香港18區媽媽會

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

引用:Quote:一一B+發表於+13-5-22+08:14+我都好

原帖由 Karinachu 於 13-05-22 發表
我都係。係我地所有用户的心願。
今日蘋果報導得好深入好詳盡!講晒我地的心聲!

原來租戶已找何俊仁幫手,唔怪之得某些議員放慢手?!

男爵府

peggy 發表於 13-5-21 23:56
回覆 一一B 的帖子

係discuss copy 過來 , 我地話爭取街市 , 這位人兄咁回覆

男爵府

eflower 發表於 13-5-22 00:10
真係好想保留街巿,街市買野有傾有講,人情味多好多!
無蔥,去菜擋問哥哥攞,就係咁方便。

男爵府

引用:Quote:eflower+發表於+13-5-22+00:10+真係

無蔥,去菜擋問哥哥攞,就係咁方便。
無錯!

男爵府

回覆:麗城花園街市是否重建?

我剛在蘋果留言發現的FB page.

https://www.facebook.com/pages/爭取保留麗城街市大聯盟/181333385363148

請大家支持!

大宅

街市超市各有優缺點,但我認為最無良係要逼新簽約既商鋪走,人地岩岩開3個月,所有錢放入去,你一句業主有權提早停約就算,不平等條例,係咪可以告業主?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

一一B 發表於 13-5-21 21:44
原來蘋果已經做緊野,即時新聞已出,明天見報!
good..................

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Karinachu 發表於 13-5-22 09:17
我都係。係我地所有用户的心願。
係.......真係無理由買條牙菜都要搭車出荃灣....

伯爵府

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一一B 發表於 13-5-22 09:32
今日蘋果報導得好深入好詳盡!講晒我地的心聲!

原來租戶已找何俊仁幫手,唔怪之得某些議員放慢 ...
黃議員表面是獨立冇背景 , 其實同林琳都是民建聯, 佢地邊會落力去做野呀! 攪飲飲食食就會

男爵府

peggy 發表於 13-5-22 13:26
黃議員表面是獨立冇背景 , 其實同林琳都是民建聯, 佢地邊會落力去做野呀! 攪飲飲食食就會 ...
剛見佢在街市門口攞住大聲公講野同派傳單。

男爵府

引用:Quote:一一B+發表於+13-5-22+09:32+今日蘋

原帖由 peggy 於 13-05-22 發表
黃議員表面是獨立冇背景 , 其實同林琳都是民建聯, 佢地邊會落力去做野呀! 攪飲飲食食就會 ...
係,參選時一齊在綠楊村巴站一齊派宣傳單張,當時我都RR地頭,再起下底就知咩事!

Anyway,呢次佢地起首已經遲左一步,希望佢地盡心盡力繼續幫租戶同街坊(不是抽水式),選票應該仲有既!

而家我地主力要保留麗城街市呀!

男爵府

我地居民想保住街市,但d商户好似只想做到出年完約.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

支持保留街市

男爵府

引用:我地居民想保住街市,但d商户好似只想做到

我地居民想保住街市,但d商户好似只想做到出年完約.
可能因為租約條款太苛刻了,隨時要你走都no say.......

不過有街市呢個設施對呢區街坊黎講係利多於弊!一定唔可以比超市壟斷!

伯爵府

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Karinachu 發表於 13-5-22 13:54
剛見佢在街市門口攞住大聲公講野同派傳單。
同其中一個店主傾開 , 佢覺得兩位議員不夠積極落力

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:Quote:原帖由+Karinachu+於+13-05-22+發表

原帖由 一一B 於 13-05-22 發表
可能因為租約條款太苛刻了,隨時要你走都no say.......

不過有街市呢個設施對呢區街坊黎講係利多於 ...
對住大集團,真係好難同佢鬥,佢地就算蝕都堅持壟斷,大家睇屈人寺人流,蝕足咁多年都唔走。朋友以前在X澤當管理層,佢話呢個係佢地慣常手法。睇情形想保住街市真係好難

大宅

引用:Quote:原帖由+Karinachu+於+13-05-22+發表

deleted due to duplication.

大宅

deleted due to duplication.

男爵府

引用:Quote:原帖由+一一B+於+13-05-22+發表可能

原帖由 pcy307 於 13-05-22 發表
對住大集團,真係好難同佢鬥,佢地就算蝕都堅持壟斷,大家睇屈人寺人流,蝕足咁多年都唔走。朋友以前在X澤 ...
雖然小市民事實上係好難同大財團大集團鬥,起碼今次要比多d人知道呢d民生問題我地每人都要爭取,據理力爭,而唔係覺得難,就不發聲,形成惡性循環,等d財團以為我地會渣頸就命!

一個社區被改造了後就很難逆轉,大家應該尊重固有的生活模式,同埋應有的選擇權,我地的發聲並不是只為自己,而係為整個社區的將來呀!

男爵府

越來越多人關注事件了,今日下午新界西立法會議員郭家麒都有來麗城街市慰問租戶。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁
12345...7

尾頁

跳至