嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

到底我bb係咪唔鍾意飲奶呢?....

我阿b而家兩個半月, 佢由滿月開始就一掃完風就唔肯飲奶, 只係狂喊! 佢未滿月時食3.5~4安, 而家飲到2.5安就一定要掃風, 掃完之後又唔食又喊... 你一放個奶咀入佢口就不停典同埋立即大喊... 要等佢喊好耐之後半睡半醒時再放個奶咀入口佢先會食, 咁樣就免強可以食到3.5安左右... 試過以為佢唔使食禁多, 佢食左2.5安唔食就算, 但係佢會唔夠一個鐘就喊要食奶!! 已經睇左幾次醫生, 醫生話仲未知道個原因! 可能係肚風, 又可能係怕左食奶, 又可能係其他原因...
你地有冇咁既經驗, 我可以點呢? 而家好辛苦, 咁樣已持續有一個半月啦, 每餐奶都要同佢角力, 見佢禁辛苦我都好想喊! 唔比佢食佢又肚餓....... 到底咩原因呢?! :-(

複式洋房

Re: 到底我bb係咪唔鍾意飲奶呢?....

初生BB通常飲奶都好亂咖.佢覺得飽就吾會再飲咖啦.你一掃完風BB就唔肯飲奶.可能未掃清D 風 OR BB 要抖下先.大人飲緊野時都抖吾到氣啦何況咁細個BB.佢系咪一食奶就好以餓狼咁呀.如果系你就要BB飲3份1就同佢掃次風.等個胃多D空間消化.如果掃完風BB吾亨再飲奶你咪等陣再餵囉.佢再吾飲就算啦.到BB大D就會搵到佢飲奶嘅時間O架啦.不過睇你咁寫BB可能已經系風肚啦.

大宅

Barbie_jj ,

我個仔宜傢3個半月,同你個情況基本上一樣。他滿月前吃得好好, 4安至4安半, 又快又乖,又無點嘔。但係一個多月后噩夢就開始。到咗依家3個半有多,情況仲未有改善。可幸體重並未有減少,見佢仲有長肉,亦有長高。個心都安樂啲。

所以你個bb並非個別例子,唔需要太擔心。

大宅

funnylam627,

Thanks呀! 我都試過分幾次同佢掃, 但佢都係唔肯食奶.... 佢大喊時你比奶佢食佢會喊得仲勁, 典到好似條生魚咁! 如果呢個時候你比支水佢, 佢知道係水會立即啜啜啜, 係咁飲... 但係佢禁細個, 唔可以唔飲奶只係飲水架ma... 所以令我好擔心呀!

nnmama,

好彩我阿b都唔係special case! 我真係餵佢餵到好累, 又唔知佢想點... 又擔心佢食唔夠唔得! 今日帶左佢去覆診, 醫生話佢咁o既情況, 應該係因為肚風或者係唔太鍾意d奶粉! 不過我已經轉左兩次奶粉啦, 第一次轉佢直頭唔想食, 呢次第二次轉佢都叫做會食下! 唔知使唔使再轉... 都冇咩方向唔知轉邊隻佢食!

複式洋房

HI BARBIE.

我個囡囡個零月嗰時都有咁嘅情形.我帶佢去睇醫生.醫生開左啲藥比囡囡食.之後囡囡就無晒事.個醫生就開左啲開胃&去肚風藥.但系吾知其他兒科醫生會吾會咁開藥囉.其實奶粉用最大路牌子系會好啲o架.啫系話多BB接受&適應啲奶粉.同BB咁細個就轉過2隻奶粉.會令BB好運亂o架.攪到BB吾知邊樣系奶. 你不如問清楚兒科醫生意見啦.

大宅

barbie_jj,

我個女個半月, 同你bb既情況一樣, 未滿月前飲4-5oz奶, 滿月之後就唔多飲, 到夠鐘都唔醒, 俾佢飲到1至2oz就唔要, 一再放落佢個口, 就大咸, 彎哂腰, 每次都係只飲3oz或2oz, 甘好啦, 我唔理佢, 佢想飲幾多就俾佢, 之後我帶佢去睇e生, e生就話佢有肚風, 俾d藥佢食, 但都唔太好, 甘我就係佢飲奶前用bb油幫佢按下個肚, 向下按, 佢會舒服d, 之後佢就肯飲, 有時掃風唔好, 佢都唔鐘意再飲,你試下得唔得.

minnie

大宅

funnylam627, minnie,

帶過阿b去睇醫生幾次啦, 睇左兩個醫生, 都開左同一支去肚風藥水比佢, 不過我覺得食左禁耐都一樣情況, 冇咩改善...
尋日比左3次開奶茶開既奶比佢飲, 佢好鍾意飲呀, 仲一掃完風就立即再飲, 冇平時果d典黎典去喎!! 真係好奇怪, 佢仲飲左4.5~5安奶, 好過平時多多聲. 但之後冇再用開奶茶開奶(因為兩星期先可以飲一次), 佢又故態復萌... 所以我諗, 佢唔鍾意d奶味多d, 不過佢個肚仔唔舒服又係事實! 我都唔係太想再同佢轉奶粉, 因為而家漫無目的, 都唔知邊隻個味岩佢... 可能唔太似奶味既佢會鍾意d...

minnie,
咁我想問你個女食邊隻奶粉呀? 你阿女個情況同我阿仔又真係幾似... 好辛苦呀! 我會試下你個方法!

大宅

Barbie_JJ,

我個女飲森永. 我開頭都以為佢唔鍾意隻奶粉, 但買左甘多唔可以唔飲的, 咪諗計羅. 同佢按下個肚, 令佢舒服D, 佢都肯飲番, 但最近又發顛, 開頭好餓係甘飲, 飲到剩番2oz就咸哂唔飲. 俾個假奶咀佢就就啜, 大家都係奶咀, 我諗唔明 點解唔啜有奶個支, 原來佢要瞓覺, 要瞓著先飲, d bb日日都唔同, 哩頭好左, o個頭又衰番.

minnie

複式洋房

Hello Barbie:
1) 開奶茶有輕瀉作用.因為系中醫覺度身體有乜吾舒服只要呵晒出哩就會無事.所以我吾會比BB飲開奶茶由其咁細個BB添.
2) 你最好控制下BB飲奶量.要按體重哩囉比例:例如3.5KG
4OZ X 6餐如果吾控制下驚BB會OVERLOAD都時要減肥你仲心痛呀.(我系見你寫..佢仲飲左4.5~5安奶..所以先咁講.)
3) 我見有50%BB都鍾意飲安嬰兒令外50%就系森永,思敏,和光堂.......你都系繼續比BB飲返飲緊嗰隻奶粉先啦,遲D吾得再轉啦.因為我吾知你BB飲緊嗰隻奶粉飲左幾耐.繼續努力.加油......

民房

我BB情況同你BB差不多,現在3個月大,滿月前可以好快飲完4安奶,滿月後就愈來愈少,而家佢都係食1~2安就唔食,比佢瞓一陣或者放低佢同佢玩下,隔10-15分鐘,再比佢食番,佢就會食晒,我一星期兩日用米水開奶,咁先保持到BB長肉咋!

首頁

尾頁

跳至