跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: *MEL BK MUMMY CLUB* --- PART 1 (3/10/06)

卓宜媽,
你好叻叻呀,補大學生tim呀,咁你補咩科嫁???

別墅

Re: *MEL BK MUMMY CLUB* --- PART 1 (3/10/06)

Hi vv123,

我一d都唔叻, 有時補補下都要問返以前大學d朋友先識.

d學生多數都想我補一d financial學科, 中學生多數搵我補數學.

大宅

卓宜媽媽,

你未休息啊?

我有d野關於補助的資料想請教下你.我將來會帶2個小朋友到Melbourne住,先生留在HK工作賺錢養我們三人,我先生需唔需要報稅給Oz呢?我是PR可不可以有什麼補助?小朋友可否取Mike Money?我是否要做了公民才可取補助呢?最後想查詢下移民規定是否由2年改4年才可以做公民?

太多問題吧?唔好意思左唔左你休息啊?

大宅

BAMUM88,
死啦,我明明打左段野比你,但唔知點解唔見左.
我想話叫你上網睇下mount view primary有無校網區,佢地通常東/南/西/北各至咩街先係首選入佢地學校,你租屋都要睇住個校網區來搵,唔好過界.
我囡囡12月12歲jan07入year7, 你女11歲當然係入year6啦,至於仔仔,4月出世要睇學校比唔比佢入year5,仲會睇佢英文能力到唔到,你可以直接e-mail問學校,佢地會答你.

大宅

vv123,

唔該晒你啊!我明日同Mount View 聯絡下先.食左飲未啊?

大宅

BAMUM88,
岩岩食完,唔該哂

有d資料唔知你有未,既然係鎖定左學校,比d資料你:
Glen Waverley Secondary College
男女校,人數約共1930人,LOTE可選外語:法文,意大利文,普通話,學校公開試平均分34/40,考到40分以上既學生比率約18%,50分為滿分.這間係政府學校中唔錯既,我都有選佢入圍,所以咁清楚佢既資料.
Mount View Primary
男女校,人數約共828人.LOTE外語係普通話,比較少小學有,我都想我細女讀普通話,可惜我住那區無間有.成績都幾好嫁特別出色係數學,岩哂你個囝囝.

大宅

vv123,

再次唔該晒你啊!你d資料真詳細.我都系岩岩先食完.

我d仔女最唔鐘意系數,希望去到無HKd深啦!因他們現在就讀的小學中、英、數都是深一年級.每日都要做四、五十條,有時我都感到煩.因為我要做Checking.

請問你知唔知如果我住在Glen Waverley School Zone內, 是否一定收?(無論成績好或不好?)

大宅

BAMUM88,
haha..咁你放心,hk數比oz淺最少一年.
基本上係必收你嫁, 除非你校網內有多於一間政府中學,好似我依家咁..... :-( :-( 因為佢地會互相推.

大宅

vv123,

唔使擔心啦.你d細佬都叻叻.一定有學校賞識.

大宅

vv123,

唔記得同你提要買d書櫃去Oz,我朋友話Oz d 書櫃又不耐用又貴過HK tim.

大宅

BAMUM88,
THANK YOU提醒,但我老公問買咁多做咩,佢話唔睇既書唔好擺出泥,其實我比較喜歡用自砌那種不锈鋼書架,但已經有2個....可惜都係唔夠 :lol: :lol:

大宅

Woh.....page 4 already!! Mel BK Mummy really

大宅

Hi All:

I want to delet the "I will move to Melbourne soon" topic, can anyone tell me how to del?

大宅

hayden媽,
早呀,你去返你開既第一篇按編輯,將個topic既字改做delete/close咪得囉.

大宅

vv123,

早晨!

你都識好多電腦d野.你時時話Room1傾,點去呢?我好蠢,請指點. :cry:

大宅

BAMUM88,
我識少少扮代表咋
你係左邊會見到個bk聊天室,按入去有4個chatroom,我指room1 即係去chatroom1按加入就傾得嫁啦

大宅

vv123,

我依家識啦,得嫻同你傾呀! :lol:

大宅

vincy:

Thanks and I did it!!!

vv123 寫道:
hayden媽,
早呀,你去返你開既第一篇按編輯,將個topic既字改做delete/close咪得囉.

別墅

Hi BAMUM88,

唔好意思, 依家先復你,

Question 1.

我唔係好清楚你先生是否要報稅. 不過你可以去稅局個website睇睇:
www.ato.gov.au

www.ato.gov.au/taxprofessionals/content.asp?doc=/content/64144.htm

www.ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/28908.htm

www.ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/37033.htm

Question 2.

如果你係PR:
1) 你可以有Medicare benefit, 大吉利事要睇publice doctor or 入publice 醫院, 都唔駛俾錢, 不過牙醫 not included in this benefit. 如果睇私家醫生or牙醫, 會睇情況而由政府幫你俾一部份診金
www.medicareaustralia.gov.au

2) 你可以申請Healthcare Card, 某d藥由政府補助一部份藥費, 另外有d Healthcare Card will provide concession if you use public transportation. 至於其他payments, 就要問Centrelink先知.
www.centrelink.gov.au

www.centrelink.gov.au/internet/internet.nsf/individuals/settle_index.htm

Question3.

你的小朋友可以申請牛奶金, the amount they will receive is depending on parents' income. When you apply for it, Centrelink will calculate it.

www.centrelink.gov.au/internet/internet.nsf/individuals/pg_index.htm

Question 4.

你唔一定必須係公民才可以申請補助, 只要你係PR就可以申請.

Question5.

暫時黎講, 都仲係兩年.

www.citizenship.gov.au/law-and-policy/legislation/changesResidenceRequirementsQA.htm

大宅

卓宜媽媽,

好清楚呀!唔該晒就真,唔好意思應該系我,煩左你又問你那麼多問題.

請問使唔使買d保險包抱睇牙同藥費果d?你有無買呢?如果系長期病人,買左保險包唔包d藥費?同貴唔貴?

我老公比我d家用當唔當收入?我使唔使報稅?
:lol:

首頁

尾頁

跳至