自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家, 星期日晚係沙田廣源村易唔易搭的士返港島太古城, 或者係沙田有邊個地方害易搵的士返港島, 謝謝 !

珍珠宮

打上台call喇

男爵府

多謝妳回覆, 如果企係街度, 一家大細call台會比較麻煩, 同埋call台, 司機可以唔應機.

水晶宮

有個的士站咖啵

珍珠宮

路過的人 發表於 13-5-8 14:29
多謝妳回覆, 如果企係街度, 一家大細call台會比較麻煩, 同埋call台, 司機可以唔應機. ...

其實call上台原意係同你約好時間地點佢黎接你,你夜晚係街截唔係個個都肯過海架.

男爵府

想問一問, 要幾耐之前call, 係咪要講定點行, 例如行大老山東隧等, 照睇錶定報價, 請提供資料.

伯爵府

路過的人 發表於 13-5-8 14:46
想問一問, 要幾耐之前call, 係咪要講定點行, 例如行大老山東隧等, 照睇錶定報價, 請提供資料. ...
法例規定的士一定要跟咪錶收喎!唔跟個啲唔係打上台喎!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:想問一問,++要幾耐之前call,+係咪要講定點

原帖由 路過的人 於 13-05-08 發表
想問一問, 要幾耐之前call, 係咪要講定點行, 例如行大老山東隧等, 照睇錶定報價, 請提供資料. ...
不嬲都睇錶做人嫁啦!就算call有折嘅都係睇錶黎折,臨走嘅時候call,佢覆你先就時間落去

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

我過海一定call車...企係街搵的士...我怕由上車被司機咒到落車....

fatdenden  x 2  發表於 13-5-8 16:34

男爵府

其實搭的士好麻煩, 司機心態好難推測, 有司機唔喜歡短程, 有司機唔喜歡太遠, 好多時話香港車, 九龍車, 趕交更, 唔熟路, 如果說話太硬, 大家咪唔開心, 問多d都係想事情順利d, 謝謝 !

男爵府

如果可以的話, 請pm.

男爵府

路過的人 發表於 13-5-8 14:58
其實搭的士好麻煩, 司機心態好難推測, 有司機唔喜歡短程, 有司機唔喜歡太遠, 好多時話香港車, 九龍車, 趕交 ...
所以要call車...因為司機知你由邊度去邊度先接你單job...大家好做...

大宅

你可以call的士台, 話想call架車由沙田廣源邨去太古城, 咁call台就會即刻幫你搵車, 如果有司機接你個order, 咁的士台即刻會覆番個的士車牌俾你, 同埋會話你知架車大約幾耐會黎到(通常係5~10分鐘)。夠鐘你就落樓 & 上車,話俾司機知你想條路點行。收費係睇咪錶再加多幾蚊call 車費(好似係$5), 咁就得0架啦!

其實, 相比起喺街截的士, call 的士台既司機, 係有禮貌過你喺街上面截車嗰啲, 之前試過call 的士, 同個司機傾開, 佢話佢地喺的士台接order, 如果俾乘客投訴(當然唔係無理投訴嗰啲啦), 佢地係要罰 (我估可能係罰錢之類), 所以, 佢地一定要好好禮貌。另外, 佢地好以係有指引, 司機接到的士台order後, 15分鐘內要pick up到個乘客上車, 否則又係會罰錢,所以樓主你可以提前15分鐘左右call 車,又或者call車時, 講明你想大約幾點上車,佢地會預時間。

首頁

尾頁

跳至