產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問最初做產檢係咪一定要做陰道檢查?

我咁問因為我怕陰道檢查整親胎兒, 我聽朋友講佢個醫生都係後期先至陰道檢查。 我下星期約左個醫生做產檢?如果係, 我會堅持只做腹部檢查..謝謝

大宅

Re: 請問最初做產檢係咪一定要做陰道檢查?

我反而係初頭有check陰道, 後期睇政府同私家醫生都無. 初頭其實唔係check, 係因為剛剛有咗 (懷孕8-9週), 由陰道照超聲波會清楚d, 醫生會放個probe入去照個胎. 第二次真係檢查陰道 (約懷孕3-4個月), 同埋攞子宮頸細胞做抺片檢查, 會放鴨咀鉗. 如果後期就可能做盤骨檢查, 睇下夠唔夠位生, 同抽sample做細菌test. 其實醫生做慣呢d檢查, 唔會咁易整親bb. 如果有需要check, 我覺得應該俾佢check lor!

大宅

我16週度時去贊育,醫生有問我做過子宮頸檢查,我未做過,咁佢咪抽細胞去驗囉

講真,陰度檢查係正常,你又何必怕會整到個胎呢?何況陰道同個胎盤包住bb係兩回事,兩者係有距離,唔…不如你收集多d資料你會放心d

至於你朋友後期check陰道係for順產,係怕有乙型鏈球菌,因政府唔會check,萬一有就記得一入院就同醫生及姑娘講, 盡快打抗生素針, bb感染機會就無咁大.

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我由有左到以家都無過陰道檢查, test全部係抽血.
不過可能因為個e生我睇左好多年所以唔使掛

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我一有左就睇c家,佢無同我做過陰道檢查,只係抽血,一路到生都係c家政府2邊睇,到成7個先去政府登記,政府睇第1次已經幫我做陰道檢查! ?-(

別墅

我都係私家同政府兩邊睇, 私家無試過, 政府檢查第一次係12weeks, 便做陰道檢查檢查完仲有血,我好驚,不過第二日無事.

洋房

我都係2邊睇, 一開始c+就有check, 你可以等下一次c+覆診過時問佢點解會噤

大宅

smartcandy, 唔一定要做陰超ga. 我睇過幾個婦科, 有男e生有女e生. 女e生次次檢查, 問都唔問就會叫你除褲上床做陰超. 反而男e生只會做u/s, 佢覺得睇唔清楚係會先問你介唔介意, 致幫你照. 所以我有咗之後都搵返男e生做產檢, 5week個時去做都係normal u/s, 一次陰超都無做過. 咁其實陰超係唔會傷害到個胎, 不過, 我覺得無na na唔想俾人插姐.
我叫暨綿一, 乳名叫一一.綿一blog

大宅

SmartCandy,

我都係好抗拒陰道檢查/陰超,因為做完後都會唔舒服,我就在未有BB前,已經定期做婦科檢查,所以,最初就是睇私家,到14weeks至去政府做產檢,政府是第一次產檢就做陰道檢查,你可以request佢用最細的工具,同埋講佢聽你是怕的,私家咁耐都未試過要同我做陰道檢查,我諗臨生前至會做

若你睇私家的話,你可以堅持只做腹部超聲波,但政府就一定要同做陰道檢查,因為這是指定動作...我當時做完檢查就立即坐的士回家上床

大宅

多謝大家回答

首頁

尾頁

跳至