家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

私己

你地會有幾多私己收埋唔比人知?

複式洋房

Re: 私己

我係一個蠢女人
所有既錢都係共同財產

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我當然有少少私己
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

子爵府

私己一定有,放曬係保險度!冇計過!

大宅

精靈既c9梗有私己旁下身既 90% 唔公開既 :tongue: 10% 扮公開既
該用戶已被刪除

珍珠宮

好媽媽勳章

因為我媽D錢由我幫佢做定期, 買股票, 方便mother打比我落盤, 所以我隻6就算見到d statement, 我話mother架, 我就'過骨'啦.

我d friend都話唔可以比隻6知架, 因為如果佢屋企要錢要你幫, 你唔幫都唔得.

複式洋房

Am I stupid? I don't have 私己. :-(

男爵府

u r not the only one - I don't have any 私己. once we got married and open up the joint account, everything is there too - in and out...can't chit

別墅

各位你地好 !

其實"私已"好在於個人的睇法, 究竟係收埋日後用定係依家自己見到鐘意就 ...

本人都算有私己(結婚前儲起), 但係依家有時就分心用左係亞仔的日用品, 超支左, 其實都唔知好唔好, 屋企個老細就隻眼開隻眼閉, 皆因佢從來都唔理我點洗, 淨係問我夠唔夠, 我都唔好意思話唔夠羅

大宅

我都好贊成 SIGMUND 咁講:"私已"好在於個人的睇法, 究竟係收埋日後用定係依家自己見到鐘意就 ...
由期係在職既媽咪, 而家唔儲定, 第日少左自己份人工, 唔通日日打斧頭咩....
:-( 唔通買件衫都要老公批准咩? :-( :-( :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁 d 私己是否就咁放係 bank 都收息? 我都想將佢滾大d, 不過自己又吾係好識投資~~

大宅

我有2個銀行戶口, 一個是老公比家用和用在日常開支, 一個是自己擁有的私己錢...我本人覺得應處理好自己的錢, 有多余錢, 可以買吓化妝品, 衣服, bags, 也可以用來技資.

大宅

係呀 timandy 你驚有風險咪做定期囉!收左 d 利息, 好似 Tammyswl 咁買吓化妝品, 衣服, bags....獎勵吓自己, 當 bonus

大宅

sorry! 寫錯 - 是投資 - 買好, 優質股票, 匯豐銀行 (比較貴, I mean 過本錢), 煤氣, 恆生銀行也不錯的選擇

大宅

The simpliest way is to buy 2800 regularly for long term gain & don't worry when the market go up & down.

由 timandy 於 2006-10-05 13:47:42

咁 d 私己是否就咁放係 bank 都收息? 我都想將佢滾大d, 不過自己又吾係好識投資~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Papa2000, May i know what is 2800 regularly ?

子爵府

我d私己,就快冇晒,畀我老公一d一d羅晒

大宅

Hi Timandy,

2800 is 盈富基金 which tracks 恒生指數. Its costs (subsription fee & management fee) are much lower than other mutual funds. As it trackes 恒生指數, risk is very low for long term investment (5+ years).

So, basically you just need to buy regularly and remember not to take care of its price changes.

別墅

絕對同意, 有時兩公婆已經唔會再頻頻買野俾對方, 唯有自己獎勵自己囉

首頁

尾頁

跳至