親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

頭先答一個JM既留言, 寫下寫下寫左好長篇, 所以順手PO埋過黎唔好SIDE~~

去羅東唔難呀~ 我女第一次去果陣得歲半之麻~
去台北/松山火車站, 搭火車約1hr15mins至2hr內(不同車種同埋停靠站既多少), 可以先上台鐵個網度睇岩時間訂埋(不過我未試過), 又或者早少少去到火車站買, 最好買埋來回票, 因為回程都好full下, 如果去到羅東先至買回程, 可能要買到好夜先有~ (羅東夜市係宜蘭縣羅東鎮, 揀自強號會比較短車程, 如果係櫃位買唔到, 可以去自助售票機度買, 有機會買到, 因為我第一次去果陣就係咁~)

推介:
必食 : 羊鋪子羊肉湯, 魏姐包心粉圓, 三星蔥餅, 小春卜肉, 西瓜汁(忘記左店名, 係小春卜肉正對面)
可以一試 : 阿灶伯羊肉湯, 糕渣
必買 : 鴨賞, 牛舌餅, 諾貝爾草莓卷, 華家鞋園

宜蘭一日, 因為我地鐘意食野, 所以行程全部都係食食食, 想時間輕鬆d, 就搭朝早10點半既自強號, 12點就到羅東, 先去諾貝爾order定個草莓卷(味道唔錯, 如果第2日就飛返香港, 可以叫佢比個保冷盒你, 拎返香港做手信, 不過就呢hea d~), 再去夜市行個圈, 有d店已經開左, 有2間食羊肉湯出名既, 阿灶伯同羊鋪子, 我個人鐘意羊鋪子多d, 可以買走係中間個公園度食, 就唔洗排隊排到傻, 行埋去同佢講"一碗羊肉湯帶走"就ok, 唔洗排隊架~ 羊鋪子12點左右就開, 阿灶伯就4點, 可以先試羊鋪子, 下午再試阿灶伯~
到下午約4點, d夜市檔就開始開檔, 早d係羊肉湯斜對面的cosmad門口等三星蔥餅, 因為一陣就會好多人排隊~ 呢款蔥餅最岩鐘意食蔥既人, 因為佢係成碗咁多既蔥包係包皮裡面煎, 比台北食到既蔥餅多好多好多蔥~ 買完蔥餅就過隔離小春卜肉度買卜肉同糕渣, 卜肉好好食, 糕渣就一試無妨, 之後再到對面的果汁檔買杯西瓜汁飲, 唔知佢加左d咩呢, 比台北飲到既好味好多~

買齊就攞去中間的公園食, 又舒服又唔洗同人逼, 通常我會叫老公睇住囡囡, 我去買(因為我認路叻d~), 咁就唔洗擔心夜市d檔會整到囡囡啦~

食完可以去羊肉湯對面, 有間賣牛舌餅既店買手信, 裡面有埋鴨賞賣, 鴨賞買左返去可以涼拌, 或加落d菜度炒熱食都好好食~

買完手信可以去埋華家鞋園度買小朋友鞋, 仔仔款多唔多我又冇留意, 不過女仔款好多同好靚~ 最緊要係, 好多都made in taiwan, 有信心d~ 我每次去都會幫囡囡買返2對~ 大人鞋都有架, 不過我冇乜睇~ 哈哈~
買完食完, 去埋諾貝爾攞返個草莓卷, 就返去搭火車, 6點50分同6點55分有車返台北, 返到去約8點-8點半(一班車停站比較多), 係松山站落車, 跟住d人行, 係附近就係饒河街夜市, 又可以掃街一輪再搭的士返酒店~

呼~~ 終於打完~~ 哈哈~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

回覆 小寶貝兒 的帖子

睇完之後又肚餓起來,羅東夜市真係好正。上次唔識去華家鞋園,mark 低佢下次有機會再去,謝謝介绍

珍珠宮

potpot 發表於 13-5-20 19:25
回覆 小寶貝兒 的帖子

睇完之後又肚餓起來,羅東夜市真係好正。上次唔識去華家鞋園,mark 低佢下次有機會 ...
哈哈~ 我打打下字都肚餓呀~~~ 打完拿拿聲去煮野食先~~

男爵府

好媽媽勳章

回覆:小寶貝兒 的帖子

去宜蘭最快系坐客連,系台北車站附近上車,好平又快,唔怕無位坐,葛瑪蘭客運,仲可途經礁溪(1小時車程)浸個温泉,再坐15分鐘火車先落番宜蘭玩同行夜市

珍珠宮

che9 發表於 13-5-21 00:30
去宜蘭最快系坐客連,系台北車站附近上車,好平又快,唔怕無位坐,葛瑪蘭客運,仲可途經礁溪(1小時車程) ...
我都聽過客運比較快, 不過我怕係台北時塞車, 同埋帶住個囡, 又唔知佢係邊度上落車~ 所以最後都係揀搭火車~

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我六月都去宜蘭,多謝分享!

小寶貝兒    發表於 13-5-22 12:25
I 大蚊豬   

伯爵府

宜蘭你最後是即日來回 ?

男爵府

回覆:宜蘭羅東一日遊(食食食ONLY~ ^^)

等我都plan下去宜蘭先,thanks for sharing

小寶貝兒  唔洗客氣~~ 等大家唔洗玩台北玩到悶丫麻~  發表於 13-5-24 01:56

別墅

我6月都去宜蘭呀..... 等我搵下間華家鞋園先,買番兩對俾阿囡先
係唔係好易搵到架??

大宅

我上次去宜蘭+台北,行左咁多個夜市,都係認為羅東係最正三星葱真係甜到不得了,超好味

小寶貝兒   YES!!!!! 最掛住佢個蔥餅~~~  發表於 13-5-24 02:00

大宅

礁溪湯圍溝側邊有一檔燒烤好正!佢嘅三星葱肉串,牛柳粒串,好好食!

珍珠宮

peckykoo 發表於 13-5-23 02:44
宜蘭你最後是即日來回 ?
係啊~ 因為我女果陣仲細(1.5-2歲), 其他野暫時未岩佢玩, 所以跟住我地食食食先囉~
今個暑假去得成既話, 都會去多次羅東(太掛住佢既蔥餅同埋魏姐粉圓, 台北冇得食架!!), 到時睇下再安排多D活動係果邊, 不過我老公又唔鐘意轉酒店呢~ 無啦啦BOOK多晚又好SIDE錢~

珍珠宮

Fion_Wu 發表於 13-5-23 11:48
我6月都去宜蘭呀..... 等我搵下間華家鞋園先,買番兩對俾阿囡先
係唔係好易搵到架?? ...
係呀, 羅東夜市其實係圍住中間個公園, 你行一圈就會搵到~
下圖果對鞋就係係華家度買~ 我女超鐘意~

珍珠宮

joey122 發表於 13-5-24 01:50
礁溪湯圍溝側邊有一檔燒烤好正!佢嘅三星葱肉串,牛柳粒串,好好食!
正!!!!!
比你張相了起左我D為食虫呀~~~

礁溪聽講話普通人家既住宅都有得浸溫泉, 你地有冇住一晚浸下呀? 我想去浸架, 老公話我地浸緊溫泉, 個女點算喎~

大宅

引用:Quote:joey122+發表於+13-5-24+01:50+礁溪

原帖由 小寶貝兒 於 13-05-24 發表
正!!!!!
比你張相了起左我D為食虫呀~~~
我住左兩晚,介紹你下次試下住呢間丫,同埋女女浸好開心ga,每間房都有自己溫泉,我book的係4人家庭房。
奇立丹民宿

小寶貝兒    發表於 13-5-24 12:30

大宅

引用:Quote:peckykoo+發表於+13-5-23+02:44+宜蘭

係啊~ 因為我女果陣仲細(1.5-2歲), 其他野暫時未岩佢玩, 所以跟住我地食食食先囉~
今個暑假去得成既話, 都 ...
其實住兩晚礁溪都ok呀,我上次第一日到步已經4點,傍晚check in 左奇立丹之後就行出去礁溪市中心,喺湯圍溝浸左一陣腳,食埋檔燒烤就行下街買手信,返民宿浸溫泉。
第2日去左橘之鄉的蜜餞形象館,DIY蜜餞,地方好靚,影相一流,之後去whisky酒廠&伯朗咖啡館,再搭的士直去羅東夜市,喺羅東返礁溪都好快,咁就唔洗住喺羅東果邊啦

別墅

回覆 小寶貝兒 的帖子

唔該晒!!!

珍珠宮

joey122 發表於 13-5-24 02:44
其實住兩晚礁溪都ok呀,我上次第一日到步已經4點,傍晚check in 左奇立丹之後就行出去礁溪市中心,喺湯圍溝 ...
嘩~~ 好好玩咁喎~~~你講呢幾個地點, 係民宿附近行得到去, 定係要搭車架?

大宅

引用:Quote:joey122+發表於+13-5-24+02:44+其實

嘩~~ 好好玩咁喎~~~你講呢幾個地點, 係民宿附近行得到去, 定係要搭車架?
蜜餞館要搭的士去,我果陣係喺民宿叫車,去完蜜餞館,再請蜜餞館店主幫我地叫的士去酒廠&咖啡館(同一個地方來的)……叫的士大佬等一陣,再去埋羅東夜市。
湯圍溝就由民宿行到去

珍珠宮

joey122 發表於 13-5-24 14:03
蜜餞館要搭的士去,我果陣係喺民宿叫車,去完蜜餞館,再請蜜餞館店主幫我地叫的士去酒廠&咖啡館(同一個地 ...
Thank you~~~~~~
等我MARK底先~~~ 又多D地方去啦~~~~

首頁

尾頁

跳至