夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

當年老公點求婚?大家入黎分享下啦

結左婚之後可能大家都會有好多吾開心,起度諗下以前老公係點同自己求婚,可能感覺會有所改變,大家分享下當年老公係點樣向你地求婚啦.
首先由我講下先:
我係比較仲意浪漫o既人,以前成日會諗如果有個男人同自己求婚個時會係好浪漫好驚喜就好啦.點知.....
有一日起地鐵到,佢同我講話有份禮物擺起我個袋到,叫我返去睇,我點忍得住啊,即刻打開個袋睇:有一封信同一個用盒仔,盒仔內面裝左只介指,封信就寫住十幾行字,內容都係好忠誠o既求婚用語,我睇左無俾反應佢,佢吾知點好,好想我立刻俾個答案佢,眼神好緊張甘,但係我就話十之手答復佢,跟住佢到站要先落車,我就要下兩個站先落,當我落左車,想去搭巴士途中,佢突然出現起我面前,搶左我手上o既野,(因為當時羅住幾多野)幫我將野擺上巴士講左一句你小心d,返去打俾我,就落左車.當時好感動啊,雖然無咩特別野發生,但係會覺得佢真係好想我嫁俾佢.好真誠.其實個心早就應成左啦.不過我都係起十日之後先同佢say yes!攪到佢成十日無覺好訓!

你地又係點架,

男爵府

Re: 當年老公點求婚?大家入黎分享下啦

我老公係電台向我求婚的..
"星空下"果個節目..
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

洋房

C6無同我求婚,因當時買樓,所以要立刻註冊先,咁就要同佢做人世啦.

大宅

有一日, 佢約我上山頂紅屋食飯, 食食下, 有個 waiter 同佢揮一揮手, 佢點頭, 跟住個 waiter 就 law 左一 束好細既花比佢, 佢行在我身邊, 再跪底, law 住束花同一隻介子, 雙眼紅紅咁叫我嫁比佢, 我都比佢攬到我忍唔住眼紅, 佢仲減左出黎, 咁我就 say yes 啦.

事後問佢做乜減, 佢話勁緊張, 緊張到忍唔住減. 自此直到宜家, 佢都會係買花同我求

侯爵府

你地就好啦!個老公咁浪漫,我果個好簡單架咋!係我生日時買左個音樂盒,放左隻鑽介係入面,跟住問左句,你肯唔肯嫁比我呀?但成個過程都係係架車入面架!不過都算佢啦!因為拍拖初期我有同佢講過我好鍾意音樂盒,細個時同自己講,ifr將來有人送音樂盒比我做生日禮物,我會嫁比佢,原來佢一路都記住。

大宅

我由細到大都對呢樣野有很多浪漫的幻想...估唔到...呢世人第一次也是至今唯一一次既...係咁...

老公 (行行下街) : 我地食咩好哩?
我(好肚餓) : 是但啦。
老公 : 不如去打冷囉。
我 : 是但啦。

老公與我就去左一間大排檔,求其叫左D野食。正當我在努力思考應唔應該多叫一碟油泡鮮魷時...

老公:不如我地結婚囉。
我 (其實冇聽清楚): 是但啦。要唔要多碟油泡鮮魷呀?
老公:...

隔了3秒...

我:...你頭先話咩呀?
老公(死忍住笑咁):我話不如我地結婚囉。
我:你講真架?
老公:你應承左啦。
我(發呆):...
老公:你應承左啦,我地聽日去排期。
我(還未震驚完):...咁...戒指哩...花哩...你唔係要跪低咩...
老公:你都應承左囉。

就這樣,我被油泡鮮魷出賣了。

呢個係我既版本。老公堅持係食打冷之前响星空下兩人拖著手漫步灣仔,在徐徐的海風中,由美麗的維多利亞港見證佢既求婚。但係...點解我冇咁既記憶哩?難道佢講左,但係太大風我聽唔到,所以冇反應,佢唯有再講一次?

laughin' to keep from cryin'

侯爵府

好好笑呀!我睇到忍唔住笑左出黎。

wawamama 寫道:
我由細到大都對呢樣野有很多浪漫的幻想...估唔到...呢世人第一次也是至今唯一一次既...係咁...

老公與我就去左一間大排檔,求其叫左D野食。正當我在努力思考應唔應該多叫一碟油泡鮮魷時...

隔了3秒...

我(還未震驚完):...咁...戒指哩...花哩...你唔係要跪低咩...

呢個係我既版本。老公堅持係食打冷之前响星空下兩人拖著手漫步灣仔,在徐徐的海風中,由美麗的維多利亞港見證佢既求婚。但係...點解我冇咁既記憶哩?難道佢講左,但係太大風我聽唔到,所以冇反應,佢唯有再講一次?

大宅

"被油泡鮮魷出賣了"~笑死我

HUBBY係一個什麼都plan的人... 一d情趣都無...

我地都係買左樓plan緊結婚之際, 突然醒起佢未求婚, 就提一提佢law 之後佢響新屋度, 叫我上樓等佢, 佢買扎花跪響地下問我願唔願意嫁俾佢? 雖然係意料中事, 不過我都忍唔住 :-( 如果我係男人, 我一定會攪大d, 唔會o甘行

大宅

it is so funny..........

Unbelivable

民房

你老公真係浪漫,平時佢肯定好識哄你呢,佢係咩耐吾耐都會送花俾你架,就算一兩支,或者會放工途中都會買野送俾你個只人啊?如果係就好啦,你好幸福啊,我老公係獅子座,雖然覺得佢會對家庭好負責任,但就吾識哄我羅,我又偏偏係仲意浪漫,哎,有時都幾無奈... :-(

大宅

我隻佬一d都唔浪漫架, 所有野, 例如放假去邊呀, 送咩禮物呀, 都要我request或經營架. 不過有時佢都有d小禮物, 就算真係好浪費, 如果係送俾你, 你都應該appreciate佢, 讚佢買得好, 好fit你個syle甘law. 又如果佢鍾意睇成龍, 你鍾意韓劇, 就就下佢law, 佢會好lum架, 之後就對你千依百順架喇... 有時romantic真係要女人做多d主動架. 呢d都係bk d媽咪教我架 加油呀姊妹!
xixi 寫道:
你老公真係浪漫,平時佢肯定好識哄你呢,佢係咩耐吾耐都會送花俾你架,就算一兩支,或者會放工途中都會買野送俾你個只人啊?如果係就好啦,你好幸福啊,我老公係獅子座,雖然覺得佢會對家庭好負責任,但就吾識哄我羅,我又偏偏係仲意浪漫,哎,有時都幾無奈... :-(
該用戶已被刪除

大宅

I asked him whether he wanted to marry. He said yes. That's it.
該用戶已被刪除

民房

我係有佐先結婚的,所以....唔開心...我奶奶仲羅我個肚來邀歇我外家,唔想俾甘多禮金 :cry:

大宅

你哋就好la, 好浪漫吖, 好感動吖 :-(
我c6係一個唔浪漫嘅人, 仲要係好實際嗰種, 邊鬼到有求婚吖, 諗起都嬲

禁止訪問

侯爵府

wawamama 寫道:

隔了3秒...

男爵府

我係有咗BB先結婚,所以我老公係冇向我求婚...
果時我地同居,屋企冇電腦,就去咗間書室上網排期結婚...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

一個字~~~~~~~~~~無
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

首頁

尾頁

跳至