自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請jm幫忙給意見,小朋友已10歲有食物敏感及哮喘,想在今個暑假帶她去外地旅遊問題如下:
I.跟團還是自己去方便些?
2.食物方面怎樣安排?
3.現時考慮的地點是a.日本 b.Korea c.星加坡,如有其他好地點,亦希望大家可以給予意見。
謝!

大宅

回覆:請問有食物敏感小朋友的媽媽有冇帶她去旅行的經驗

我女有濕疹同食物敏感,我會自由行,第一食物由我决定,第二,行程無咁趕,可以就到小朋友嘅精神狀態

子爵府

回覆:Jessie@Flora 的帖子

男爵府

我仔都有,但視乎你小朋友咩敏感,如果可以食飯同面之類,應該問題唔大,最多嗰幾日少d選擇,通常去玩都未必好有胃口食野,而且十歲已經好識表達。

子爵府

回覆:ececbaby 的帖子

海產類,果仁,最擔心是醃料,例如魚露,有時煮過海產類的廚具如沒有清洗淨,所煮的食物也會敏感,最嚴重時會引起哮喘,在家時試過㷛鱼湯產生的水蒸氣,也引起過哮喘。

男爵府

如果嚴重可以只食白飯,我都會帶定幾包通粉以防萬一,而且跟團都可以另外點餐。

大宅

我有朋友個仔都有嚴重食物敏感,佢地去旅行會訂鄰近超市類似service apartment既酒店,有廚房可以煮食,每日去超市買食材自己煮安全D。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:海產類,果仁,最擔心是醃料,例如魚露,有

原帖由 lihomahk 於 13-05-15 發表
海產類,果仁,最擔心是醃料,例如魚露,有時煮過海產類的廚具如沒有清洗淨,所煮的食物也會敏感,最嚴重時 ...
咁嚴重就唔好帶佢去,除非你自由行同埋帶個電磁爐煮俾佢食啦

主 賜 平 安

男爵府

回覆 lihomahk 的帖子

我兒子都有seafood and nut敏感。 我帶他去Singapore, 他吃海南雞飯,很safe。 在不同food court 吃, 都沒有problem. 還有吃鐵板牛肉飯。 我帶他去日本, 他吃吉野家牛肉飯。 還有plain 的紫菜飯團, terriyaki chicken or beef. 只要小心點, 應該沒問題。

大宅

lihomahk 發表於 13-5-15 21:37
海產類,果仁,最擔心是醃料,例如魚露,有時煮過海產類的廚具如沒有清洗淨,所煮的食物也會敏感,最嚴重時 ...
對有食物敏感既小朋友其實去旅行食飯= 出街食飯一樣,每樣野食都小心些就無問題的...
我兩個小朋友都有敏感的,他們都去過幾次旅行了,如果唔太放心既,就帶定d乾糧比小朋友食,如果跟團既唔多唔少都有野啱食的,而自由行既,就自己收集多d資料,咁就無問題的了~~

子爵府

回覆:珀珀,慧慧媽 的帖子

子爵府

回覆:珀珀,慧慧媽 的帖子

因為今次是家族旅行,所以要跟團請問報團時,同旅行社講有冇幫助?

大宅

我就帶定食物, 有時就食麥當當或肯得雞. 如去日本就要小心, 花粉好勁.

大宅

lihomahk 發表於 13-5-16 10:17
因為今次是家族旅行,所以要跟團請問報團時,同旅行社講有冇幫助?
有....
我報團時會講明有d咩係唔食得,咁飛機餐又講明有咩係唔食的~~
而每次食飯時,有d咩係覺得小朋友唔食得既都會問一下領隊/導遊,如果真係唔啱食既,可以叫他們安排一下/自己叫一個餸比小朋友食lor...
不過出發前記得去醫生處拎定足夠既敏感藥~~

子爵府

引用:Quote:lihomahk+發表於+13-5-15+21:37+海產

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 13-05-16 發表
對有食物敏感既小朋友其實去旅行食飯= 出街食飯一樣,每樣野食都小心些就無問題的...
我兩個小朋友都有敏感 ...
謝榭各位始媽咪的意見

首頁

尾頁

跳至