興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

教"筆順"的書介紹

花囡今年高班, 發覺佢寫字的筆順同我同老公所學的有好多差別, 向老師了解, 她解釋是跟書"明華出版" 所講所教, 她都認同, 有很多寫法和和我們當年所學的不同. 所以有時都感到無所適從.

我亦找過一些網頁或書本, 但有d 筆順大家都是不一樣. 我真係開始想是否我們以前所學的筆順全部都是錯, 定現在編輯(新一代)是錯呢?

大家有否一些有權威性的書或詞典可以介紹呢? 有時, 見到花囡寫的字, 真係眼火爆, 好似寫緊美術字咁, 筆順一點都不順.

大宅

Re: 教"筆順"的書介紹

花花:
我家真的有一本明華出版的 "香港小學生中文詞典", 提供筆順, 字音, 字義, 詞語及例句, 係 jlb 表姐小學時用的參考書. 不過, 我懶到死, 幾乎未揭過 因為阿女學校的中文老師有教她們筆順, 我就由得她跟老師的一套好了

再者, 阿女一向用開朗文的 "中文新詞典", 同樣附有筆順, 更附有倉頡碼, 同反義詞, 字詞辨析等, 我覺得相當好用, 比明華更全面

話時話, 我地一班小學媽咪, 都曾經歷一段茫然時期, 懷疑自己係唔識字架 默書時, 穩陣起見, 有疑惑先問問啞老師, 你慢慢就明白架啦 :mrgreen:

花囡仲讀緊幼稚園, 寫字對佢來講可能仲係一種遊戲, 難得佢肯正正經經, 繡花咁繡, 你要催谷佢做小王嬉之乎? :mrgreen:

大宅

jelly,

呀! 好耐冇見, 我呢2個月掛住同花囡睇小學, 個胎又陀得低, 要成日休息, 所以好少留言. 但今次真係要向大家請教.

可能我呢d 老一群, 好注重筆順, 老師亦好嚴正咁教我們, 因當你寫毛筆字時就會知道筆順重要, "裝" 字亦會好睇好多. 覺得中文字係中國人特別記認, 要好好流傳給下一代.

我知你手上是那一本明華, 相信同花囡老師所用同一本, 你介紹朗文詞典我會去睇下. 可能我真係有要求的人, 為左一些字筆順, 我同老師都"研究" (理論) 多次 , 亦聯絡左中大, 中文系一些人員, 睇下可否幫忙. 我現在真真正正明白, 亞媽真得不易為.

珍珠宮

畀面勳章

我都是用《朗文小學生中文詞典》的。如果遇到一些我以爲錯的筆順,我就會查字典教仔仔,就算發現“有錯”,我就會copy那個字叫仔仔返學校問老師。老師見到起碼會覺得那是一本比較權威的字典的筆順。

子爵府

或者可以多個網上資源嘅reference:

http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/schools/archives/stroke.php

我都好緊張小朋友寫字嘅筆順. :wink:
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

大宅

Teresa :

謝謝你的介紹. 今日會去商務睇下.

jade :

我都有上呢個網睇, 好似係 hku 出, 但他們筆順都係同我地所學有d 出入. 真係不知誰對誰錯. 所以便問問大家了.

民房

可以到 cchar.com查筆順, 佢地跟中華書局雷超榮個套筆順, 寫出黎既字會靚的.

首頁

尾頁

跳至