爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

針炙真係得!

最近我試了人生的第一次針炙,原來真係得.

事緣我久唔久就有肌肉/根痛問題, 每次都係訓醒發生, 試過成條腰拉住痛到用唔到力起身, 要大叫我家人拉我起身, 跟住又試過頸背後係咁, 仲睇了西醫, 做了三次物理治療, 物理治療是舒緩了一點, 但解決好似唔夠直接. 我問佢地點解會咁, 佢地講係因為我成日用電腦, 同一姿勢, 當時我都覺得係......

上個星期左腰背又係咁, 係, 每次都唔同位置, 忍左兩日諗住等佢慢慢好, 但都係痛, 尤其係每日訓醒果陣最嚴重, 可能係長時間冇郁動, 訓覺轉身都成問題, 一郁就成忽肌肉抽住, 家姐有日見到我, 介紹左個中醫俾我, 仲話佢好多同事都睇, 仲醫好左佢個同事既肩周炎, 於是我就去睇人生第一次中醫, 醫生一把脈就講我咩事, 講中哂, 好野, 原來我係身體某器官功能有點虛以致身體經絡唔通, 先致有咁既情況, 半小時針炙後, 開了三劑藥, 走果陣只係覺得條腰鬆左, 到第二日訓醒, 竟然一d事一d痛都冇, 真係神奇, 不過覺得右邊背都好累同埋條頸有d抽住抽住, 於是去針多次, 針完之後即係鬆哂.

親身了解中醫既厲害, 一種西醫無法完全解釋及醫好既症狀, 中醫一下了就搞掂了! 仲有係針炙只係百幾蚊, 真係抵, 我留意到每支針都係新拆出來, 好衛生.
我個仔好得意架

大宅

BK Milk勳章

Re: 針炙真係得!

我上年塊面d 五官不受控(第7條神經受感染)要成$300.00 一次呀?連續針了10次呀(10日)就好返喇,不過,依家有時都好feel 到對眼有d 野走下走下咁,所以,都係有d 驚會再來過,因doctor
話係輕微中風,以後要小心d 喎 ....其餘d 手腳頸就更加喇....

阿媽

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

mingb,
我都想知呀! 我老公呢排"訓厲neck", 要日日貼臭賓賓個d野 可以pm我醫師資料嗎?

禁止訪問

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

I want to know that, please would you give me information. Thanks.

大宅

各位媽咪, PM哂你地啦~

走果陣佢同我講, 佢地個仔三十零歲都係中醫, o係隔離個商場睇, 仲幾多人添, 你咁講, 咁我下次幫襯你定幫襯佢好? 不過唔知佢個仔有冇得針炙, 同埋我諗老豆應該平d~

有劑藥佢幫我煲, 好飲過我自己煲, 原來佢話落左三粒蜜餞...
我個仔好得意架

伯爵府

hello mingb,

我老婆都有肩周炎, 請問可否pm中醫資料比我??thx

別墅

mingb, could you please pm me his contact details too, thanks!!
知足知不足, 有為有不為

伯爵府

BK Milk勳章

Dear mingb,
can you pm the address and tel. to me?

thanks

大宅

各位, 都PM你地了, 希望幫到你地...

RT, 你老婆睇完話我知, 睇下佢係咪真係咁犀利, 因為我家姐個同事去過第二度睇好多次都唔得, 去佢度睇就搞掂~

間野在馬鞍山新港城附近.
我個仔好得意架

伯爵府

mingb,

唔該哂, 我比左資料老婆, 下次去完講比你聽掂唔掂

thx

大宅

我老婆都係成日痛,可否PM我個醫師既資料?

大宅

junkone, pm了~
我個仔好得意架

洋房

jubkone,

I want to know that, please would you give me information. Thanks.

大宅

收到,thanks!

複式洋房

Mingb,

可否PM資料給我, 因近日腰背有啲痛,唔該晒。

:-P

男爵府

mingb...Could u pm me the detail? Thanks!

男爵府

mingb,

我都想要D資料呀, pls PM to me! Thanks!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至