跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: *MEL BK MUMMY CLUB* --- PART 1 (3/10/06)

Hi BAMUM88,

我自己冇買private health insurance, 所以唔清楚 private health insurance cover既範圍.

我媽媽都係要長期食藥, 佢食既幾種藥都可以有政府補助, 如果你唔介意, 你可以pm我又或者msn我, 我幫你問下醫生你所需要既藥政府是否有補助.

my email: [email protected]

大宅

Re: *MEL BK MUMMY CLUB* --- PART 1 (3/10/06)

卓宜媽,
有你係度真係好,你幾時都解釋得咁詳細,而且你仲連hk既資料都知,你好update好勁呀.
今日先岩岩pack哂野入櫃,足足1118cuft,原來加下加下都成個貨櫃(仲已經無咩買野 除左家私:-( :-( )所以終於得閒上泥了. 依家正一對住四邊牆,今晚開始仲要訓地,最後都係要留返個細tv頂下,唔係就悶死.
我都好鍾意食pizza,但都係因為貴,都係2-3月食一次咋,我估去oz都一樣,會好間中先去食.有時會係supermarket買一些迷你pizza來食,但肯定無pizza hut咁好味啦.

BAMUM88,
原來12:00-6:00係澳洲高等教育展,10月21-22日,係灣仔華潤展覽中心A1室, 呢個我會去睇睇,睇下自己有無野岩學都好,不如約埋一齊去.仲有一個係英澳中學展,只係講中學,約有60間.就係10月14-15日既.
我係8月去那個澳洲教育展就好正,有好幾個省既中學同大學介紹,連政府都有派代表去,所以可以問到政府中學資料,仲拿左一本好鬼正既政府中小學總覽.正如你所說,問那些機構佢地都主要答海外生,至於pr讀政府學校佢地都唔太知.不過oz有好多野都好,尤其是我好欣賞佢地好多野都上網,有網址就咩都做到,即使你查學校資料都好方便.我通常都係自己會每間中學counter去問資料,然後問如果係pr visa,收幾錢學費之類.跟手取本簡介就好夠,基本上都唔洗問咩,簡介有哂你想知既資料.

大宅

卓宜媽媽 ,

你真好人,我地隔住個大海洋你都為我做那麼多同解答我這麼多的問題,真令我感動. :-( :-(

我己PM給你,麻煩你代我問一下.

無言的感激!!

[size=xx-large]多謝你呀!

男爵府

Hello~各位!

我又過來8o下報到先~~

我仲未過去MEL住,但計劃會跟老公同BB過去(我老公之前93年回流返港既做o野,但為o左個BB啦~),大概會在08年年頭啦~

我奶奶,姑仔同佢老公都今個月過去SYD,因為佢老公既家o向SYD~

等我得閒過來同大家chat o下~

Michael B. was born on 15 Nov 2005!
www.facebook.com/bearso

大宅

bearso,
Wellcome ~~~~
EE...咁你唔係去syd咩,又會去melb既??因為你老公會去melb做野,定係佢係melb回流??
太好了,又多個人加入我地強大陣容

大宅

卓宜媽媽:

As Bamum88 said, you are such a 好人. Actually I got a lot of questions about melbourne want to ask you, but I feel so tired recently, so I seldom online.... :-( :-(

卓宜媽媽, is it possible for not having a car while living in OZ? Coz as I know Melbourne got different types of public transportation (so different from NZ)....

BAMUM88 寫道:
卓宜媽媽 ,

你真好人,我地隔住個大海洋你都為我做那麼多同解答我這麼多的問題,真令我感動. :-( :-(

我己PM給你,麻煩你代我問一下.

無言的感激!!

[size=xx-large]多謝你呀!

男爵府

vv123,

其實我老公既媽咪同親戚差不多全部都住o向MEL既~ 而佢個妹既老公既老家本身係SYD,但我奶奶好痴呢個細女,所以都跟佢過SYD。

我就跟老公同bb回流返MEL~

Michael B. was born on 15 Nov 2005!

大宅

bearso,

歡迎你加入!

得嫻多d入黎Chat.

[size=x-large]** WELCOME **

大宅

vv123, 卓宜媽, Hayden媽 and all,

[size=x-large]早晨呀各位靚媽!

vv123,
你pack哂野啦?你系唔系好tired羅,搬運公司d人有無幫你手?最後共用幾錢運費?1118cuft就系包成個貨櫃啦?

我10月21日都得嫻去展覽,22日就唔得啦.不如14號再約呀!

男爵府

[size=x-large]*THANKYOU**

別墅

Hi vv123,

聽你咁講, 你真係搬好多野過黎喎. 不過都好既, 起碼初初半年時間唔駛急於買野, 可以輕鬆少少. :lol:

其實我在澳洲都唔係成日食Pizza, 一般都成半年先食一次, 因為食得多會悶 :lol:

別墅

Hi BAMUM88,

我已問過了, 你要既藥物都可以有政府補助, 不過唔可以自己就咁去藥房買, 要有醫生開既處方才可以買.

當你去睇醫生時, 醫生開既藥方可能同你現有既藥方唔同, 要由醫生決定, 不過可以用政府補助.

你到左澳洲後, 先去申請Medicare Card, 咁你睇公立醫生就唔駛錢, 因為如果冇Medicare Card, 公立醫生都會收錢, 可能診金要AUD$50. p.s. Medicare Card 係唔需要計算個人收入的.

你去Centrelink, 同counter個officer講, 你想要Healthcare Card既application form. 佢地就會俾form你填, 如果佢地認為你合資格, 咁你以後買藥就可以平好多.

別墅

Hi bearso

歡迎你既加入~

別墅

Hi HaydenMaMa,

在Melb, public transportation有: trains, trams, buses. 如果你住既區靠近City, 咁可選擇既交通公具會全面d, 如果你住既區較遠, 可選擇既交通公具亦會少d.

例如: Richmond, South Yarra, North Melb, East Melb等區就靠近City, 所以唔同路線既Trams, buses都會多d, 如果你住左Train stations附近就仲正啦.

如果你自己冇車, 你好可能要考慮下你平時日常多數會去咩地方, 因為如果你住得遠, 路經你所住區域既public transport種類可能會少, 有d區只有buses and trains, 有d區只有buses and trams, 有d只會有一種交通公具. 如果遇到呢d情況就麻煩d, 因為買野會好唔方便.

To All,

在Melb乘坐public交通公具, 一定要買ticket!!! 因為check ticket 係check得好緊, 如果被發現冇買ticket, 罰款好似係AUD$150

仲有, 各位, Melb既public transport既班次比較起香港黎講係好疏既. 如果趕時間就要預早少少出門, 因為平均要15-20min才會有一班車.

大宅

卓宜媽媽,

充心的感激 :-( :-( :-(

等我到了MEL之後一定要約你出來聚下,我要請你飲茶來報答你 .你令我感到在MEL的同鄉比較有人情味和樂於助人,難道在外國的太陽都比HK溫暖些? :-P 所以照到人間都有溫暖.

我初頭還十分擔心重皮的藥費,現在有了你這枝明燈指點:idea:,總算對將來的生活有了初步的預算啦!

[size=xx-large]**再次的多謝**

大宅

卓宜媽媽 & HaydenMaMa,

我準備在HK學定駕車,去到MEL才考牌,請問去到Oz之後使唔使再學呀? 定系一到步就可以報名考牌?系唔系有規定要跟MEL d 師傅學了才可考牌呢?請問依家要幾錢一個鐘學車啊?

MEL d 二手車(約二千cc,五人車)要咩價錢呢? 全新車又貴唔貴呀?

大宅

卓宜媽,
真係要代大家再thank you 你既資料.
其實我買野唔多,咁多cuft係因為家私大件,只係我同老公既雙人床已經係6尺半 x 6尺半,仲有大餐檯,3張書檯,3張床,2箱鞋,2個大書架,幾十箱書同story books,有咩辦法唔多cuft呀.過到去仲要買好多日用品,因為我幾乎無咩買野加入去,只係買左2打毛巾....

BAMUM88,
我地依家係夾貨寄40'櫃,都要3萬幾,即使包20'櫃都係3萬幾,相差1/2千元,當然我選擇連1/2千元都save既方法啦.
好呀,有咩詳細14日再傾同約...

大宅

BAMUM88,
上網好多網頁看到2手車價嫁,我老公十一月中過去都會馬上供部2手車,我到時可以比d資料你,例如去邊間買平d.....之類.

大宅

vv123 ,

你既雙人床6尺半 x 6尺半就系在北角清風街夜冷店一千大元買架?好鬼死抵喎!咁張床辱幾銀呀?大咁張床辱好貴羅.真系要去睇睇先.

有無獨立一個20’呎櫃?如果晤唔夠40’呎就一定要夾櫃架? :lol:

大宅

BAMUM88,
唔係呀,呢張size係n年前訂做嫁,因為生第3個時,同埋個bb 3個人訓,save返bb床錢,所以訂大d. 而1千那張係4x6雙人床,床係係工聯會買既,因為係display品平d. 2手書檯先係北角買.

首頁

尾頁

跳至