跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

12月份既媽咪走佬袋要買0的咩ga?

你地汁左未同買左0的咩
有冇list 參考下?
thx

禁止訪問

Re: 12月份既媽咪走佬袋要買0的咩ga?

大宅

間間醫院都唔同架喎........
我COPY左屯門個個比大家參考.....

[size=large]住院期間必須攜帶之日用品

產婦用品:毛巾、水杯、廁紙、產婦衛生巾、胸圍、內衣褲、拖鞋。

嬰兒用品:初生嬰兒紙尿片、柔濕紙巾或片裝綿花、餵奶小毛巾。

[size=large]出院時應具備之物品
產婦:衣服、鞋、身份証或身份証明文件。
嬰兒:衣服、包被等。

因為間間公立醫院每個期間餵既奶粉唔同, 如果你想指定某一牌子就帶定去, 如果餵人奶.....要一入院同姑娘講架啦........

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Angel小茵,

thx u先
我就係東區

cherrymuimui就係威院

大宅

其實你地預備產婦用品係會自己執, 定買一pack pack 個d呢?

禁止訪問

大宅

如果是順產,產婦衛生巾要買綁帶的,至少2、3包,另外要買半打網褲(出院後也需要)。

還有舖床紙,不知道為何醫院的清單冇講要自備,要用時又話你冇,真討厭。剛剛生完又不能走動,一定要託人買。感覺被騙了,很混帳哩。

初生片不用買太多,約2包就夠了(如果沒有別人"借"的話)。BB大得快,很快就要用小碼了。濕紙巾可以大量購買,因為一直要用。

帶備一些膠袋。一定會用到的。

BB衣服、包被不可少,另外自己出院時要從頭包到腳,所以要帶頂帽。如果餵奶粉,臨入院一定要記得在家中預備好消毒奶瓶的用具,就算出院時餵飽了,回到家也差不多要食了。

帶個遊戲機去玩...不過一定會被護士鬧
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

cherrymuimui,

唔好買一PACK PACK 聽人講.可能好多都冇用
散買會好0的呀

大宅

畀面勳章

靚靚劉太 寫道:
其實你地預備產婦用品係會自己執, 定買一pack pack 個d呢?

我係散買, 覺得有用既可能多買少少. 一pck pack 個d有時好似每樣得少少, 怕用到時唔夠 (雖然人地可能己計過夠用)
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

禁止訪問

珍珠宮

cherrymuimui

攪到個人好迷網..,唔知買咩好?

禁止訪問

珍珠宮

cherrymuimui

出左去同FD 食飯.好夜先ONLINE
今晚我地可以再傾

洋房

有個list, 唔記得係邊樹搵, 不過都幾.....詳細架, 比妳地參考一下

媽咪用品
產科紀錄咭
爸爸身份証副本
筆記簿(紀錄食奶時間)
手電+充電器 /打電話零錢
即棄網褲 — 8條
有扣衛生巾 — 2包
貼衛生巾 — 2包
授乳用胸圍 — 2件
束腹帶 — 1條
餵哺母乳睡衣 — 1套
暖水壺、暖水杯
外套 + 拖鞋及襪(保暖)
面紙巾 — 2盒
藍墊紙 — 20張
廁紙 — 2卷
洗面、護膚用品
沐浴用品 大、小毛巾 — 各2條
消毒藥水或滴露
沖洗樽
牙膏牙刷
解悶用書/MP3 機
LOCKER鎖(小)
鏡子、梳
乳墊

BABY 用品
已繡名和尚袍 — 2套
已繡名羊毛內衣— 2件
包BABY用毛巾— 2條
脫脂棉花球 — 1包
初生用尿片 — 1包
濕紙巾連盒 — 1盒
凡士林或BB油
BABY棉花棒 — 1包
紗巾數條
洗 Pat Pat 盆仔
片裝棉花

出院衣物(出院時爸爸才帶去)
媽咪 出院衣物
BABY內外衣
包被、手腳套 & 帽仔
Dec 07 - 7.41 lbs/Dec 14 - 7.59 lbs/Feb 08 - 10.78 lbs/Apr 10 - 19.23 lbs/May 26 - 22lbs :-)

大宅

畀面勳章

補充一下, 睇書有媽咪建議帶定數條毛巾仔比自己擦汗... 因為生阿b時要用好多力, 攪到成身出汗... 唔好比自己"攝"親!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

男爵府

我想問如果係浸會開刀, 駛唔駛帶"滴露"? 其實有甚麼用?
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

別墅

我問左D開刀既媽咪,原來開刀係唔駛用沖洗樽架!!!
我仲用$22買左添......

別墅

其實一pack pack個d係幾平架...Eg.佩儷孕婦超薄衛生巾24片+網褲4條+床墊4片+沖洗瓶1個 ~ $98 (雅緻) / $109 (護協)
But散買既話,
網褲6條 ~ $52 (護協)
床墊6片 ~ $25 (護協)
沖洗瓶1個 ~ $22 (護協)
Kotex孕婦衛生巾10片 ~ $17.5 (護協)

?-( ?-( ?-(

大宅

hellokitty1011

你去浸會生, 甘你有冇去聽佢地攪既產前講座?

佢地上一堂有講要帶d 麥去.

拖鞋
牙膏
眼鏡
面巾/紗巾多條
浴巾
小毛巾
bar
奶泵
梳打餅
產婦衛生巾
外套
潤唇膏及面霜
產后腰封就留返係浸會買!

男爵府

kennistong, 多謝你的資料, 我同老公由於時間的關係, 無可能參加浸會攪既產前講座, 不如你都多d係度比多d資料丫, 好有用呀!

另外,
1)浴巾 & 小毛巾 係比媽媽定係bb用架?
2)奶泵要帶,但係之後點樣消毒呀?
3)產后腰封,我買左chicoo啦, 不過套餐係唔係都包架?
4)你會唔會join套餐呀? 有無問過醫生邊樣抵d呀?

麻煩晒!

kennistong 寫道:
hellokitty1011

你去浸會生, 甘你有冇去聽佢地攪既產前講座?

佢地上一堂有講要帶d 麥去.

拖鞋
牙膏
眼鏡
面巾/紗巾多條
浴巾
小毛巾
bar
奶泵
梳打餅
產婦衛生巾
外套
潤唇膏及面霜
產后腰封就留返係浸會買!
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

首頁

尾頁

跳至