跳至

首頁

尾頁

大宅

順產媽咪,你地的會陰傷口痛咗幾耐?

我生了快三星期,傷口仍痛,有時無敢痛,有時又好痛,像撕裂般,摸落去仲是腫腫地,究竟是未正常?是否傷口埋得不好?什麼是生肉芽呢?

大宅

Re: 順產媽咪,你地的會陰傷口痛咗幾耐?

我因為生完第一個星期成日去醫院探呀 b, 行得多, 個傷口要兩星期多先唔痛
你每次去完廁所有冇用暖水沖吓傷口? 等唔好比d 尿尿 up 住, 平時唔好行咁多, 盡量瞓呀?

別墅

我生了兩星期,傷口有時痛, 有時唔痛, 摸落去都是腫腫地, 於是昨天同bb去健康院時順便問下e生, 佢同我睇過傷口, 話腫腫地是正常, 只要冇發炎就ok, 佢話因為我D軟線溶緊, 可能正到個傷口, 所以有D痛.
你幾時再去健康院 AR ?? 比e生睇下安心D.

annpoon51 寫道:
我生了快三星期,傷口仍痛,有時無敢痛,有時又好痛,像撕裂般,摸落去仲是腫腫地,究竟是未正常?是否傷口埋得不好?什麼是生肉芽呢?[/quote]

大宅

前幾晚頂唔順,走去看街症,醫生說線未溶,給了我抗生素以防萬一,後來我約了產前的私家醫生作檢查,他說原來傷口發炎,有濃,故此替我放濃,並給了消炎藥及藥水給我浸傷口,兩週後再覆診,但今天我又發現有濃,唉,希望快點好。

別墅

annpoon51

教你一個方法, 煲一煲水, 水滾放鹽, 待鹽溶o左熄火, 等水凍, 每次去廁所用棉花濕鹽水敷傷口 3 次, 每次敷 2 分鐘, 每敷一次用一塊棉花. li 個方法 for 消炎止痛, 我媽咪教我架! 我都有照做, 真係好好多.

P.S. 水滾放鹽時唔好太多或太少, 太多會那傷口, 太少會無效, 一煲水可以用好多次.

首頁

尾頁

跳至