夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

母情節當日,C6話要OT,約三點多返到屋企,咁當日亞女係YMCA學跳舞(學到2:45完,咁我話一齊接亞囡然後行街(已經幾個星期無一齊行街,個個星期日及假期都話要OT,我忍),我三點打畀佢,佢話係屋企,我叫佢即刻去YMCA接亞女,佢話好攰要休息要3:45先到,我都算忍你,我已經由2:00YMCA坐到3:00,再由3:00坐到3:45,我3:45打去佢仲係屋企,佢要發我脾氣CUT我線,我好嬲自己同個女行街,行到5:00返屋企。

一返到屋企,C6就接咗亞女返佢亞媽屋企(之前同C6及佢屋企發生好多不愉快的事,所以我無再見C6屋企人,但每星期我都由得佢帶埋個女返佢亞媽度),我個心好嬲,之前講好咗去街,失約都算,當日係母情節,C6要陪佢亞媽我唔會阻止,但當日係母親節,C6完全無尊重過我,無問過我就帶走亞女。

去到9:30返到屋企,C6幫個女剪咗頭髮,剪到好肉酸,亞囡仲留晒我買畀佢啲嘢係C6亞媽屋企,我已經提咗亞女好多次唔可以拎過,拎咗要記得拎返屋企,亞女無記住,我話咗亞女幾句,C6就鬧我,跟住亞女扭計,我鬧咗亞女幾句,C6爭住亞女,我無再鬧,我只係同亞女講:「你咁洩唔聽媽咪話,咁你叫你爸爸

幫你沖涼洗頭(C6唔會幫個女沖涼洗頭),你叫你爸爸教你做功課(C6唔識教)。」之後C6抱住個女,怒啤我,但我無再理佢兩個做自己嘢。

之後亞女瞓著咗,C6叫我同個女換衫,我全日積埋的氣仲未落,我無睬佢,佢搵粗口鬧我,我唔理佢上網,佢熄咗我個寬頻,我當時真係著晒火,我又諗返我哋之前唔開心的事,我諗返佢答應過我的事,但一件都無做到,我病到死死下,我叫佢幫手同個女沖涼佢唔幫,我真係忍忍埋埋爆咗出嚟,我走去打佢,佢打返我,佢之前打過我,打到我暈,我知我唔夠佢打,我走咗出街。當時約10:00

12點多返到屋企,佢已經帶埋個女同亞女啲校服去咗佢亞媽屋企,到今晚佢返嚟拎咗亞囡其他校服走咗,佢唔諗住湊返亞女返屋企(或者佢根本無當過呢度係屋企),我亦都唔想同佢講嘢,每次講到離婚,佢都話畀多次機會佢,我次次都原諒佢,畀佢呃完一次又一次。

到今次我又諗離婚,但我近排失業,我屋企同朋友無人可以收留我,我亦都無晒錢離開,我好辛苦,好大壓力,佢日日畀面色我睇,返到屋企從來唔會幫手做家務照顧個女(佢無畀家用我,就算現在都冇,我返工都無幫手仲話我唔做家務,我好炆,我覺得佢唔當呢度係屋企,只係當呢度係酒店,而我只係工人),放工返到屋企成身臭汗唔沖涼就上床瞓,去完廁所/摸完腳唔洗手畀我見到,叫佢洗手仲鬧返我,我真係怕有日我會忍唔住殺咗佢。

我每次叫佢星期日一家人出去玩,佢次次都話要返工,唔返唔得話放工返嚟再出去玩,但次次都好夜先返,我好天真信佢,但佢屋企人或朋友有活動,佢就可以唔返可以出到。所以點解我母情節當日咁嬲。

大宅

回覆:<純呻> 母親節不愉快事件

比你有錢有工你都會離婚?2個人相處梗係有磨擦。就因為咁樣就離婚?你對佢生活小習慣睇吾順眼!咁佢可能都對你有不滿!當你要抽秤。所有野都係不滿,所有不滿你都有大條道理!而家只有你一個不如都冷靜下啦!

子爵府

回覆: 母親節不愉快事件

咁佢真係返工,又唔係去玩

子爵府

回覆: 母親節不愉快事件

小事一椿

大宅

引用:母情節當日,C6話要OT,約三點多返到屋企,

原帖由 onon2000 於 13-05-14 發表
母情節當日,C6話要OT,約三點多返到屋企,咁當日亞女係YMCA學跳舞(學到2:45完,咁我話一齊接亞囡然後行街( ...
都唔明點一定要佢陪你行街呢?你講様吸引啲嘅活動,佢都或者会睬吓你啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好小事 mouth:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

大宅

母情節當日,C6話要OT,約三點多返到屋企,咁當日亞女係YMCA學跳舞(學到2:45完,咁我話一齊接亞囡然後行街( ...
我好吾明,點解d人可以話你,樓主,我明白你!但我又吾會,吾敢加任何意見比你,希望你自己去唸去決定,我好明白黎件事係其他jm心中ge小事,但樓主係心靈傷多d囉!如果係樓主角度睇日積月累,有家暴發生過,只有一個為個家付出,基本男人要比ge家用都無,連行個街都要比人話,家務係女人做,個小朋友又係女人照顧,咁想問男人需要做乜??樓主,其他人吾知你心情吾緊要!!!自己努力去面對!加油!

大宅

我好吾明,點解d人可以話你,樓主,我明白你!但我又吾會,吾敢加任何意見比你,希望你自己去唸去決定,我好明白黎件事係其他jm心中ge小事,但樓主係心靈傷多d囉!如果係樓主角度睇日積月累,有家暴發生過,只有一個為個家付出,基本男人要比ge家用都無,連行個街都要比人話,家務係女人做,個小朋友又係女人照顧,咁想問男人需要做乜??樓主,其他人吾知你心情吾緊要!!!自己努力去面對!加油!

別墅

回覆:jean2012 的帖子

其實係咪大家應該心平氣和咁傾下,睇下有無解決辦法呢

大宅

引用:我唔覺得好小事..+因為佢之前已打到你暈

原帖由 wongmw 於 13-05-14 發表
我唔覺得好小事.. 因為佢之前已打到你暈
我吾知係其他jm識做女人定係我吾識做女人,好吾明點解佢地吾知發生咩事就話樓主,我覺得一個女人係度講自己c6對自己吾好已經好hurt (有邊個吾想係話比人先自己有幾幸福)唸住呻下,等其他人支持下自己,點知........得到回應係小事,男人真係做嘢吾係去玩(但其他人約又可以吾洗做wo).我吾知點解好嬲佢地咁講

子爵府

點解大家既容忍度咁高?
如果出街既節目唔吸引...係咪個爸爸就可以唔駛參與?親子活動唔一定係做d乜...可以行一陣街...或者去公園玩一陣都可以...個小朋友大家都有份...爸爸應該取個平衡...既然唔一定要ot..咁一個月抽一個星期日黎親子唔難做到..只係有無心...
而且...如果其中一方教緊小朋友時...另一方唔應該爭住個小朋友...可以唔出聲..但唔應該出聲幫小朋友...更唔應該當面鬧返個阿媽...個爸爸跟本唔識處理
我老公都好懶出街..佢覺得帶小朋友出街好煩...但真係叫到都會...而且我次次鬧仔...我老公都唔會出聲...有時甚至會幫我口教仔...小朋友先唔會覺得有人可依賴...

大宅

我吾知係其他jm識做女人定係我吾識做女人,好吾明點解佢地吾知發生咩事就話樓主,我覺得一個女人係度講自己c6對自己吾好已經好hurt (有邊個吾想係話比人先自己有幾幸福)唸住呻下,等其他人支持下自己,點知........得到回應係小事,男人真係做嘢吾係去玩(但其他人約又可以吾洗做wo).我吾知點解好嬲佢地咁講

大宅

子爵府

回覆 onon2000 的帖子

出手打架真係唔好, 呢part你都唔啱

講真, 兩夫妻的關係已不好, 你仲期望佢會同你去街慶祝母親節??? 你要理智想事情, 先冷靜下來

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

首先, 我唔覺得係小事..

可能樓主引發既事係因小事, 但睇得出係日積月累左好耐好耐..
而樓主你同你c6好明顥係一個個唔開心, 未解決, 積埋積埋,
你同佢都有一日會爆, 而呢日就係咁發生左..
你c6打你好唔岩, 不過樓主其實你都唔應該郁手..

大人既事唔應該搵小朋友做中間人,
佢咩都唔知, 正係見到大人係度嘈, 打交..

其實事到如今,
我覺得你個case點傾都冇嘜用..
如果你地2個都真心冷靜覺得好想維繫既可以試下傾,
但唔好郁手郁腳..
而傾係要打從一開頭唔滿意既攤開講...
否則又係治標唔治本..

如果你真心唔想忍, 唔想傾...
搵社工, 唔好自己屈埋..
唔好話驚冇錢, 冇地方..
香港真係唔會死人, 只要有手有腳..
辦法總比困難多!

睇到都覺得好sad..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

呢D咁深層次的婚姻問題, 好難俾意見你地,
不過睇黎你地互相郁手都已經唔係第一次的事,
好明顯係溝通出現問題,
建議都係搵專業人士幫幫手啦

公爵府

您唯一唔啱的地方是先出手打人.....以後都唔好, 因為對件事情沒有幫助.
如果我係您, 不要再放個c6在心上, 您愈想佢做什麼, 佢愈唔會去做. 以後您返工就盡量儲多個錢, 對個女多一點愛, 安排的節目唔好預您老公.

反正佢無家用比您, 煮飯只煮您兩母女, 當佢透明. 到佢對您有要求時, 您才開條件....千萬不要對佢有期望. 自己好好地活好, 兩母女的親子活動, 對您同女兒都可以改善關係.

星期日唔好預您老公同您地去玩, 有好節目唔好預佢, 等佢覺得您地無左佢都可以好開心, 佢就會呷醋, 等佢主動好過.....

情緒要好....唔好同人嘈.....

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

不如試下冇期望, 咁就唔會失望。過一排等你團火熄左, 你再同C6傾下你地問題啦.

.........................................

大宅

我覺得二個人都有唔對的地方,而你了係一個好挑剔的人, 要達到你的要求, 一有不對的地方,你就會出聲, 而你老公就比較大男人, 咩都唔理, 休息, 返工, 少左溝通, 少左一家人一齊出去玩, 所以久而久之就冇左, 我見佢都鍚你個女, 不如下次有咩要求或者想去玩, 叫個女同佢講, 叫個女約佢出街,跟住一齊去玩, 慢慢多左家庭樂就會好返.

首頁

尾頁

跳至