自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問5-7歲小朋友一些問題

1. li個年紀係唔係仲好bb?想問小朋友幾大先唔再玩玩具
車?煮飯仔?
我阿仔快六歲,而加仲會訓在地上一邊玩玩 具車,一邊發 出 "555555" "慈".............

2. li個年紀的小朋友的手和腳毛多唔多?
點解我阿仔雙腳d毛仲多過我?好似細路版的大人男人 腳?手臂及背部d毛都唔少,以前以為係胎毛未甩,但都咁多年,無甩不特止,仲生多左添,正唔正常架?多毛d細路個性有無特別架?

3. li個年紀係唔係會有一個階段突然標高左好多?突然成熟左好多好多咁?

sorry...想問好耐......
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

Re: 請問5-7歲小朋友一些問題

1. 男仔多數鍾意係地下玩具........因為方便.........範圍大........又鍾意扮車發出既聲.........係好正常.........我仔而家5歲都係咁........佢表哥好似玩到上左小一就開始減少.

文靜型既男仔係鍾意玩煮飯仔嫁........又係遲d........大多小小就唔會玩.........放心..........佢唔係 cam cam地

男爵府

睡覺

hahaha.. 你 d 問題同我個仔一樣..不過我唔覺有問題

1. 我個仔有時都仲好 bb 架.. 要嗲下..要抱下咁.. 玩超人 or 火車時都會有"配音".. 始終佢都仲係小朋友嘛 .. 應該係有童真.

2. 佢一出世胄脊同手臂都有好多毛, 不過小腿就無.. 見無影響健康就無問題 .. 男仔係會多毛d ..

3. e個階段佢地又跳又跑, 運動量多左.. 自然身體肌肉都會發展良好, 近來我同個仔傾偈時..發覺佢思想大個左..答我時有少少老積.. .. 係吸收左佢日常接觸d野 .. 這個時期你要小心自己行為.. 佢好易有樣學樣 .. 同埋要多同囝囝溝通.. 要知佢朝早做d咩.. 同邊d人玩.. 如發現不妥.. 可以加以教導...

睡覺..你囝囝好正常好健康..唔洗擔心 .. .. 共勉之..
Ding

男爵府

babyjerry

hehe.. 銘銘唔文靜..不過都鍾意玩"煮飯仔".. 佢鍾意玩扮茶餐廳..

babyjerry 寫道:

文靜型既男仔係鍾意玩煮飯仔嫁........又係遲d........大多小小就唔會玩.........放心..........佢唔係 cam cam地

Ding

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 畀面勳章

你個係仔手和腳多毛都好D,我個係女,又係好多手腳毛,出生時同你一樣咁想法.
我本人都係多毛,但自己的4個兄姐都無毛和很少,都唔知點解?
個女剛升小二,小一時試過比高年班同學話佢多毛.....,唔開心左好多日,我同佢講都無用,之後要叫佢返學校找社工講先得.
我個女升上小一時無咩唔同,但一到接近下學期即刻大個女哂.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哈哈, 我個仔九歲喇, 都仲有同佢堂妹一齊玩餐廳遊戲. 走黎問d大人要常餐定快餐定午餐. 不過佢有時會學麥兜講"常餐咪即係快餐囉, 快餐咪即係午餐囉." 俾佢笑死.

其實我又唔介意佢咁大個仲玩呢d遊戲. 佢仲有係電腦都有玩一個經營快餐店既遊戲. 話唔定啟發佢第日做飲食界鉅子....................

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1526.gif[/img]
Latte, 又名臭TE或臭喵

子爵府

您仔仔而加仲會訓在地上一邊玩玩 具車,一邊發 出 "555555" "慈".............咁咪好囉,正明佢重有童真, 我個女3歲想同佢玩佢話媽咪您可唔可以靜d!

男爵府

ding,

咁又估唔到喎........因為阿表哥仔同阿仔都係文靜型.........又係鍾意玩煮飯仔.........所以就以為只係文靜型既男仔先鍾意添

我阿仔鍾意扮茶餐廳伙記take order 同收$$

男爵府

丫頭 寫道:
您仔仔而加仲會訓在地上一邊玩玩 具車,一邊發 出 "555555" "慈".............咁咪好囉,正明佢重有童真, 我個女3歲想同佢玩佢話媽咪您可唔可以靜d!

babyjerry

haha.. 銘銘鍾意一腳踢 .. 落單.. 煮野..收銀 .. ..

睡覺.. 你而家唔洗擔心啦 ..
Ding

大宅

謝謝你地ge分享,讓我了解多一點 thanks

見到咁多男仔都仲會玩煮飯仔,咁都安心d....我阿仔在多人或唔熟的人面前係好斯文,但在家或熟人面前,係超級無比的粗魯架。

至於多毛(大腿小腿d毛仲有d長添)問題,因為可能佢未俾其它小朋友發現,暫時未有人笑佢。我只故意留意過一位7歲幾的鄰居男孩子手和腳,點知係無乜毛。仲未有留意別的孩子,唔好意思尊登睇人地d腳架嘛....

至於玩車,佢成日反反覆覆,有試過成半年都好少掂車,我以為佢開始唔愛玩,好想唔要d車,然後謄出空間俾我放衣服,點知最近佢又玩返......我ge放衣服大計落空,所以想知到底通常小朋友到幾歲先唔玩車。
又好久以前到青年中心幫小朋友功輔時,有一個九歲的男孩,我見佢拿著一架玩具飛機,做樣咁拿著飛,仲會發出﹕「wu~~~~~~~~~」,當時我諗,嘩,四年級小朋友原來仲好b ge。所以,我諗緊我阿仔會唔會九歲都仲 5~~~~~~~~~~~~~慈﹗咁.....

咁,我d衣服還要等三四年??
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

睡覺

唔緊要 .. 多少少毛 man d 嘛.
有時d大人都有咁玩.. 佢想玩就由得佢.. 就當佢用黎 relax 身心 ..
Ding

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都幾多手毛架,因為似我多囉 :mrgreen:
好彩佢係男仔,而且幾乎由細細個開始就間中比人講佢手先多,我會話﹕係呀!似我囉! :mrgreen: 佢自己都接受左,其實無嘜特別唧

子爵府

幸福的人 寫道:
你個係仔手和腳多毛都好D,我個係女,又係好多手腳毛,出生時同你一樣咁想法.
我本人都係多毛,但自己的4個兄姐都無毛和很少,都唔知點解?
個女剛升小二,小一時試過比高年班同學話佢多毛.....,唔開心左好多日,我同佢講都無用,之後要叫佢返學校找社工講先得.
我個女升上小一時無咩唔同,但一到接近下學期即刻大個女哂.

因由細到大D親朋好友都說我女兒多毛,
仲成日問佢仲咩唔"睇蘇".
佢初頭都好唔開心...之後我同佢講呢D係汗毛,
你又遺傳了爸爸多毛毛 .
自始之後人地話佢多毛,佢就同人講呢D係汗毛.
我女依家仲同同學比試手毛,邊個最多...

大宅

1. 煮飯仔唔一定女仔先玩, 我個仔6.5歲, 我都有買過比佢玩ka, 不過興趣不大, 反而勁like車, 佢係車痴, 唔只會 發出 "555555" "慈".............聲, 佢仲會份grand prix 果d "銀ng......銀ng......"都好似ka.

2. 我仔背脊d毛都幾多ka, 手腳正常唔會過多

3. 我仔k2暑假開始標高&標重, 但又冇乜食多同做運動。成熟就唔多覺wor.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實小朋友多數都係咁, 唔好話你個個係仔, 我個女而家 9 歲都係咁架, 有時都會

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

1. >> 我仔快8歲,都仲係自己玩時發出怪聲!
佢係獨生子,好多時都自己同自己講野,無咩計。
養隻寵物吖,幾好架,亞仔成日叫佢地︰「過黎哥哥度喇!」
2. >> 亞仔都好多毛,我老公唔係咁,
但我老豆係咁,遺傳啩?
3. >> 上左小學愈來愈老積,亦都高左好多。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔仔玩玩具時, 時不時都會幫它們配音, 我覺得冇問題 bor. 佢都同樣差不多 6 歲了.

至於體毛多, 會否越來越多或深色? 如果係的話, 我覺得要去問下醫生了.

大宅

我仔5歲半, 都係日日用個身同我抺地, 瞓係地一架架車排晒隊, 配埋音"vroom vroom....呠呠", 玩飛機就"轟轟..."專心到你叫佢都聲唔到, 煮飯仔佢一樣啱, 成日楂支筆走來問我食乜 !!

洋房

睡覺 寫道:
1. li個年紀係唔係仲好bb?想問小朋友幾大先唔再玩玩具
車?煮飯仔?
我阿仔快六歲,而加仲會訓在地上一邊玩玩 具車,一邊發 出 "555555" "慈".............

2. li個年紀的小朋友的手和腳毛多唔多?
點解我阿仔雙腳d毛仲多過我?好似細路版的大人男人 腳?手臂及背部d毛都唔少,以前以為係胎毛未甩,但都咁多年,無甩不特止,仲生多左添,正唔正常架?多毛d細路個性有無特別架?

3. li個年紀係唔係會有一個階段突然標高左好多?突然成熟左好多好多咁?

sorry...想問好耐......
我個仔7歲啦,佢都仲係好嗲,我去學校做義工,佢見親我都要攬攬錫錫咁啦,佢一年班時老師仲叫佢做bb添,冇問題

別墅

我個仔都是獨子(5yr), 又係鍾意同自己講野, 他會當毛公仔是人, 同他們傾計, 叫他們做細佬. 對我又是十分嗲, 見爸爸攬住我, 就呷醋, 都是1句, 獨仔-無計.

首頁

尾頁

跳至