想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 排卵後8日體溫升升下跌番落離, please help

唔係安慰你,事實真係有呢些情形,我之前幫有些sister睇溫度,都係咁,體溫上上下,突然又跌返排卵前既體溫,一至兩日,以為月經會來,但第二日又上返之後confirm bingo.添,所以一兩日唔洗理,如果黃體素真係不足就真係跌左就上唔返.
lukkaman77 寫道:
pollybell,
多謝你安慰

大宅

Re: 排卵後體溫, 升升下跌, 正常嗎?

可能第一次量, 量了幾 mins 後, 溫度針 "be be" 聲響了, 說明書話已 ok 了, 所以, 取出記錄溫度。
係 day 15&16 都係 36.4, day 17 - 36.8, 沒有特別低溫的日子, 不過 day 15 已用d仔, 上下深, 都有 do do.

[quote]
pollybell 寫道:
可能你第一次量,技巧上可以未掌握???記住量足五分鐘.放鬆心情,情緒也有影響,排卵前36.4-5,之後排卵日應該低小小,無低就直上????可能技巧上問題你下個月再試下應該唔會咁.[quote]
babychin 寫道:
pollybell
今個月第一次量體溫, day1-16, 在36.4-36.5之間, 最低(排卵日)都只是36.4, day17-24 在36.7-36.8之間, 最多相差只有0.4?

子爵府

你唔好理bibi 聲,量足五分鐘,體溫會再上架.你試下
可能第一次量, 量了幾 mins 後, 溫度針 "be be" 聲響了, 說明書話已 ok 了, 所以, 取出記錄溫度。
係 day 15&16 都係 36.4, day 17 - 36.8, 沒有特別低溫的日子, 不過 day 15 已用d仔, 上下深, 都有 do do.

[quote]
可能你第一次量,技巧上可以未掌握???記住量足五分鐘.放鬆心情,情緒也有影響,排卵前36.4-5,之後排卵日應該低小小,無低就直上????可能技巧上問題你下個月再試下應該唔會咁.[quote]
pollybell
今個月第一次量體溫, day1-16, 在36.4-36.5之間, 最低(排卵日)都只是36.4, day17-24 在36.7-36.8之間, 最多相差只有0.4?

子爵府

你唔好理bibi 聲,量足五分鐘,體溫會再上架.你試下

哎吔...我次次都量二分鐘, 咪次次都唔準.. :-( :-(

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 排卵後8日體溫升升下跌番落離, please help

pollybell,
今日都係36.68, 上唔番去, 又唔MC, 都唔知佢仲咩, 好煩!
一係就快DMC, 等我可以開始下個月, 好似現在咁, 唔上唔落, 好煩!
我最怕係受到精, 但唔夠黃體 :-(
我食排卵藥, 先谷得出一個卵, 好難先有 :-(
好慘 :-( :-( :-(
明明個人好似火爐咁熱, 但量體溫又唔係高溫

大宅

miffy 寫道:
你呢種藥係咪經醫生配方, 亂食怕唔怕
miffy, 係之前醫生開的, FOR 安胎用

子爵府

我覺得無問題都接近36.7啦,都算正常,我自己最低溫36.1-2,之後都係36.7-8,唔一定要咁高溫先正常,如果受倒精都唔怕既,而家驗孕都好早,到時先打安胎都唔遲架,唔洗擔心住.都唔知係咪黃體素不足.
pollybell,
今日都係36.68, 上唔番去, 又唔MC, 都唔知佢仲咩, 好煩!
一係就快DMC, 等我可以開始下個月, 好似現在咁, 唔上唔落, 好煩!
我最怕係受到精, 但唔夠黃體 :-(
我食排卵藥, 先谷得出一個卵, 好難先有 :-(
好慘 :-( :-( :-(
明明個人好似火爐咁熱, 但量體溫又唔係高溫

大宅

係呀! 等我都量耐d起, 今早係36.9.

[quote]
你唔好理bibi 聲,量足五分鐘,體溫會再上架.你試下[quote]

男爵府

pollybell,

想問下多囊卵巢 & 內膜移位其實係咪, 點解會有o既? 是否會影響bingo架? ?-(
我年半前做婦科檢查,e生冇話我有多囊卵巢 , 2個月前另一e生幫我照u/s(只在肚上照)都冇話我有多囊, 但上星期找不育科check, 佢話我有多囊卵巢,仲可能少少內膜移位?? 點解會咁o既? :-(
麻煩晒!!

大宅

Polly,
仲係等運到, 無mc, 驗孕又太早, 好煩!
好唔開心!
今日係排卵後第十日, 仲要等多四日
等等等等等等等

[quote]
我覺得無問題都接近36.7啦,都算正常,我自己最低溫36.1-2,之後都係36.7-8,唔一定要咁高溫先正常,如果受倒精都唔怕既,而家驗孕都好早,到時先打安胎都唔遲架,唔洗擔心住.都唔知係咪黃體素不足.[quote]

子爵府

你所謂既病症都會引至不育,不過唔係絕症,有藥食既,聽醫生既意見.如果唔confirm自己係咪再找另一個醫生驗血或再照多次u/s.
好多時照u/s都要睇醫生既經驗,有時醫生都唔係咁肯定.

多囊性卵巢成因
1. 這是男性素過高最常見的原因, 卵泡無法正常成熟排出, 卵巢上會有許多小小顆的卵泡聚積, 所以叫多囊性卵巢. 長期排卵不良, 造成卵巢不正常分泌男性荷爾蒙, 因此會出現月經不規則, 受孕困難, 或其他男性化的表徵.
2.腎上腺增生或功能亢進: 腎上腺會將男性荷爾蒙轉化成腎上腺皮質素, 在轉化的過程中若有任何問題, 都會造成不正常男性荷爾蒙過度分泌.
3.腫瘤: 在極少的情況下, 卵巢或腎上腺上長會分泌男性激素的腫瘤, 這種情況下比較特別的是男性化現象會突然出現,且急速惡化.
4.藥物: 例如女性運動員偷偷服用荷爾蒙,以增加耐力獲取好成績,也會出現男性化表徵.

檢查方法
1.抽血: 血液中的黃體刺激激素(LH)與濾泡刺激激素(FSH)比值大於3, 可懷疑有多囊性卵巢的可能, 其他男性荷爾蒙相關的檢查, 也可幫忙釐清是否有其他引起高男性素的來源.
2.超音波: 超音波下可見兩側卵巢腫大, 邊緣有大於10顆0.2-0.8公分的小卵泡分佈.

子宮內膜移位症是由於子宮內膜組織生長至子宮位置外所致。移位的子宮內膜可造成輸卵管阻塞,阻礙排卵功能。此症引起廣泛組織損傷和疼痛,甚至不育(大約70%的子宮內膜移位症患者有不孕的問題

成因:
1. 種 植 學 說 :
又 稱 經 血 逆 流 學 說, 即 原 本 由 子 宮 腔 經 陰 道 流 出 體 外 的 經 血, 部 分 經 由 輸 卵 管 逆 向 流 入 腹 腔, 透 過 腹 腔 鏡 檢 查, 醫 學 研 究 顯 示 約 7 6 % 至 9 0 % 婦 女 有 經 血 逆 流 現 象, 這 些 經 血 懸 浮 於 一 些 子 宮 內 膜 細 胞 , 隨 機 種 植 在 卵 巢 及 腹 腔 上, 生 長 擴 散 而 成 子 宮 內 膜 異 位 症 .
2.免 疫 障 礙 :
正 常 婦 女 在 月 經 期 間, 經 血 多 少 都 會 逆 流 入 腹 腔, 但 為 甚 麼 不 是 每 個 行 經 的 婦 女 都 罹 患 此 疾 ? 這 可 能 與 個 人 的 免 疫 能 力 有 關, 研 究 顯 示, 可 能 一 些 先 天 性 因 素 影 響 患 者 免 疫 功 能 有 障 礙 , 使 其 能 容 忍 子 宮 內 膜 細 胞 被 種 植 入 不 正 常 的 部 位, 並 且 生 存 及 繁 殖 .
3. 雌 激 素 及 月 經 的 影 響 :
子 宮 內 膜 異 位 症 一 般 只 發 生 在 有 月 經 的 婦 女, 尤 其 是 有 較 長 時 間 行 經 者, 如 月 經 初 潮 早, 月 經 周 期 少 於 2 7 天 , 行 經 日 子 多 於 七 天 及 未 生 育 過 的 婦 女 , 若 經 血 不 能 暢 順 流 出 體 外, 如 子 宮 頸 或 陰 道 先 天 性 有 阻 塞 者 , 經 血 逆 流 情 況 更 多 , 故 患 子 宮 內 膜 異 位 症 機 會 較 高, 懷 孕 或 長 時 期 服 食 避 孕 丸 者 則 患 此 病 機 會 較 低 .
4. 遺 傳 因 素 :
不 少 報 告 顯 示 有 些 患 者 的 母 親 及 姊 妹 都 有 此 症, 故 很 可 能 有 遺 傳 因 素 影 響 身 體 對 異 位 的 子 宮 內 膜 細 胞 的 排 斥 而 構 成 症 狀.
5. 良 性 轉 移 學 說 :
子 宮 內 膜 異 位 症 亦 可 發 生 在 距 子 宮 甚 遠 的 器 官, 可 能 因 為 這 些 器 官 的 細 胞 發 生 良 性 變 化, 變 成 子 宮 內 膜 細 胞 , 但 遠 端 器 官 的 子 宮 內 膜 異 位 實 屬 罕 見.
jo10 寫道:
pollybell,

想問下多囊卵巢 & 內膜移位其實係咪, 點解會有o既? 是否會影響bingo架? ?-(
我年半前做婦科檢查,e生冇話我有多囊卵巢 , 2個月前另一e生幫我照u/s(只在肚上照)都冇話我有多囊, 但上星期找不育科check, 佢話我有多囊卵巢,仲可能少少內膜移位?? 點解會咁o既? :-(
麻煩晒!!

大宅

仲有3日就知結果
體溫都係36.6-36.7 :-(
今朝已經驗過一次, 結果當然 :-(

男爵府

Pollybell:

嘩! 好犀利呀你,真係mug都難吾倒你!
好詳細呀, 吾該哂!!

珍珠宮

仲有3日就知結果
體溫都係36.6-36.7 :-(
今朝已經驗過一次, 結果當然 :-(

唔好再數住數住啦~~ 咁咪仲辛苦~~
其實我同妳一樣係仲有3,4日就可以check到
不過我唔想再諗, 呢一年真係好辛苦, 個個cycle都希望中, 然後又失望, 然後又再有希望, 又再失望...

果仲上上落落.... 真係.... 唉.....

所以而家我唔多去諗啦, 平常心一d, 不如諗下聽晚去邊度玩, 邊度放火(玩蠟燭玩燈籠)仲好啦~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

如果受到精, 但唔夠黃體,
個baby仍會生存倒嗎 ?

大宅

四蹄踏雪,
係唔得... :-(
四蹄踏雪 寫道:
如果受到精, 但唔夠黃體,
個baby仍會生存倒嗎 ?

大宅

小寶貝兒,
你識放鬆就好易中 希望我地一齊成功
我今朝驗過, 似有...有似無....
擔心中...
失望唔緊要, 下個cycle努力過, 最怕係成功左, 但保唔住....

大宅

lukkaman77, 小寶貝兒,
我今日 day 28, 早上忍唔住用d仔排卵紙 check 左, 當然係 :-( ............. 失望中

珍珠宮

小寶貝兒,
你識放鬆就好易中 希望我地一齊成功
我今朝驗過, 似有...有似無....
擔心中...
失望唔緊要, 下個cycle努力過, 最怕係成功左, 但保唔住....

講就咁講咋~~ 我都會緊張架~~
我呢個cycle如果真係有左, 就真係天意啦~~
因為呢個cycle 只 dodo左2次, 而且day14~day20都有流血&流啡, 所以呢個cycle我真係冇乜期望~~ 哈哈哈~

我都驚自己係黃體不足架~~ 唔知邊度有得check呢樣野呢??

珍珠宮

lukkaman77, 小寶貝兒,
我今日 day 28, 早上忍唔住用d仔排卵紙 check 左, 當然係 :-( ............. 失望中

姊妹們, 造人尚未成功, 同志仍須努力啊~~

一日未m到, 一日都仲有希望!!

首頁

尾頁

跳至