樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

nn^^ 發表於 14-3-14 11:19
大家都07年,都有成300個號碼的距離
我諗係600個我49, nn 46, manmanlamlam 43, 大家都係07呀!

大宅

manmanlamlam 發表於 14-3-14 12:12
遲些政苦有香港区的房協乙,2000伙放出來,但未知何年何月公報,另外,唔知房協会否跟甲屋一樣加額呢?意思 ...

我想房協減下限加上限囉. 我係因為超所以生個b. 講真無屋真係想生都唔敢生, 想生多個都唔敢. 講我個情況比你地聽, 唔知有無人同我一樣. 我而家3人, ok合格, 但係4人我地一家人工唔到下限會被踢走, 但係申公屋又超額喎, 申公屋我要生3個排5人先得. 有人無好似我咁, 夾得咁離奇?

大宅

引用:Quote:nn^^+發表於+14-3-14+11:19+大家都07

原帖由 kiuchi314 於 14-03-14 發表
我諗係600個我49, nn 46, manmanlamlam 43, 大家都係07呀!
我們要努力,真的等等等了好耐了

大宅

引用:Quote:manmanlamlam+發表於+14-3-14+12:12+

冇錯,其實有好多人真係家家有本難唸的屋經,好惨!其實由奇是我們這一族,低不成,高高高也高不就,惨绝!又挨貴租,最惨就連同自己人住,也要收你貴租,不包食!冇親情可言!係呢?你們現刻租金交多少?想儲$第時给装修費用也没

大宅

manmanlamlam 發表於 14-3-14 12:28
冇錯,其實有好多人真係家家有本難唸的屋經,好惨!其實由奇是我們這一族,低不成,高高高也高不就,惨绝! ...

我地呢批夾硬比人叫中產, 我心諗中咩鬼呀, 係入息中位咋! 叫得中位數即係最多果班, 所以正苦一定唔會幫囉!
話咩等下可以向上流喎, 專業人士咩? 普通clerk仔, 十年後人工唔係突然多1萬囉, 稅就有份交, 唔係想搶公屋, 只係超果唔到20%月入就去到真中產嘅層次, 無可能囉! 叫我地唔好向下流, 我地有多份人工唔通唔想咩? 不過我無1萬人工容易過我加多1萬, 班有錢議員點會明?

以前住劏房, 80尺$3500淨租金, 而家有細路搬左住唐樓, 190尺$6500淨租. 辭工申公屋, 等10年咁呢10年無錢比租, 唔辭工, 租金一路升只係越住越細但係房協分分鐘排一世. 儲錢, 儲條毛就有, 淨係比奶奶ge湊仔費都差唔多請得起個姐姐啦. 我ge積蓄係仲係做女仔果時儲, 結左婚真係儲條毛lu. 如果白表二仲有以前60萬樓, 我買得起, 不過而家白表二都過200萬喎.

朱寶媽媽  X2  發表於 14-3-17 15:26

大宅

引用:Quote:manmanlamlam+發表於+14-3-14+12:28+

,你講晒我心聲

完全同你本經書一样,不過我做女時冇儲$:pppp:

大宅

引用:Quote:manmanlamlam+發表於+14-3-14+12:28+

我現在寄人離下禁

男爵府

回覆 manmanlamlam 的帖子

我3個屋苑都有選。
政苦話會考慮將屋邨重建,唉...宜家先話考慮,都未知幾時會動工,真係起好都成三五七年後的事。

大宅

引用:回覆+manmanlamlam+的帖子我3個屋苑都有選

原帖由 nn^^ 於 14-03-14 發表

大宅

nn^^ 發表於 14-3-14 13:21
搞掂哂仲要過多關, 無人反對起樓先起到喎. 搞埋d法律程序, 我諗唔好望自己有樓, 望個仔自己顧掂自己, 我地排定骨灰龕就差唔多.

大宅

manmanlamlam 發表於 14-3-14 13:06
,你講晒我心聲

完全同你本經書一样,不過我做女時冇儲$:pppp:
做女果陣無負擔, 阿爸仲做緊野唔洗我比家用, 儲錢之餘仲讀左2萬幾蚊書, 而家諗番轉頭覺得好浪費, 留嚟搬屋裝修都好過而家得條毛.

大宅

回覆:kiuchi314 的帖子

唔好咁呢。希望在明天呀

大宅

引用:Quote:nn^^+發表於+14-3-14+13:21+回覆+man

搞掂哂仲要過多關, 無人反對起樓先起到喎. 搞埋d法律程序, 我諗唔好望自己有樓, 望個仔自己顧掂自己, 我地 ...
我都係禁話,唉…就算排到也要成四、五千蚊租,再到年纪大也不知有冇能力再租呢

男爵府

回覆:朱寶媽媽 的帖子

我個no.86xx,今朝問過依十約見65xx,約見之後再等,都唔知十年後上得樓未,真係想叫正苦正視下我地這班中產以下,比早根更慘的草根。

大宅

manmanlamlam 發表於 14-3-14 18:52
我都係禁話,唉…就算排到也要成四、五千蚊租,再到年纪大也不知有冇能力再租呢

...
無錯, 等到上到樓都成40幾, 老實咁講喺香港做在職媽媽ge, 40仲係咪做緊都唔知, 上得樓嚟都無必有而家ge經濟狀況, 到時無租交轉頭輪番公屋, 又係等幾10年. 即係我地成世都係輪緊樓.

大宅

朱寶媽媽 發表於 14-3-17 09:52
我個no.86xx,今朝問過依十約見65xx,約見之後再等,都唔知十年後上得樓未,真係想叫正苦 ...
嘩~個號碼去到咁後???? 我排49xx, 早幾日問過話舊年走左十幾戶, 我差900個號碼左右, 以咁ge情況我排十年都上唔到, 更何況.......
叫正苦幫? 我覺得唔會囉, 最多係我地呢班, 正苦點貼最多ge人呢? 想正苦正視我地, 就算推到呢個post上報, 佢地一樣係"我地聽到你地ge心聲", 但係照舊係"我地會繼續研究探討, 會對建屋進行諮詢". 繼續研究探討到我地老死.

大宅

引用:Quote:manmanlamlam+發表於+14-3-14+18:52+

原帖由 kiuchi314 於 14-03-17 發表
無錯, 等到上到樓都成40幾, 老實咁講喺香港做在職媽媽ge, 40仲係咪做緊都唔知, 上得樓嚟都無必有而家ge經濟 ...
非常同意

大宅

引用:我個no.86xx,今朝問過依十約見65xx,約見之

原帖由 朱寶媽媽 於 14-03-17 發表
我個no.86xx,今朝問過依十約見65xx,約見之後再等,都唔知十年後上得樓未,真係想叫正苦 ...
绝對同意,惨!

大宅

manmanlamlam 發表於 14-3-17 12:14
绝對同意,惨!
而家望年尾真係有居屋抽, 就算自己抽唔中都有一班住緊ge人中, 仲有房協果個唔知仲喺唔喺度ge置安心多d比較有錢ge人搬入去, 又真係起到新乙類出租單位, 咁你同nn三年內一定上到樓, 我就應該可以排得到去龍頭.

大宅

引用:Quote:manmanlamlam+發表於+14-3-17+12:14+

原帖由 kiuchi314 於 14-03-17 發表
而家望年尾真係有居屋抽, 就算自己抽唔中都有一班住緊ge人中, 仲有房協果個唔知仲喺唔喺度ge置安心多d比較 ...

首頁

尾頁

跳至