跳至

首頁
12345...80

尾頁

洋房

阮鄭夢芹小學的家長入來傾傾啦

囡囡今年剛剛在此校升讀小一,本人因返工每晚放工回來都9時多,返到家囡囡差不多睡,所以每晚得十零分鐘對話,我每次和她對話中都有問她校園的生活是否開心,班中的同學是否乖乖等....。

從我和囡囡對話中得知她非常喜歡這校。

[size=x-small]家長們你的子女在這讀書,希望你們多啲入來傾傾,等我知多些,我不想只是問,囡囡只是答。

我本是全職媽媽,但我朋友有急事回澳洲,所以我幫她打理店,12月我又做會全職媽媽。 :mrgreen:

複式洋房

Re: 阮鄭夢芹小學的家長入來傾傾啦

Hello pizza 2006

小兒都是今年升小一的,你女女讀那一班?

我都是在職媽媽,而且非常繁忙,放工後又要同時替2個兒子看功課等。

你會去親子旅行嗎?我請不到假,不能去,覺得對他是一個"遺憾"。

小兒每天都是乘校車,所以只在適應日與班主任見個一面,相比大子讀小學時,真是對細仔不公平了。

其他家長可以update吓我們呀!保持聯絡。 :-P

大宅

ecmun, pizza 2006,

我囡囡都是剛剛升小一, 讀上午班, 你們是上午/下午 ? 我都是個在職媽媽, 我會去親子旅行.

我每日都會問佢今天在學校開唔開心, 佢話好開心, 不過佢比較怕羞, 幸好佢有同學仔同一班, 叫做適應得好好, 不過每天放學回來, 食完飯, 第一時間就是同周公傾計 D功課多數都等我回來才做, 真係有排教.

剛剛中英分別默書, 小朋友適應嗎 ?

希望大家多d入來"夢芹大家庭"一齊傾.

男爵府

HI....

我囝囝讀上午班....HealthYan妳囡囡讀1幾啊...啊囝讀1A

大宅

令令,

囡囡讀上1c, 4班都有佢d同學仔起到. 你囝囝慣唔慣 ? 要唔要搭校車呀 ? 我地要搭校車.[quote]

複式洋房

healthyan,

好開心,我的兒子都是上1C呀!他說認得你女兒(從相中)。

因我很忙,一個家長都不識呀!你去旅行記得幫我望望他。

Thanks,

大宅

ecmun 寫道:
healthyan,

好開心,我的兒子都是上1C呀!他說認得你女兒(從相中)。

因我很忙,一個家長都不識呀!你去旅行記得幫我望望他。

Thanks,

Of course no problem, 不過你一個人都無陪佢呀 ? 你囝囝好叻呀 ! 咁都認得佢, 張相佢無帶眼鏡呀 ! 咁你囝囝知我囡囡叫mug名啦 ! 佢叫采恩呀. What's your name of your son ?

你囝囝有冇同學仔一齊入咗阮鄭呀 ! 我地多d入來同其他家長一齊傾多d. 你有冇同佢參加課外活動呀 ?

男爵府

1c 班係咪默左中、英文啦....我啱啱同阿囝揾完中文....上星

期四默左英文....今個星期四默中文....1 和 3 課...今句都末

男爵府

healthyan;

阿囝佢用2日以習慣哂....不用我掛心....佢4班都係有同學

....我哋唔駛搭校車
HealthYan 寫道:
令令,

囡囡讀上1c, 4班都有佢d同學仔起到. 你囝囝慣唔慣 ? 要唔要搭校車呀 ? 我地要搭校車.[quote]

男爵府

ecmun:

親子旅行你去唔到啊....禁你囝囝邊個同佢去
ecmun 寫道:
Hello pizza 2006

小兒都是今年升小一的,你女女讀那一班?

我都是在職媽媽,而且非常繁忙,放工後又要同時替2個兒子看功課等。

你會去親子旅行嗎?我請不到假,不能去,覺得對他是一個"遺憾"。

小兒每天都是乘校車,所以只在適應日與班主任見個一面,相比大子讀小學時,真是對細仔不公平了。

其他家長可以update吓我們呀!保持聯絡。 :-P

大宅

Hello...我本是全職媽媽

仔仔今年讀 阮鄭夢芹小學小二了,近來每晚放工也很晚,都沒有時間睇仔仔工課.要他自己照顧自己了 !!!!

去親子旅行可以的話盡量去, 因為小二開始, 家長不能參加啦~~~

複式洋房

healthyan :

其實他認錯了,他以為是另一位姓陳同學

Please see pm re : his name.

沒有人跟他去旅行,我申請到假後學校已截止了 :cry: 其實我都好想去,據我所知全班只有幾位同學是自己去的。 :cry:

複式洋房

忘記了,他一個舊同學仔都無入阮鄭。好彩他適應得好好。不用我掛心。 :-P

男爵府

hi....monanson

大宅

令令 寫道:
1c 班係咪默左中、英文啦....我啱啱同阿囝揾完中文....上星

期四默左英文....今個星期四默中文....1 和 3 課...今句都末

英文上星期五默咗, 中文明天默, 你知唔知是否抽默下面d詞語或從課文中抽默呀 ? ?-(

大宅

令令 寫道:
healthyan;

阿囝佢用2日以習慣哂....不用我掛心....佢4班都係有同學

....我哋唔駛搭校車 [quote]
令令,

[/quote]

你囝囝都好叻仔, 我囡囡好多時都話唔知都mug功課, 話等我回來才做, 等我番來,巳經好夜啦

大宅

MonAnson 寫道:
Hello...我本是全職媽媽

仔仔今年讀 阮鄭夢芹小學小二了,近來每晚放工也很晚,都沒有時間睇仔仔工課.要他自己照顧自己了 !!!!

去親子旅行可以的話盡量去, 因為小二開始, 家長不能參加啦~~~

咁我要好好珍惜這次親子旅行啦 ! 2-6年級是否同一日去旅行呀 !

我想問, 廣泛閱讀, 是否每星期都有呀, 直至出年學期尾 ? ?-(

男爵府

阿囝放左學....食飽午飯依家佢自己做緊工課

男爵府

healthyan:

我唔係好清楚中文默d乜....子係之默1 和 3 課.... ?-(
[quote]
令令 寫道:

英文上星期五默咗, 中文明天默, 你知唔知是否抽默下面d詞語或從課文中抽默呀 ? ?-( [/quote]

男爵府

廣泛閱讀....每星期都有架....直到學期尾 係架....阿囝

今日要做....下星期二交

首頁
12345...80

尾頁

跳至