興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 想買單鏡反光机,請比d意見.....

KnN,

唔係吖~! 你影得好過我呀!

意見我就唔識俾你啦, 不過我淨係知影小朋友真係要"mou"低d影, 如果你係媽咪, 記得著件高領d嘅衫影呀! 我試過俾個咸濕佬"目及"野, 跟住仲要俾老公 - 俾人"目及"都唔知~! 你都知有時影小朋友係忘晒形架啦! :lol: :lol:

我只可以俾以上嘅意見你!

子爵府

都唔係呀, 你d相咁多action, DC 仔點影啊? 例如#3320, #3329.

睇完你d相, 就體會到dslr, 一定要買, 50mm/1.8? 更加要買.

子爵府

好媽媽勳章

pakyu0429 寫道:
如果你係媽咪, 記得著件高領d嘅衫影呀! 我試過俾個咸濕佬"目及"野, 跟住仲要俾老公 - 俾人"目及"都唔知~! 你都知有時影小朋友係忘晒形架啦! :lol: :lol:
乜咁衰嫁.. 我都係媽媽呀.
小心d 先...

子爵府

呢張係D200, 50mm/1.4 @f2.8, ISO200.

[img align=left]http://img9.picsplace.to/img9/21/LEE_0839[1].jpg[/img]

男爵府

咁如果我用f1.8都一似可以影到呢個效果嗎?

軍魁星 寫道:

呢張係D200, 50mm/1.4 @f2.8, ISO200.

子爵府

好媽媽勳章

軍魁星 寫道:
正..

我o弟人地影, canon 50/1.4好似好淡色咁既. 85/1.8 d 色好似靚d... 唔知係咪我o弟唔同人影, style 唔同呢...

子爵府

應該可以, 但個散景可能會有小小分別.

我原本果張仲sharp好多, 不過縮細左post上來就無左好多detail. 如有興趣, 可以send個email 到[email protected], 我send張original俾你睇.

子爵府

原本果張可以睇倒面上有幾多條毛, 同眼肚下的皮膚的幼嫩, 但縮細左之後無曬. :-(

大宅

各位大師兄,
請問如買nikon d50 跟Nikkor 28-80mm F/3.3-5.6 G Lens掂唔掂呀 or 跟nikkor 18-55mm 好呀? 兩種有乜分別呀? thanks

Nikkor 28-80mm F/3.3-5.6 G Lens

w/18-55mm AF-S DX Nikkor Zoom Lens
可唔可以幫我望吓, 買邊隻kit 好呀? thanks

子爵府

kitty&mimmy, 你講果三樣野, 除左D50之外, 另外兩樣都未聽過wor. 新鏡?

Anyway, 我夠鍾收工了, 后會有期.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

支28-80, 用在 1.5x D50 上, 唔夠wide
支18-55 好膠, 買支 18-70mm 好d $1,960

大宅

軍魁星 寫道:

[img align=left]http://img9.picsplace.to/img9/21/LEE_0839[1].jpg[/img]

又有好野分享....

子爵府

我成日幫朋友d仔女影相, 影完之後就帖出來呢度, 希望我d朋友唔好睇倒, 就算睇倒都唔好介意啦.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我諗影到個個靚仔靚女就唔介意.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我今日問過啦....

佢地宜家冇 D80賣, FZ30 Trade-in 同 賣番俾佢一樣價!

再見啦! 我第一部 Prosumer 機......

sydneydaddy 寫道:
FZ30放上網放左佢
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

軍魁星 寫道:
都唔係呀, 你d相咁多action, DC 仔點影啊? 例如#3320, #3329.

睇完你d相, 就體會到dslr, 一定要買, 50mm/1.8? 更加要買.

唉~~~! 我買左部機都可能要一排先影到呢0的相......
宜家部 FZ30 就影唔到啦.....

子爵府

Simar, 如果你買部 D80, 加支 Nikon 50mm/1.4, 就一定影倒我post出來果張. 因為 D80 同 D200 係用同一個CCD.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

中毒好深...... 再加埋0的靚相......
我0的定力就黎支持唔到 10.1 黃金週.....

軍魁星 寫道:
Simar, 如果你買部 D80, 加支 Nikon 50mm/1.4, 就一定影倒我post出來果張. 因為 D80 同 D200 係用同一個CCD.

子爵府

咁我勸你係度徘徊下好了, 千萬不要去 dchome 度遊盪, 否則, 毒癮一發, 就要病向錢中醫.

子爵府

好媽媽勳章

軍魁星 寫道:
咁我勸你係度徘徊下好了, 千萬不要去 dchome 度遊盪, 否則, 毒癮一發, 就要病向錢中醫.
又唔覺喎 果到枝枝都咁正, 真係花多眼亂, 枝枝都毒...
目標唔明確, 加上"畢直"有限, d 真銀反而袋袋平安呀..

首頁

尾頁

跳至