自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

有無啲鄰居係你好討厭呢?

有個鄰居好奇怪,朝早等Lift見到佢,佢就會拖個仔行後樓梯,每次見到你都會由頭望到落腳!

另一個唔同樓,但朝朝食早餐到見到,佢最近又買左個同我一樣款既手袋!

男爵府

Re: 有無啲鄰居係你好討厭呢?

可能咁啱隔離部lift快d呢.....係呢你有冇食煙架???

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 有無

公爵府

好討厭又未至於,不過係吾明點解,日頭就閉門(有人既),但夜晚打麻省就打開晒門,依家仲打緊

大宅

呢樣嘢我覺得都唔係好討厭啫,佢又無騷擾到你,人哋都有權選擇買邊款手袋架.除非你自己訂造一個,咩無人跟你囉.

你所舉的2個例子都無咩問題啫.我見過有啲仲衰,每日凌晨4點喺樓上玩跳繩及跑步,發出"呯呯"聲騷擾下層住戶;洗窗成盤水倒落嚟,整濕晒我哋啲衫;啲衫唔擰就囇出窗外,搞到滴到我哋個窗有好多肥皂水漬.

ngchowgi 寫道:
另一個唔同樓,但朝朝食早餐到見到,佢最近又買左個同我一樣款既手袋!

大宅

有呀有呀.....我對面個家人.....個老公好鍾意大大聲聲講野....同埋會講好多粗口......打麻雀就打開個門口....驚死無人知佢地打緊麻雀......佢地個仔....有十幾歲仔.....經常開大喇叭播歌.......間唔中仲係走廊同佢女朋友大大聲聲鬧交.....講好多粗口........唉....... 我覺得佢地好討厭

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

同你的情況差不多, 我屋企個飯廳個窗同隔離屋個飯廳係平排, 而且個位好應聲, 佢地個個星期六日成日打麻雀打到很夜係半夜個隻, 個女人仲好大聲講

子爵府

樓下果層真係極度討厭!!! 成日對住窗口食煙

大宅

我住的是新型的屋宛,一梯六伙,但鄰居喜歡把鞋放在門口,我發覺工人的鞋也有4對,連主人的波鞋差不多有八對,每天一出門口和出LIFT,便要忍受臭鞋味,真是討厭!!!好在只有一家是這樣。真不明白這些人為何這样自私??? :angryfire

大宅

好媽媽勳章

我隔離屋住左一家三口, 兩公婆睇上去一定超過30 (我估35左右吧), 佢地個女都5歲了, 而每次見到面時, 我都會教阿仔叫佢個女做"姐姐" , 叫個兩公婆做"姨姨" "叔叔" , 但, 個女人每次都唔俾我個仔叫佢做"姨姨" , 要叫佢做"姐姐" 喎
?-( , 我真係好難開口教阿仔叫佢做"姐姐"囉, 兩母女都叫姐姐, 好怪哇 , 我仔反問我究竟係叫佢做"姨姨"定係"姐姐", 我....唔識答 :-|
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

禁止訪問

大宅

LokB 寫道:
樓下果層真係極度討厭!!! 成日對住窗口食煙

我樓下果層都係,好臭呀)))))))))

大宅

複式洋房

我咪仲慘.........
我對面一家,2個單位(公屋),
老豆(激死左)
老母(囉公援,仲以為自己好有錢,仲話我唔識教女,又唔諗下自己 d 仔女點)
一門 二傑.......二家姐and細佬
追完家姐追細佬,

我地一見佢又比人追數就驚,
因為試過,我家and 隔離家比人一齊淋紅油,
結果佢家老豆黎抹番(未死時)

公爵府

好媽媽勳章

我住個層都唔好得好多
成日好大好大好大力咁關鐵閘, 真係好鬼"似"耳

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

都唔名我警察宿舍勁,左邊呢又係pc,個男人全课係屋企行,又沒遮個window,仲要條野條條FING咁係KITCHEN整野,個女人仲衰,日日保水保到BIBI聲幾個未又唔關,有一次佢地唔知係唔係度攪野,關哂燈保水響得好耐沒人關,望過去全屋黑哂,KITCHEN又保水沒關火,拍佢門又沒人應,連樓下離9層楬既SECUR都上埋來都唔開野又唔關火,攪到我地報警,消防來埋佢先關火,拍門又唔應人,又非法養DOG,個女人樣唔差,個男既一D都唔似PC.,右邊屋呢,2個中年COUPLE加個2X歲既仔,次次唔理咩時間返屋企都大力關門,訓左都俾佢地驚到唔使訓,有同行COUPLE想抽千萬唔好選我E度柴灣高X閣唯一一座既(10-1+2-2)樓住呀,我都好想搬走呀,非人生活 :-( :-(
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

我對面住一家三口,兩公婆成日鬧交,個老公又打老婆,試過那女人報警,個仔又時時大聲同個亞媽講野,好似有樣學樣個老豆咁對亞媽,好煩呀!

洋房

我有兩個好討厭既鄰居
1. 有個阿婆, 每次經過我地屋企門口都會擦腳, 擦左好幾年喇...我媽咪話呢個人心地唔好,想將d衰氣擦晒俾我地喎!好彩我唔係幾迷信,唔係就真激死

2. 另一個鄰居, 每日晚上12點番屋企, 番到屋企就超級勁大力咁關門,訓著左都嚇醒。

洋房

我剛剛搬黎呢度小住幾個月...

隔離屋正一"大聲公".. 講野好大聲, 仲要向住個窗講野
成日仲大聲同d仔鬧交.. xyz乜都講哂出黎
差唔多個個星期日朝早都會咁.. 又時夜晚11點幾又鬧

每朝早同你爭lift搭..
聽到你d腳步聲知你黎緊, 就會大叫"行快d啦行快d啦"
但到你去到lift口 就會立即按掣關lift
要你等下一班
... 我女話佢好變態!:tongue:

都唔明, 我地棟大廈d單位好細, 間房唔算大
竟然可以有人 響度 夾band 打鼓!
呢排夜晚唔開冷氣.. 真係嘈到訓唔到..

洋房

我個鄰居最鍾意零晨12點開始唱 卡啦ok, 完全無諗過附近住客感受, 唱親都係亞媽年代既古老歌, 初初搬去住時,嚇死我,以為有鬼, 半夜唱埋D o甘既歌。 我個鄰居都一把年紀,真係吾化。

首頁

尾頁

跳至