自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

申請加拿大護照一問?

想申請返加拿大護照
入籍3年但無申請因為覺得其實無咩用又貴
而加BNO就過期想係HK申請加拿大護照
有咩手續?係唔係一樣要找擔保人?
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

大宅

Re: 申請加拿大護照一問?

要醫生 or 銀行經理簽名!!

男爵府

可以去加拿大領事館到問問.

係, 一樣要找擔保人, 一樣要搵專門店影相同蓋印.

加拿大護照唯一好處係去美國唔駛申請簽証. 其他既地方特區護照都可以免簽証去到.

大宅

你是否NON-RESIDENT. 因為申請護照時可能問你在這裡做咩. 如果有工作又無申報NON-RESIDENT, 可能要你報稅(不過,可能你已經好乖咁年年有報).

津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

伯爵府

當時無申請都係因為要擔保人咋..好麻煩
以家係HK邊到找到個加籍又識左3年的專業人事丫Y_Y

大宅

唔洗一定要識專業人事o架, 你搵你睇開o既醫生, 打電話去問下姑娘, 叫佢問下醫生, 跟住留底張表格比醫生填就得o架啦!!

有o的醫生會收返少少費用, 有o的就唔會收(睇你幫襯o左佢幾耐)!!

唔洗加籍o既醫生已 ok, 因我老公同仔仔, 上個月先申請o左, 仲攞埋!!

大宅

在香港既擔保人, 唔洗一定要加籍.

但係係續護照時既擔保人唔洗加籍. 如果第一次係唔係都唔洗, 我就唔知喇. 如果找不到合資格的擔保人, 就要找公證行既"師爺"找勞.

伯爵府

哈哈﹐我就係返黎0甘耐都無睇過e生(只看校醫)
仲要對方都要係canadian citizen先得..ai..

我個時係個邊找人簽PR card application
都係找獸醫咋-我d貓既醫生

suetyen 寫道:
唔洗一定要識專業人事o架, 你搵你睇開o既醫生, 打電話去問下姑娘, 叫佢問下醫生, 跟住留底張表格比醫生填就得o架啦!!

有o的醫生會好返少少費用, 有o的就唔會收(睇你幫襯o左佢幾耐)!!

伯爵府

thanks for your info..
真煩,唔明點解申請護照都要擔保人

nicolemummy 寫道:
在香港既擔保人, 唔洗一定要加籍.

但係係續護照時既擔保人唔洗加籍. 如果第一次係唔係都唔洗, 我就唔知喇. 如果找不到合資格的擔保人, 就要找公證行既"師爺"找勞.

大宅

你都可以搵返獸醫喎, 應該都無問題o掛! 獸醫都算係專業人士!

你可以打電話去問下加拿大領事館!!

伯爵府

我係HK無養貓^^
同埋我返左黎無報 non resident
所以唔知係HK申請加拿大護照會唔會有問題

suetyen 寫道:
你都可以搵返獸醫喎, 應該都無問題o掛! 獸醫都算係專業人士!

大宅

原來係咁!!

一係申請住特區護照先, 跟住...好快o的去睇下醫生 !

大宅

申請護照唔會有問題.

只不過, 唔知佢地會唔會知會加國稅局. 加國稅局同加國護照部係唔同機構.

珠豬媽 寫道:
我係HK無養貓^^
同埋我返左黎無報 non resident
所以唔知係HK申請加拿大護照會唔會有問題

[quote]
suetyen 寫道:

[/quote]

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

If you don't intend to go back, better claim non-resident first. Otherwise you have to pay tax on HK income!

Better ask Canadian Consulate for details, as I got my first passport in Canada. For renewal, any HK doctor or bank staff's signature will do. No one needs proof how long he/she knows you. As long as he/she is willing to sign you are okay.

But you do need special size photo and stamp for passoport photo, different from HK size.

大宅

我有問題呀,咁, 我番黎香港8年,在頭一年,同第三年至第七年有做野,近年幾都無做野了.
我番黎後完全無報過加拿大稅,只交香港的.
舊年番過一次加拿大,但海關TAKE左我做VISITOR.自從離加後,我完全無用過佢地的福利.

咁,而家我應否報番non-resident呢? 因為我打算遲些生仔,比佢入加籍,老些再番去住. 我而家報,會唔會收番我之前的稅呢? 如果我報我一直無做過野又得唔得呢? 唔報non-resident,我遲D報會唔會仲甘呢?
請高人指點一下,因為我加籍護照已過期,未敢續,我想等呢件事明確後再續.
謝謝!!
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

首頁

尾頁

跳至