論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在港有合識菲律賓佣人,仲要hk$3800手續費,係唔係咁貴架

我姐姐的朋友有一個菲律賓工人,一做10年,好到不得了,但而家仔大女大,真係無需要,所以介紹比我,我想問收費1600hk agent手續費,2200菲律賓收手續費,是不是好貴,有無平d的方法???

urgent呀,有無人有經驗呀

洋房

Re: 在港有合識菲律賓佣人,仲要3800手續費,係唔係咁貴架

梗係唔洗咁貴啦, 應該約一千五百元可以了!!!!!!!!!!!!!
改善人際關係!討論區真是一個好地方,可以自由言論! :-) :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

複式洋房

Re: 在港有合識菲律賓佣人,仲要3800手續費,係唔係咁貴架

多謝你回應,有無公司可以介紹呀????

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hi, if your bun is finish contract, you only need to pay the visa fee and consulate fee. And you give the documents to your bun she will handle it by herself to take the visa. If she is terminate you need to pay to the agent about $1500 including air-ticket and your maid need to pay about $2500. But you need to make sure she is honest or not cos you give her your documents.

複式洋房

kinglongma, 真是謝謝你呀,

我個菲律賓傭人是未完約自行離職(比現僱主一個月通知),跟着返菲律賓,2個月後(佢話要攪咁耐手續)再返回香港我處。所以咁複雜,唔識攪,問過頂頭2間賣緊廣告的僱傭公司,都答到一頭霧水,可唔可以幫下忙:

1.佢自行離職返菲律賓的機票及接駁回鄉之交通費,應由誰負責(現僱主、傭人自己、新僱主---即係我)
2.佢係菲律賓等候的2個月,此段時間要不要出糧/補d錢比佢等??在菲律賓等候時的生活費(aboarding house)食..用..等,應該邊個比??
3.各式各樣的手續費(visa,hk agent, 菲律賓agent,當地body check....)是否全由我負擔???
4.菲律賓到港之機票、驗身...等,是否也全部由我負擔???

好煩呀..好煩呀..好煩呀......我只是想請個工人然後出去做野唶 :-( :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 在港有合識菲律賓佣人,仲要hk$3800手續費,係唔係咁貴架

再補充一句,佢而家個僱主是我姐姐的朋友,同個工人感情好好,想幫佢搵個簡單家庭,所以是讓比我。無話實要佢幾時走,如果係香港可以直接轉過來就最好(但好似話唔得)。

唔知可唔可以係香港等待攪手續,唔係菲律賓等

珍珠宮

Re: 在港有合識菲律賓佣人,仲要hk$3800手續費,係唔係咁貴架

qio:
其實你只要打個電話去 Immigration,佢便會答得一清二楚,因為不涉法例,沒有灰色地帶;也不一定要找agent!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

qio,
因佢係未完約,所以一定要返菲先.但3千幾呢筆錢,其實唔應由你比,應個工人自己付.你最多係比番平時請工人的價錢.或者最多同佢一人一半,如她真係好.
但個工人是否真係好,如好,為何她僱主不讓她完約呢 ?? 當中會否有什麼事呢

複式洋房

SandraLo & DWC,

Thank you for response!

1. 佢現在的僱主剛於6月先同佢續約(第6張)
2. 佢現在的僱主2公婆都係醫護人員,食左肥雞餐,唔使做咯,所以唔想請工人
3. 我本來想請印印,但咁arm家姐知呢個工人好,所以介紹比我
4. 佢係我屋企試左一日工,好得,煮食好叻,整海南雞飯,重好味過酒樓(前僱主勁sik飲sik食,比埋佢去學,西餐蛋糕甜品都sik)
5. 同個仔溫書,出埋題目(maths+-)比佢做(原來佢是大學生,讀電機工程,所以一般電器都sik整)
6. 離左婚後至lei香港做工人

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

"我個菲律賓傭人是未完約自行離職(比現僱主一個月通知)..."

Dear qio,

Even if your maid is pre-terminated contract u can also no need to go through the agent, if u handled by yourself, the whole visa fee is just below $500. Pls refer the procedure below:

I just employed a pre-terminated contract maid so i knew the procedure, i didn't process it through agent since she was referred by my friend.

For pre-terminated contract maid (yr maid B), the process should be below:

1. she need to apply for a "ID522" (required for those pre-terminated contract only) in the HK Immigration Dept first. To apply for "ID522", she need to present the previous employer's contract, her passport, previous employer's release letter (stating the reason why need to pre-terminated the contract), your green contract x 4 copies with her. Then she need to wait for around 3 weeks to go to Immigration Dept again to see if the ID522 is granted (if immigration check over her record and found that her record is not good, ID522 will not be granted and she cannot stay in HK to find a job).

2. After getting the ID522, she need to go to the Philipine Consulate to process the new contract with u, together with

Pre-Terminated Contract

Old contract
New contract (1 set)
Passport with valid visa
ID 522 (HK Immigration appointment letter)
Duly-accomplished registration form (available at the Consulate)
Hong Kong ID

3. It will take 4 days to go back to consulate to get back the stamped contract.

4. Then send the stamped contract and documents to the HK Immigration Dept again for processing working visa. She can get the working visa at the same day.

Hope the above info will help.

男爵府

qio 寫道:
kinglongma, 真是謝謝你呀,

我個菲律賓傭人是未完約自行離職(比現僱主一個月通知),跟着返菲律賓,2個月後(佢話要攪咁耐手續)再返回香港我處。所以咁複雜,唔識攪,問過頂頭2間賣緊廣告的,都答到一頭霧水,可唔可以幫下忙:

1.佢自行離職返菲律賓的機票及接駁回鄉之交通費,應由誰負責(現僱主、傭人自己、新僱主---即係我)
2.佢係菲律賓等候的2個月,此段時間要不要出糧/補d錢比佢等??在菲律賓等候時的生活費(aboarding house)食..用..等,應該邊個比??
3.各式各樣的手續費(visa,hk agent, 菲律賓agent,當地body check....)是否全由我負擔???
4.菲律賓到港之機票、驗身...等,是否也全部由我負擔???

好煩呀..好煩呀..好煩呀......我只是想請個工人然後出去做野唶 :-( :-( :-( :-(

應該吾使禁覆習架, 早2年我2個妹妹自行交換工人(一個完約, 一個再請新, 將完約果個工人轉去另一個妹妹home做野), bun bun要回鄉3個月, 佢係hk 自行做哂所有交件後就回鄉等我妹妹預早通知果日就回hk , 佢一亳子都吾使比agent....不過來回機票要比, , 我2個妹妹一人一半計數(佢返到菲律賓食住就吾關你事la...另外如要驗身都係你比$$, 因為你須要, 文件費睇你bunbun 點睇la, 佢吾問你law你咪吾使比law...).

如果你真係吾明你pm tel 我, 我再幫你問下佢工人la....你吾使禁煩.....

而我第一個工人都係朋友介紹完約轉過黎架, 我都係吾使用 agent架, 佢地工人會自己去用文件架, 我只欠佢一張回菲律賓機票....

其實好多工人都識得自己去攪文件架....

複式洋房

Dear WangWang-Ma,

Thanks very veryyyyyyyy much for your reply.

I pass your message to the maid. She said she know how to follow now. I solve the problem and save a lot. It's really how nice you are.

qio :wink: :wink:

複式洋房

ivytang02 ,

也十分謝謝你的回復呀!完約同未完約原來分別好大架,因為要保障僱主呀,如果唔係,個個呢到就走,僱主就好大wow啦,機票都唔平。

再三多謝你回復。

大宅

ivytang02

早知一日問你啦!

我印印係朋友唔用轉比我, 我比AGENT FEE係4仟蚊呀!! 肉赤C我囉!

你兩個妹妹幾時再交換工人, 唔該通知聲

男爵府

heiheiw 寫道:
ivytang02

早知一日問你啦!

我印印係朋友唔用轉比我, 我比AGENT FEE係4仟蚊呀!! 肉赤C我囉!

印印吾同價架, 我d 朋友續印印個個都要經agent , 係bun bun先吾使禁煩...

我又換新工人la, 因為上次個工人思鄉做左一年死都要回鄉, 激死我la...新工人下個月到, 我今次經agent 搵佢都係收我行我$$$不過好平

check pm la....

大宅

ivytang02 寫道:
[quote]
heiheiw 寫道:
ivytang02

早知一日問你啦!

印印吾同價架, 我d 朋友續印印個個都要經agent , 係bun bun先吾使禁煩...

我又換新工人la, 因為上次個工人思鄉做左一年死都要回鄉, 激死我la...新工人下個月到, 我今次經agent 搵佢都係收我行我$$$不過好平

check pm la....

[/quote]

明白!!

CHECK PM AGAIN!!

別墅

我想請個印印, 佢響香港剛剛完約, 準備返印尼, 我打算請佢第二份合約, 但agent話要收我行我素$3000, 使唔使呀?

別墅

唔include 機票喎 ?-(
周大嫂 寫道:
我想請個印印, 佢響香港剛剛完約, 準備返印尼, 我打算請佢第二份合約, 但agent話要收我行我素$3000, 使唔使呀?

別墅

up

首頁

尾頁

跳至