香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

del

del
該用戶已被刪除

Re: 請問東涌有咩幼稚園/幼兒園???

別墅

Cathy_Chung:

hi

我就覺得真如學校好啦,我都而架都好後悔呀 :-( .

因我之前到有報過呢間學校架.(因好多街都話好好架).

你都不坊去睇睇呀,(自我所知下午校有好多位).

別墅

Cathy_Chung

你囡囡好得意又靚女呀.(因我睇過你d相).

希望你唔好介意我睇過你d相,但係我會俾番你睇架,我"訓"人好公平架.

你好後生呀.

希望可以同你做到東涌朋友.

你有冇msn 一齊傾計呀 ,又可以睇我d相.

該用戶已被刪除

男爵府

我應該都會去昅昅,但純水參觀下,因為我囝囝仲有09年先入學 但我未知會幾點去喎

伯爵府

魅力王子

HI all mama:i want to go see see because my son next month will study(now 1 year 9 months).i worry about he study what school...........

民房

我覺得"善一堂"都幾好, 校長好勤力, 樣樣都親力親為, 老師亦很友善.唔錯!
Kei
該用戶已被刪除

複式洋房

HIHI, EVERYBODY,

我都好想知, 有冇邊位媽咪知呀???

IRENE

我想問下青草地&保良局邊間好?[/quote]

複式洋房

Hi,

我諗每間幼稚園應該各有各好嘅, 不如去睇吓啦!

28/10 - 保良局開放日 (10:00-15:00)
29/10 - 青草地開放日 (11:00-15:00)

我自己都諗住選其中一間,
到時帶埋小寶寶去look look, 睇吓佢有乜反應先!!

別墅

我就覺得保良局好啦(純水個人意見,不關本立場).

複式洋房

東涌協康會有個活動叫'動感學習園'
逢星期二
11:00-12:15
有無人知玩乜ga?
Thanks!!

洋房

吉祥三寶,

其實家下我也考慮緊是否搬出去住, 找一間好幼稚園比BB, 始終小BB也是一片白麵包, 品格也是由小培養的, 兩公婆住東涌真係幾渡假feel, 不過有了小B之後凡事也以他為先. 請問你以過來人身份認為是否搬出去好D呢!!!
該用戶已被刪除

洋房

Dear H&A,

你BB幾大呢??幾時搬來東涌呢??準備住邊樹呀??我都明白一個小朋友的品格並非由一間好幼稚園來決定, 但是真的在東涌找不到一間較為口碑好的幼稚園, 如果去太遠返學, BB又好辛苦!!!加上我是全職返工的媽媽!!沒有太多時間同BB玩, 所以一間好的幼稚園便可以令我減少憂慮了!!
該用戶已被刪除

禁止訪問

大宅

是職業治療師開的 course, under 菁蔥計劃的. 阿so 以前都 join 過類似的. 以前我們上堂, 主要是大肌肉運動的活動, e.g. different types of swing, 有小彈床的 jumping, 在些好似石仔路的板上行下, 練下平衡力咁.

你問下東涌呢間係唔係咁吖.

HN 寫道:
東涌協康會有個活動叫'動感學習園'
逢星期二
11:00-12:15
有無人知玩乜ga?
Thanks!!

大宅

hi, hellobowie,

我也有相同的考慮,小囡今年也要報讀07k1的,東涌會報定一間作後後備(萬一出面一間也考不到時用),比較交通方便的我選了中環兩間幼稚園,另報三間九龍塘的,個人首選九龍塘創價(因上網看到此校有很多很好的評價).如果考到這些學校,多數會搬出去接近學校的地區住,住到k3或小一,再考慮返東涌住(因為東涌除咗學校同空氣問題外,是一個很好住的地區),有渡假feel,人亦很好很nice呢!當然也要考慮到時的經濟狀況啦!

所以唔好考慮咁多先,報咗心儀的幼稚園,等收咗再慢慢選擇.如果考唔到咪死心留係東涌讀囉!保良局同青草地都唔錯的.

以上只是個人意見,多多討論及賜教!

hellobowie 寫道:
吉祥三寶,

其實家下我也考慮緊是否搬出去住, 找一間好幼稚園比BB, 始終小BB也是一片白麵包, 品格也是由小培養的, 兩公婆住東涌真係幾渡假feel, 不過有了小B之後凡事也以他為先. 請問你以過來人身份認為是否搬出去好D呢!!!

首頁

尾頁

跳至