母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日第46日,已儲30餐份量冰奶...但係日日都會有多出的奶俾bb.....甘其實儲左都唔會用得到

請有經驗JM賜教

洋房

回覆:conniepiggy 的帖子

當然有用,如果家人有皮膚敏感,可用冰奶做人奶皂,可以對皮膚問題有大大的幫助改善!

侯爵府

回覆:conniepiggy 的帖子

我儲只係不時之需用,但平時一日一包用嚟沖涼算。

侯爵府

瞓得好勳章

回覆:儲冰奶真的有用?

我唔洗返工 呢家全埋身 但比阿b啜完都鬆曬 再揼出㴝想多都無 我都想請問一下點儲呢?同埋 我都唔洗返工 係咪唔洗儲都得呢?

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:今日第46日,已儲30餐份量冰奶...但係日日

原帖由 conniepiggy 於 13-05-09 發表
今日第46日,已儲30餐份量冰奶...但係日日都會有多出的奶俾bb.....甘其實儲左都唔會用得到

請有 ...
我儲咗10幾樽就算,唔想BB食冰奶,同埋真係騷d既

大宅

sasa0516 發表於 13-5-9 17:04
我唔洗返工 呢家全埋身 但比阿b啜完都鬆曬 再揼出㴝想多都無 我都想請問一下點儲呢?同埋 我都唔洗返工 ...
唔洗返工又真係唔洗儲太多喎.... 除非你想成日同bb 用人奶沖涼啦.... 同埋, 我個人認為 for 沖涼用 80 -120 ml 已經好夠喇...

大宅

曾經喺度見過有個富媽唔知係病定咩奶量大跌,勁後悔攞晒啲奶去沖涼。所以留低啲儲備好啲

珍珠宮

conniepiggy 發表於 13-5-9 16:00

請有 ...
遲D使唔使返工??我係FTM所以無泵奶的習慣,多數人要返工先儲的,因為遲下可能會減產,或者有M都會少D奶~
輸入搜索內容

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516+發表於+13-5-9+17:04+我唔

原帖由 missdoraemon 於 13-05-09 發表
唔洗返工又真係唔洗儲太多喎.... 除非你想成日同bb 用人奶沖涼啦.... 同埋, 我個人認為 for 沖涼用 80 -12 ...
係囉 之唔係咁囉 唔洗返工 咁儲㴝真係唔知有咩用 限期重得兩個月 最慘我唔係富媽媽 試過埋完身再揼 都係得20—30 頂多30 如果揼未食個邊 下餐阿女唔夠食 好似得岩岩好咁 之前係揼媽 都儲到 呢家係全埋身媽 無補粉 反而儲唔到 儲左又唔知有咩用

大宅

引用:Quote:sasa0516+發表於+13-5-9+17:04+我唔

原帖由 missdoraemon 於 13-05-09 發表
唔洗返工又真係唔洗儲太多喎.... 除非你想成日同bb 用人奶沖涼啦.... 同埋, 我個人認為 for 沖涼用 80 -12 ...
For沖涼係咪開好盤水倒奶入去,比例要水多定奶多呀?

大宅

畀面勳章

我覺得儲奶係令自己安心啲,就算一時奶量跌都唔洗驚唔夠奶食囉
就好似銀行點都有幾個月儲備金咁,就算有特發事都仲有得拎黎用咁

伯爵府

我之前有儲但其實冇用,因為每日都有多餘既奶,咁我拎哂去俾bb沖涼

伯爵府

回覆 sasa0516 的帖子

我都唔洗返工, 我每日一早泵一次咋, 儲起佢係有時自己想出街, 都可以留來比媽咪餵BB飲嘛, 仲有, 萬一BB"咩野長期", 個幾日好似話BB飲極都唔夠咁, 咁只埋身餵, 佢可能真係唔夠咖, 到時都仲有奶比佢飲嘛, 我就再唸多樣, 習慣左儲定, 到佢大D我唔想再埋身餵時, 或想回奶時, 佢都仲有我D儲備奶可以飲多幾個月, 同埋, 乜唔係冰奶可以KEEP3個月咩??(我睇書仔講)

大宅

引用:今日第46日,已儲30餐份量冰奶...但係日日

原帖由 conniepiggy 於 13-05-09 發表

請有 ...
有架~ 如果你返工你可能會跌奶。又遲少少M come 都有用~
但唔駛儲咁多,太多易塞!

男爵府

其實係以備不時之需。好似我,永遠保持雪櫃有60包冰奶,多就掉或整皂。起初我都好似你咁諗。好啦,到我今個星期盆骨發炎入院,要食類固醇同消炎藥,完全唔可以餵人奶足兩個禮拜。每日泵出來倒40~50安奶,好心痛。

男爵府

引用:其實係以備不時之需。好似我,永遠保持雪櫃

原帖由 tityting 於 13-05-09 發表
其實係以備不時之需。好似我,永遠保持雪櫃有60包冰奶,多就掉或整皂。起初我都好似你咁諗。好啦,到我今個 ...
呢個時候冰奶就非常重要啦!

侯爵府

瞓得好勳章

引用:回覆+sasa0516+的帖子我都唔洗返工,+我每日

原帖由 KAKAMAMAKAKA 於 13-05-09 發表

我都唔洗返工, 我每日一早泵一次咋, 儲起佢係有時自己想出街, 都可以留來比媽咪餵BB ...
三個月咋 我都想多奶d 但夠阿女食都好好 今日有jm post 如果阿b一直啜 係一定有奶 我都唔知真定假 我試過食左揼右 但下餐就好似無奶咁 可能我始終先生左十幾日 要比多d時間掛 滿左月慢慢儲都得掛?

伯爵府

生左幾日咋?? 梗係無咁快多奶, 我辛苦左2個月先開始好D咋, 仲要2個月內不停食多奶野, 右邊多奶D就只泵右邊, 每次只比左邊BB食, 唸住左邊都快D多奶, 但對我無咩野. 而家仲要係佢已經介左夜奶, 我先可以朝早個轉泵到170ML咋(因為佢未食).

大宅

多謝甘多位意見呀甘我先有動力繼續泵你地知又埋身又泵真係好辛苦架啦

大宅

我係富媽媽,之前每日有50安以上,多奶多到連大囡都有得飲,仲有每日用12安奶沖涼,雪櫃長期有100包冰奶,我上個月大病一場,入咗醫院6日,出院後仲要食5日抗生素,因藥物影響,唔可以餵人奶,而且日日泵奶都勁塞,前後12日冇得餵奶,呢段時間好彩有冰奶,大囡細仔都唔洗停飲人奶,到我好翻時奶量跌到得每日42安,我好慶幸我之前不停咁儲冰奶!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊