自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你地對係地鐵車廂內食野有咩睇法 ?

尋日我見到個 11 / 12 yrs的女仔係度食cake 同飲lemon tea
睇佢個樣
我唔覺得佢餓 / 有病需要食野囉
佢仲攞黎引細路
結果整到seat位都係lemon tea

佢離我都唔近
我好想上前話佢
但又怕人地仲會話我多事
因為佢地係一家四口
我覺得d家長都唔教下小朋友
已經寫明車廂不可飲食嘛

何況佢都唔細啦~~11 12yrs
唔識睇字呀 ???

我喜搭地鐵
除左快
仲有係clean

大宅

Re: 你地對係地鐵車廂內食野有咩睇法 ?

[size=large]冇家教. :tongue:
[size=large]喺台灣捷運車箱內,我見到有小朋友話想飲水,在旁的媽媽卻教她這裡不可以,我看在眼裡覺得當地人很注重公民教育.
[size=large]所以我見到有人喺車廂內食嘢真係唔知醜.
我家有兩隻大烏龜

大宅

有時我個b肚餓,我都就緊開奶就佢食的,因通常都等唔到落車,好鬼衰,不過又無人話我!!但我個大女話餓,我就唔比佢食,等落車先啦
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

係啦... 有時見到 d 小朋友放學又係咁係度食蛋糕, 但係都覺得應該教下 d 小朋友就算肚餓都要唔可以咁樣, 如果唔係

珍珠宮

上星期見到2個穿校服的中學女生食住軟雪糕落地鐵,一落扶手電梯就俾職員捉到. 咁大個女,一啲公民意識都冇,唔知讀乜鬼書

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

子爵府

大人都不以身作則,
很難教好下一代.

珍珠宮

我成日見到好多著到成個executive ge 成年人係mtr 車箱食飽做早餐, 一d 內疚都mo :evil: :evil:心諗食個飽要幾多分鐘ar, 好忙就早d起身or 返到公司sin食na

翡翠宮

其實可以既話都唔係咁好既, 始終會整污糟啲地方呀嘛 .....

大宅

極之討厭

如果係肚餓既話唔差在果一陣等出左閘先食啦

放工既時候見到d學生拎住包薯片, 媽媽麵, 仲要一路食一路玩, 真係火都黎

禁止訪問

大宅

連我四歲的囡囡都知搭地鐵係唔好可以飲食啦,有次我地見到有一個大約二三歲的小朋友係車廂裡食薯條,我個囡見到問我點解個小朋友係度食野既,我話因為佢唔乖,果個小朋友食完一條,佢爸爸又再比一條比食,完全唔覺有問題咁,我個囡話佢仲食呀,真係曳曳。
開心每一天

男爵府

2019勳章

我見過一次是個女仔食粥炒面,其他的人望住她,她都沒反應,其實那些人知唔知他們食野的時候所發出的食物味是很難頂的?

子爵府

地鐵周圍都貼滿告示,唔識字都識睇圖畫啦 :tongue:

有次同囡囡在車箱見到個OL食麵包(企我地隔離)囡囡即刻指住不準飲食的貼紙同我講…"唔可以在地鐵食野架"

不過個OL望下我地就繼續食麵包

大宅

I even saw a man eating 叉燒飯 in MTR!

大宅

好媽媽勳章

我同個女搭地鐵, 企係隔離有個中學生含住枝珍寶珠, 我個女問點解佢可以食野, 當時又唔想話個學生唔

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

呢D 咪中國人唔自律,咪要一刀切,
最好罰款,D人先唔會做囉。
如果食到天一半地一半,
咁一定唔得喇,影響人地架嘛,
唔好講大人或細路,
大把人推住BB 車,個BB 夠食餅仔啦!
D 餅碎一地都係,BB 食野係咁樣,
要怪都係怪佢個亞媽老豆啫!
一句BB 肚餓便食到成地都係!
某D 國家公車可以食野,亦可拎咖啡上車,
司機都可以飲埋一份架!
不過D 人自律,唔會留低垃圾係車度。

禁止訪問

子爵府

可能她們以為妳囡囡"羨慕"緊佢有得食

心花花 寫道:
連我四歲的囡囡都知搭地鐵係唔好可以飲食啦,有次我地見到有一個大約二三歲的小朋友係車廂裡食薯條,我個囡見到問我點解個小朋友係度食野既,我話因為佢唔乖,果個小朋友食完一條,佢爸爸又再比一條比食,完全唔覺有問題咁,我個囡話佢仲食呀,真係曳曳。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題