想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

排卵後8日體溫升升下跌番落離, please help

day 1 - 5 ------- m come
day 6-16 ------ 36.4-.6.5
day 17 --------36.5 無線
day 18 ------- 36.5 早上無線, 下午有線8成深色
* day 19 -------- 36.59 上下午都有線 一樣色 排卵
day 20 ------- 36.15 上午好淺色線
day 21---- 36.59 無線
day 22 ----------- 36.61 無線
day 23 ------------- 36.71 無線
day 24-------------36.78
day 25-------------36.81
day 26-------------36.91
day 27----------36.88
day 28----------36.61
day 29-----------36.66
day 30----------36.73(6am) 36.68 (7am)
day 31----------36.77
day 32---------36.73 (730am) 36.83 (745am)
day 33
day 34(9/10) 未來m就可以check

排卵後8日體溫升升下跌番落離, 正常嗎?
而未有m
好煩
:-(

侯爵府

Re: 排卵後體溫, 升升下跌, 正常嗎?

妳都有去到36.91丫, 我連39.7都去唔到呀....

上個cycle 3上3落, 最高去到36.5, 最底去到35.7
今個cycle 先叫好dd, 一落一上咋.....

不過呢, 我見醫生比我張demo, 即使排卵後, 上上落落(小復度)都係正常架喎....

唔知妳係咪拱呢~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

有冇人幫下我 :-( :-(
今日都係得36.66
點解呀???????
:-( :-(

大宅

2019勳章

找個醫生 check 下黃體足唔足啦.

大宅

2019勳章

係唔係體溫唔高, 與黃體唔足有關?
我在排卵後, day17-24, 體溫都在36.7-36.8之間。
bingo是否要在37以上?

boboT 寫道:

大宅

Re: 排卵後8日體溫升升下跌番落離, please help

lukkaman77,

你係咪每朝早同一時間量體溫架?點解咁唔穩定?你有冇驗荷爾蒙之類 (黃體素)??-(

子爵府

2019勳章

Re: 排卵後8日體溫升升下跌番落離, please help

如果一兩日下降可以唔洗理佢,因為體溫會受情緒或其他事物影響,你睇睇明天如何如果沒有再下降就無問題.keep住36.7咁上下已經可以.
lukkaman77 寫道:
day 1 - 5 ------- m come
day 6-16 ------ 36.4-.6.5
day 17 --------36.5 無線
day 18 ------- 36.5 早上無線, 下午有線8成深色
* day 19 -------- 36.59 上下午都有線 一樣色 排卵
day 20 ------- 36.15 上午好淺色線
day 21---- 36.59 無線
day 22 ----------- 36.61 無線
day 23 ------------- 36.71 無線
day 24-------------36.78
day 25-------------36.81
day 26-------------36.91
day 27----------36.88
day 28----------36.61
day 29-----------36.66
day 30
day 31
day 32
day 33
day 34(9/10) 未來m就可以check

排卵後8日體溫升升下跌番落離, 正常嗎?
而未有m
好煩
:-(

子爵府

2019勳章

排卵後體溫沒有持續11日高溫就係黃體素不足,如果你排卵日既溫度同排卵後既體溫相差0.6就無問題.BINGO.唔一定要37度
babychin 寫道:
我在排卵後, day17-24, 體溫都在36.7-36.8之間。

[quote]
boboT 寫道:
[/quote]

大宅

boboT 寫道:

boboT,
請問點check, 我個婦科醫生唔係即刻有期, 要等 :-(

大宅

babyling 寫道:
lukkaman77,

你係咪每朝早同一時間量體溫架?點解咁唔穩定?你有冇驗荷爾蒙之類 (黃體素)??-(

babyling,
我每日都係7:30-8:30期間量體溫架
點樣可以驗荷爾蒙之類 (黃體素)????

大宅

pollybell,
多謝你安慰

大宅

2019勳章

pollybell
今個月第一次量體溫, day1-16, 在36.4-36.5之間, 最低(排卵日)都只是36.4, day17-24 在36.7-36.8之間, 最多相差只有0.4?

pollybell 寫道:
排卵後體溫沒有持續11日高溫就係黃體素不足,如果你排卵日既溫度同排卵後既體溫相差0.6就無問題.BINGO.唔一定要37度[quote]

[quote]
boboT 寫道:
[/quote][/quote]

大宅

如果真係黃體不足, 我現在(排卵後10日)先開始食utrogestan (黃體素一種)有冇用

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你呢種藥係咪經醫生配方, 亂食怕唔怕

別墅

:-| 唉~ 我呢幾日都為體溫一事煩, 我本身cycle算正常, 有28day. 係剛剛呢一個cycle開始先正式量體溫, 但我發覺我排egg後直至今日day19, 個體溫都係keep住36.4, 都好似冇高到咁 :cry: 點解呢? 我怕自己真係有咩問題呀! 有時上黎呢度睇到咁多case, 攪都個人都忟忟地~~~
慘~ :-( :-( :-(

大宅

lukkaman77,

好似係cycle第2-3天驗催乳激素,cycle第21天or下一次M來7天前驗黃體素(>18nmol/l = 有排卵) 不過你最好請教下專科醫生...

大宅

joyce1024,

唔又唔駛咁擔心,體溫呢樣只作參考,因為體溫受太多因素影響(休息不夠,生病)...你試

別墅

我今個月係第3個月試啦! 我呢個月都31歲lu....
好想快D生BB呀~~~~ :-( :-(

大宅

你還是開始3個月....況且你剛剛過30歲....唔駛太擔心喇!不過如果你想安心d,過多幾個月未bingo就幫老公驗精 + 你自己驗荷爾蒙/激素/黃體素等等....如果努力試

子爵府

2019勳章

可能你第一次量,技巧上可以未掌握???記住量足五分鐘.放鬆心情,情緒也有影響,排卵前36.4-5,之後排卵日應該低小小,無低就直上????可能技巧上問題你下個月再試下應該唔會咁.
pollybell
今個月第一次量體溫, day1-16, 在36.4-36.5之間, 最低(排卵日)都只是36.4, day17-24 在36.7-36.8之間, 最多相差只有0.4?

[quote]
pollybell 寫道:
排卵後體溫沒有持續11日高溫就係黃體素不足,如果你排卵日既溫度同排卵後既體溫相差0.6就無問題.BINGO.唔一定要37度[quote]

[quote]
boboT 寫道:
[/quote][/quote] [/quote]

首頁

尾頁

跳至