跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

健康院檢查>究竟係點架?

我BB自從係健康院做完滿月的檢查之後,就無再檢查啦。打去健康院問,佢地又講到唔清唔楚,望住本健康院本藍色簿仔,又有兩個計劃,問其他媽咪,又眾說紛云。
我想問,究竟應該幾時返去健康院做檢查?同埋檢查的內容包括乜野?Miss左點算呀?唔該各位

大宅

Re: 健康院檢查>究竟係點架?

我都同你一樣,只係去左一次檢查和一次聽力測試;因我女女所有針都係•私家打。但我知道還有很多test 例如: 智力、視力測試等等.....

男爵府

佢地應該會有幾個stage的講座及評估, 我個囡兩個月時去過第一次講座及做評估, 黎緊下星期做四個月第二評估, 佢地check 完會有d info mark down 本薄到. 你地去邊間健康院, 打去問下好. (我都無係佢地到打針都可以join.)

珍珠宮

曱甴仔:
我係葛量洪健康院(荃灣)個間,佢地答得好悔氣,答完等於無答 ,做完滿月個次,佢地無幫我再mark簿啦……所以我都唔知幾時再check
mm7163:
我又係私家打針,健康院又無幫我mark簿,咁你跟住會點做呀?

男爵府

你睇下佢地個website, 要book架, 你打去問下. 打針係mark 落針 card, 如果做評估就mark落本粉紅薄(我個係囡), 佢地將來入學都有用架.

請按我一下

大宅

Froggy_joe,
我都係葛量洪健康院(荃灣)個間,d醫生都" 廢 " ,我問個女d轉奶粉問題佢都答唔到;後來我唯有自己去找護士長問。
健康院都無幫我mark簿,我唔知跟住會點做呀?

珍珠宮

mm7163:
我同意,d醫生超廢∼∼∼
第一次係o個度做產前檢查,個醫生要聽我個胎的心跳,搵左成五分鐘都搵唔到,個醫生話:你放心,係需要d時間既∼∼
好彩我自己私家有check開啫,唔係俾佢嚇死la,我見d護士、私家醫生,唔使三秒就搵到

有無媽咪可以話俾我地聽,幾時再幫BB做檢查?是否需要預約?

大宅

我在健康院0既experience又好好喎﹐出院之後幾日打電話約﹐第二日就可以上去。0的護士都好nice﹐我因為餵唔到人奶﹐所以要護士教﹐可能因為護士長睇住﹐所以佢0地教得好細心﹐幾經努力﹐阿B終於0係健康院第一次啜到奶﹐(可惜返屋企又唔得...)

我在私家打針﹐所以去健康院主要0係發展監察﹐見護士例行公事﹐但佢0地大都好細心解答我的問題﹐只係有一次個姑娘覺得我個問題白痴﹐不斷寸我﹐最後我好calm咁話:我係 first time mother, 所有問題對我來說都好重要﹐所有小事都係大事﹐咁佢就知衰﹐態度變得好好。

珍珠宮

tokyogirl:
請問BB一個月大check完之後,幾時再check呀?需唔需要預約呢?

大宅

1個月之後係2個月﹐然後4個月﹔姑娘應該0係1個月appointment 0既時候幫你約埋下一次0既check-up﹐如果無﹐你可以自己打電話約﹐是一定要預約的﹐沒有walk-in。

珍珠宮

tokyogirl:
謝謝您呀,咁我打去約時間先。
我已經miss左兩個月大的檢查~~~ :-(

伯爵府

Froggy_joe,

其實如果你得閒,梗係去下好啦...因為有咩問題都可以問姑娘,又可以打電話返去問都得既...而且又唔使錢呢...個度又多人去喎,同唔同既媽咪分享下心得都好架

珍珠宮

susanpang:
Miss左一次,都無辦法啦∼∼我會book時間,唔會再miss架啦。
至於同健康院的媽咪交流心得∼∼呢樣就難D,因為好多時言語不通(好多媽咪都唔係講廣東話)

大宅

Froggy_joe

咁你有無做聽覺測試呀? 要一個月之前做。私家做相同0既test要幾百蚊0架。

珍珠宮

tokyogirl:
聽覺測試就有做喎,因為呢個係我第一次去健康院的時候,已經幫我mark左簿。 唔該

首頁

尾頁

跳至