自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問小一家長,個"貓"字到底點寫?

[size=xx-large]

以上那個貓字係唔係錯架?

阿仔個老師話應該咁寫...oh....打唔出佢個貓字,

即係第一撇後,跟住係唔係有三"點"架?還是係兩"點",然後再勾上去連住第一撇跟住包住兩個"點"?

我走去圖書館查了一堆字典辭典,兩個字體都有,但咁-->>貓 較多。
隸書就似老師所要求的那個"貓"字 。

辭源、中國正書大字典、康熙字典、中大標準漢語字典、辭彙、大辭典(下)、還有一些在商務賣GE一部分字典都係LI個--->> 貓。

咁,我見到圖書館有本﹕常用字字形表,好似係香港教育學院出GE....咁,佢個貓字就係多左一點/一勾﹗

咁,我知道老師無可能錯,咁係唔係我地日常用的錯左?阿仔幼稚園認字認錯字?我細個學壞字,電腦電視字幕整錯字?

定係LI個 貓 字其實係通俗流行字,根本係錯?

我而加都搞混淆了....是否香港要重申改正過有多一點的貓字?定係根本大部分人都係有多一點,只係我自己一直錯?字典都錯?但我今天叫左唔少人寫貓字(哈,佢地唔知我做乜要佢地寫...),都係LI個無一點GE 貓....

有無小一的家長本中文書係用爸爸笑,媽媽笑,小貓也說妙,你地個小朋友點寫貓架??本書個貓都好似有點勾,大概都係根據香港教育學院個本書指引吧??

有無人可以教下我﹗好羞家,貓字都唔識寫
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 請問小一家長,個"貓"字到底點寫?

第一撇後,跟住係兩點,第三點係連果一撇架

大宅

APPLEYUEN

謝謝你

但果撇似係好似毛筆字的加重點多D,應該唔算點。
但係我係WORD度的標楷書和新細明字都係--->> 貓

兩個都可算ARM嗎?
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睡覺 寫道:
APPLEYUEN

謝謝你

但果撇似係好似毛筆字的加重點多D,應該唔算點。
但係我係WORD度的標楷書和新細明字都係--->> 貓

兩個都可算ARM嗎?

我個女一年班時,個老師教學生咁寫的
第三點,應該唔算點,係連住果一撇
其實而家好多字都唔同寫法架啦
一時話跟書,一時又話唔好跟書
老師話書果D係電腦字,好多都唔岩架wor

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

睡覺,

你所講o既應該係以下呢個字•

呢個寫法係我由細到大o既寫法•
呢個字係我囡囡o既認字咭影出黎架•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

查字典啦, 包無失拖

根據字典, 貓字屬7劃豸部, 即係2點對, 3點錯

伯爵府

睡覺

好掛住你呀 :-(
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

好媽媽勳章

eee 咁橋, 我噚日都查字典, 不過唔係查'貓' 字, 係查 '貌' 字, 都疑惑緊是兩點定三點, 後來查'豸' 就確定是兩點了.
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

但係我由小至大個貓字係無一勾架。
我打去問一個小四的女孩,佢全家都無一勾架 。
好多故事書都無一勾,我本貓貓雜誌都無一勾,
阿仔本朗文音樂書P.50頁都無一勾架.......

兩個應該通用,至少無一勾唔可以話錯丫....

我諗香港的課本及由教育學院畢業的老師,只根據果本由教育學院出版GE常用字字形表來定,我朋友個姊係教小學,話阿仔個貓字又無錯喎。應該係通用才對吧?
miriam 寫道:
睡覺,

你所講o既應該係以下呢個字•

呢個寫法係我由細到大o既寫法•
呢個字係我囡囡o既認字咭影出黎架•

大宅

係圖書館查左好多本喇,五分之三都無一勾架。連康煕都無架。
窗邊細雨 寫道:
查字典啦, 包無失拖

根據字典, 貓字屬7劃豸部, 即係2點對, 3點錯

大宅

但有D字典個貌字同貓一樣,又係好明顯多左一個大勾好似點咁GE野出黎。

隸書個貓就係好明顯有果勾,仲勾到黏著第一撇添架,有點似象形文字。
LOOLOO 寫道:
eee 咁橋, 我噚日都查字典, 不過唔係查'貓' 字, 係查 '貌' 字, 都疑惑緊是兩點定三點, 後來查'豸' 就確定是兩點了.

大宅

KINGAWA...

咁你快D買個 衫架 先 啦﹗唔係點掛喎。

咁耐無見,你個仔大個左好多呀...........你而加上網係咪快左呀﹗

kingawa 寫道:
睡覺

好掛住你呀 :-(

男爵府

我想問下,小學課本會教學生寫"溼滑"嗎?

是否"濕滑"比較通用D呢?我未見過人寫"溼滑"

首頁

尾頁

跳至