跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6個月轉奶咀

用開1號的中碼孔NUK奶咀, bb就黎6個月, 轉2號奶咀係唔係仲係用中碼孔呀

別墅

Re: 6個月轉奶咀

我bb試過轉2號,但d奶流得太怏,bb好易"遂"親
如果你bb飲奶時沒有異樣(肯飲,或不是太慢),不如由佢先la

複式洋房

但係個奶咀只係for0-6月, 過左6個月仲arm唔arm咀形?
其實點至知要唔要換, 因為我個囡食奶好睇心情, 有時可以好快, 但多數要成個鐘至食完6oz.

大宅

嘩要食成個鐘 , 我一早(~30min)就放棄啦! 真係可能個咀太細, 好難啜先食到咁慢 woh.
我好似仲有兩個 nuk 2 號奶咀 (用過兩三次之後轉番用 pigeon), 你想唔想試吓? 如有興趣可 pm 我取.
LillianL 寫道:
但係個奶咀只係for0-6月, 過左6個月仲arm唔arm咀形?
其實點至知要唔要換, 因為我個囡食奶好睇心情, 有時可以好快, 但多數要成個鐘至食完6oz.

別墅

Lillian,

我覺得奶咀公司出不同奶咀號碼,就=bb衫咁,幾多個月大著;或?kg著,都只是一個參考,實際都要睇bb的長度,即我們bb對奶咀&奶咀洞的要求 但係bb唔識講野ma 吟只好留意佢地飲奶時,有冇與平時不同的地方 ?-( 如果你bb不嬲都咁有性格(睇心情),即係仲未駛換

btw,我bb0-1個月大時都係用nuk黃色1號,後來佢唔肯飲奶,去荷花問d sales,先知道黃色係有壽命的,用得奈個洞會密 跟住就轉透明,不過好快又爆,最近我bb唔肯食奶,我試過用nuk2號唔得,最終換佐第二個brand,"avent" but it's for 3month only, 但又ok wor 吹脹

複式洋房

Nuk轉Avent, 咁你咪連樽都換埋?

我初初用pigeon, 由S用到M, 不過實在唔好用, 周不時冇奶出, 最後用左Nuk, 因為阿囡出生時響e院用過, 我用透明嗰種, 佢食得幾好.

因為我個囡食開mama milk, 食奶個口仔會開得大d, 食奶時會由咀角見度佢條脷仔陏下陏下, 覺得個奶咀好似唔夠大咁, 我一日比佢用一次奶樽, 冇mug經驗. 唔知係唔係要換?

別墅

我囝囝都係用nuk一號奶咀, 都想同佢轉2號, nuk有分大孔和細孔奶咀咩, 其實我都想買2號奶咀, 但睇過2號同一號個孔冇大分別, 差唔多大細, 只係奶咀size大d, 有媽媽叫我轉用chuchu你地有冇用過 ? 呀囝近期食奶慢左even 頭4安都慢, 以前初生時好快食完4安, 有時見佢好似啜唔到咁, 總之d奶好似出得好慢咁, 所以有時唔知佢唔想食or 食唔到食到倦唔食...!

大宅

我剛剛d奶樽都到期, 所以都買過幾隻lu

我買左avent既11oz奶樽, 而奶咀係跟一隻轉速奶咀, 係可以有3個唔同既出奶速度, 1 就最慢, 2 就中, 3 就最快, 如果bb當時食得慢, 可以即時轉去3, 都幾方便

大宅

ee... 但我同事話 avent 轉速奶咀無用, 買左都係放埋一邊
另, 我用 pigeon 圓奶咀 s size, 再剪十字(醫院姑娘教), 咁 bb 用力啜時就流多 d, 唔啜時就唔流, 好好用呀!

複式洋房

Nuk 1/2號奶都有分大中細孔, 我個囡用1號都唔算食得好慢, 只不過希望可以再快d.
jackiesum 寫道:
我囝囝都係用nuk一號奶咀, 都想同佢轉2號, nuk有分大孔和細孔奶咀咩, 其實我都想買2號奶咀, 但睇過2號同一號個孔冇大分別, 差唔多大細, 只係奶咀size大d, 有媽媽叫我轉用chuchu你地有冇用過 ? 呀囝近期食奶慢左even 頭4安都慢, 以前初生時好快食完4安, 有時見佢好似啜唔到咁, 總之d奶好似出得好慢咁, 所以有時唔知佢唔想食or 食唔到食到倦唔食...!

大宅

reginefhk
之前聰bb唔肯食瘦樽 呀

會唔會係因為聰bb係人奶bb既關係呢, 因為佢多數埋身食, 所以冇食得咁快, 一日先食兩次奶樽, 咁聰bb用avent 轉速奶咀都ok , 而且佢食開肥樽 佢多數用2 or 3, 睇

別墅

Lillian,
我以前用pigeon身,nuk咀,因pigeon個咀真係好鬼差,最憎佢側邊打橫果兩條膠,攪到我bb個口大矖 最近bb食量大佐,我又覺得pigeon身太長,唔好渣手 返正都係換,我就連樽都換埋law :wink: now都覺得幾好feel,bb好like

你個女係食mama milk,吟我覺得avent會suit你(唔係賣廣告 ) ,因avent係nearly natural...(唔記得)but係標榜最近似乳頭的(真係幾似ga) 如果你唔想換avent,我估都要換nuk大頭了,因我都覺得bb個口仔大佐,我今日用返nuk(我只係買佐4套avent,洗唔切 )到見到bb壓得個奶咀太"bean"了

民房

我隻恐龍仔依家係用nuk一號奶咀S(幼身),食8oz用10-15分鐘食到成頭汗,所以早2星期前轉一號L 給他,掂知喉急好容易chuck親,那那聲換回S。還有我另外有用nuk一號奶咀S(粗樽身),阿B比較喜歡D,亦好似個孔大DD,心理作用 ?-( 而且二號奶咀是長d闊d ,未必馬上喜歡要適應。
所以我想應該留意阿B平時食奶速度試轉M or L先都可以。
LillianL 寫道:
Nuk 1/2號奶都有分大中細孔, 我個囡用1號都唔算食得好慢, 只不過希望可以再快d.
[quote]
jackiesum 寫道:
[/quote]

別墅

candyk,
照係咁講係唔係nuk 1 號 or 2 號奶咀都有分S/M/L size ?
而奶咀分2種, 幼身奶咀 和 粗身奶咀呢 ?

別墅

我個女都係用NUK 1 號奶咀, small hole 用黎飲水, medium hole 用黎食奶... 一切okay呀....

複式洋房

可晴媽咪,

其實我個囡個幾月時都用過avent, 我有一套全新ga, 不過覺得差唔多, 無比佢用. 而且套pigeon又用得咁少, 掉左好似好side, 所以一直只係轉奶咀, 真煩, 餵奶都咁複雜.

複式洋房

jackiesum,

照係咁講係唔係nuk 1 號 or 2 號奶咀都有分S/M/L size ?
A: Yes
而奶咀分2種, 幼身奶咀 和 粗身奶咀呢 ?
A: Yes, 2種幻樽

別墅

lillian

真煩, 餵奶都咁複雜
<<===係呀係呀

你可以用返avent,試吓都冇壞姐 :-P
我試過掉佐d bb唔like/唔肯用的野,之後又要買返離用 我而家成個儲垃圾d阿婆咁,打死都唔dum

複式洋房

可晴媽咪,

成個儲垃圾d阿婆咁<<===me too.
攪到我老公d屋企人覺得我好死慳, 仲話咁慳做mug. 佢地都唔知d bb野幾貴, 又用唔耐.

別墅

LillianL,
想問幼身奶樽可否適用粗身奶咀?
係咪粗身奶咀會好吸d呢?

首頁

尾頁

跳至