跳至

首頁

尾頁

大宅

你o地個BB每日痾幾多次大便?

你o地個BB每日痾幾多次大便?

我個女近幾日每天都有成6-7次大便,而且仲有D爛,顏色王王o地,唔知係咪肚痾,(但D便便又唔係好水),我今日會帶佢睇醫生。

唔知關唔關我食o左4日產後28坊(頭7日去惡露),但關中醫話唔會對BB有影響,而我已經小心起見隔7個鐘先餵人奶比佢(中間D奶我全部pump出來倒哂佢)…我好擔心呀 :-(

別墅

Re: 你o地個BB每日痾幾多次大便?

而家BB每日1次,有時2次,但你阿囡有好似大便次數真係多喎!快d去睇醫生啦!

別墅

如果食人奶+奶粉就一日3-4次 , 如果凈奶粉就一日一次全部都係黃色但都係軟便, 你回健康院問下e生

洋房

我個BB每天的大便由2至6次都有, 昨日今天每天只有兩次, 前日有五次, D便便都是黃色有些爛, 聽說餵人奶的大便會這樣的

:-P :-o
該用戶已被刪除

大宅

剛剛睇完醫生返來。

BB無事,只係屁股有少少損,所以大便有dd 紅。

醫生話,大便密D唔緊要,只要唔好太水,又唔好太hard就ok。如果食全人奶 or half 人奶 half 奶粉都會比較多。
但緊記如果奶粉較多的話,每2餐之間要比水BB飲,全日約2-3oz 就ok。

至於中藥,醫生叫我要停服,因為無論我隔幾多個鐘,BB總會從人奶吸收到,而中藥多數o係6-7鐘後就揮發得最完全,
佢叫我要食完中藥後一個星期先好餵人奶。

別墅

這樣你便安心了 另多謝你的提點, 如果奶粉較多要比水bb飲

首頁

尾頁

跳至