跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,本人是一名新手爸爸,很多地方不懂想問問那一間較好和小女現在14個月,應該幾時報名?
希望各位有經驗既家長能幫幫忙
THX~

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:真理浸信會何袁惠琼幼稚園 VS 嘉寶中英文幼稚園

你想報咩啊?n1或k1啊?

洋房

我想報k1,但如果唔讀n1有無問題?

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

何袁依家收緊報名表啊,系2014年9月入學的k1,即系2011年出世的bb,你可打電話問下

複式洋房

其實你個女係大女喎!2014年8月你個女有多大呀?

複式洋房

係喎!如你個女2012年1月1日之後出世,你今年係報N班,出年先報K1.而且返N班都幾好,可以早點接觸群體和自理能力會好些!加上現在K1的課程都唔淺呀!不過你說以上兩間好似沒N班

洋房

原來係咁,14年8月,佢先2歲5個月,咁N1係幾歲收生嫁??
唔該晒你地...

伯爵府

crazyrave 發表於 13-5-14 23:02
原來係咁,14年8月,佢先2歲5個月,咁N1係幾歲收生嫁??
唔該晒你地...
N1 係要足2歲先可以讀, K1要足2歲8個月先可以讀,
你阿b如果14年8月就2歲5個月,可以讀N1啊

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果要報N1要早D報呀,想當年我一歲3個月開始搵學校報,有D已經爆曬WAITING LIST排到7X (天平邨救世軍),有D就話要足歲半先收表(祥華邨果間,仲有一間唔記記得左)但到我仔歲半時交表又話FULL左,WAITING都唔比排....(我仔7月出世)

最後成功有得INTERVIEW既係嘉福浸信會,上兒同粉兒,後兩間收左,最後揀左讀上兒,但發覺唔適合我仔K1轉左去嘉寶。

洋房

野豬媽,如果我囡想報嘉寶K1,應該幾時要去報名?要一早留位嗎,因怕龍年多人,報唔到!!

洋房

回覆 野豬媽 的帖子

野豬媽,如果我囡想報嘉寶K1,應該幾時要去報名?要一早留位嗎,因怕龍年多人,報唔到!!

子爵府

回覆 crazyrave 的帖子

我又真係唔記得左幾時交表,你可以打去嘉寶問下,書記姐姐都幾好人架~如果唔係就要等我星期六見家長先可以幫你問喇~

題外話,我記得嘉寶INTERVIEW一位老師同我&阿仔IN,老師主要問我阿仔既日常生活野,阿仔就主要比D圖畫佢睇佢識唔識分車,橙,狗,貓 果D,跟住就比D玩具杯/匙/碟/提子/面包佢,叫佢匙放入杯度呀,叫佢分D野食比媽咪同老師,問佢今日邊個陪佢黎,我仔望住我笑住答"DADDY" =.=" 老師叫佢望多次,佢先笑笑口講媽咪...我都擰曬頭....

跟住又會有個波放係枱面叫佢1,2,3推比老師,1,2,3推比媽咪,阿仔成日唔數1,2,3,我都以為入唔到架喇...點知收到信收左!超開心!

洋房

回覆 野豬媽 的帖子

謝謝你野豬媽,我自己打去問就可以了!!

大宅

嘉寶上網話六月一日,其實係六月第一個星期一開始報名,我小朋友今個星期報咗出年K班,其實呢間多唔多大陸小朋友呢?報名時好多㷛冬瓜。

子爵府

回覆 ckslaufy 的帖子

呢一年比如聖誕聯歡會,迎新日,家長日等等,的確見周圍都有講國語或半咸淡廣東話家長或小朋友,但比較返上兒同身邊親朋戚友讀既幼稚園,其實北區間間都多國內小朋友。

我阿嫂話好似我姪女果間咁,其實小朋友自己都識分堆玩,講國語既會自己一堆,HK既小朋友又自己一堆。

洋房

回覆 ckslaufy 的帖子

請問你朋友幾大?

大宅

回覆:crazyrave 的帖子

我小朋友依家兩歲兩個月。

大宅

我小朋友依家兩歲兩個月。

別墅

見到bk有家長推薦嘉寶,今日中午就帶埋囡囡打算去報k1。點知一肚氣!最後當然冇報喇!純粹想同各jm分享經歷,俾大家參考下,不喜勿插。

同bb入到去counter area中間位置左右,有個女士,以下簡稱職員a (特徵: 身高約155cm、中年、長曲髮、帶眼鏡、沒有著制服) 問我係咪交表。我話: 「係呀,都同囡囡報14-15 k1, 不過想參觀下學校先。。。」職員a唔好態度(其實有d惡!) 答: 「今日唔得!家長日,好忙!」一場黎到,我都真係想了解多小小,非常有禮貌再問職員a:「一場黎到,可以好快行個圈睇下嗎,唔該?\"」職員a堅決: 「唔得!要睇就企係e度\"莊\"下喇。」之後佢行開左幾秒,過番黎唔係好耐煩咁問:「咁你係咪要交表?」我話:「嗯,攞左報名表先~」職員a大大聲問我:「住邊?」我一邊答上水,一邊係心諗難道唔同區有唔同申請流程?! 之後職員a就同其中一個係counter嘅職員(以下簡稱職員b,特徵: 身高約165,中等身型,中年,長曲髮,帶黑框眼鏡)提高8度講:「住上水喎~~」職員b再問我:「係咪小朋友都係住上水?」我回答:「係丫~」職員b問:「小朋友叫咩名?」我回答:「xxx」職員b再同我確實個名點寫,原來佢寫緊收據!於是我行近個counter同職員b講:「想攞左表格先,未報名。。」職員b黑晒口兼面惡住答:「攞表都要俾$30!」我好疑惑再問:「其實你地上網都可以免費download到表格。。。我宜家唔係報名wor,都要俾$30報名費?」職員b繼續好惡&寸答:「總之攞e張表就要俾$30,咁你仲要唔要?」我輕輕的回答:「咁唔洗喇唔該。」之後一手抱起bb就走了。當時真係好嬲!不過沒有同佢地再理論落去,浪費時間精神!

別墅

引用:見到bk有家長推薦嘉寶,今日中午就帶埋囡囡

原帖由 elisangan 於 13-06-08 發表
見到bk有家長推薦嘉寶,今日中午就帶埋囡囡打算去報k1。點知一肚氣!最後當然冇報喇!純粹想同各jm分享經歷 ...
都好彩嘅,俾我見到佢地咁嘅處事方法&態度。雖然未必個個教職員/風氣都係咁,不過佢地可以咁嘅態度對"外人",甚至係\"potential customer\"我就覺得好反感!

首頁

尾頁

跳至