夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男朋友要跟我分手

不好意思,我還沒結婚,我知道這個貼子不應放在這裡,但我真的很想你們把我罵醒。

我覺得很傷心,失落。自信心跌到谷底。以為我們經過了不少的考驗終於守得雲開,之前還是好好的正在計劃我們的將來,跟我說一齊買樓,屋子要怎麼裝修,然後又說我們的收入要怎麼分配,還說我們要生多少個小孩,生到第三個就讓我退休,照顧小孩。上個月初我還把部份的錢轉了給他作投資之用,忽然間一下子說分手就分手。我真的接受不了。但這也不能怪他,只怪我自己不夠好,不自量力高攀了他。

他一直以來給我的感覺是很飄忽的,今天愛你愛得要死,離他遠一點也生怕我會走失了似的。明天可能因為一些什麼原因,他又動搖了。一直以來我們都是好一段時間,然後他覺得要泠静一下的時候我們就分開。這樣離離合合的都好幾遍了。我知道某程度來說我也要負部份的責任,我知道是我不夠好他才會猶疑,他應該可以找到比我更好的。也是因為我三番四次的縱容,讓他走了又讓他回來,才換來一次又一次的傷心。以前曾經我也以為我們已經完了,我們事情也開始在我的心裡淡化的時候他又回來找我,我知道我還是愛他的,我知道你們會罵我犯賤,但對著他我就是硬不起心腸來。我明白我是不需要聽命於他的,我有自己的工作和收入,一直以來我也不靠他生活,但我明白我在感情上是過份依賴他,一切的喜怒哀樂也是源於他。除了他,我根本不屑於跟其他人溝通。我知道我這樣做是自挖坟墓,但我知道他不喜歡我跟其他的男性接觸,所以慢慢的就變成了是我自己不想跟其也的人接觸,工作上的接觸是迫不得已。

我知道他之前說要跟我買樓結婚是認真的,因為有兩次去看城中駅和翔龍灣時我知道他很有衝動要買,只是讓我按住了。

我現在覺得很矛盾,我真的希望可以跟他結婚,自頭到老,就算真的結婚,我知道前面也是荊棘滿途的。而且我更怕的是重蹈覆徹。叫我放手我又不捨,但似乎也別無選擇。
睇錢份上,我要忍忍忍~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 男朋友要跟我分手

佢似攞左你d錢就走左多d喎, 咁我覺得你地又未結婚怕咩, 你而家都睇真佢個人, 仲因為咩事要傷心呢, 真係唔明, 唔係無選擇, 係你自己唔去選擇, 比個機會自己出去搵啦, 呢個世界有好多好男人, 我一d都唔覺你男朋友係好男人.自己諗真d啦
[img][/img][img align=left

禁止訪問

別墅

milkbear23 寫道:
佢似攞左你d錢就走左多d喎, 咁我覺得你地又未結婚怕咩, 你而家都睇真佢個人, 仲因為咩事要傷心呢, 真係唔明, 唔係無選擇, 係你自己唔去選擇, 比個機會自己出去搵啦, 呢個世界有好多好男人, 我一d都唔覺你男朋友係好男人.自己諗真d啦

Agree....

我以前個男朋友都係性格好飄忽,
又係唔鍾意我同d男性接觸,
就連女仔fds o既約會都唔鍾意,
我個時都好唔開心....
覺得好似無哂朋友咁....
到左最後真係我忍受唔到....分手...
分左手....反而仲開心....可以再出入識返多d 朋友
我而家呢個男朋友都係咁識返離....
好過你男朋友o既男人出面大把(個人認為)
唔好再為呢個人傷心....唔值得....

大宅

我覺得你男朋友係擺明呃你d錢多d喎, 你有無去追番佢先, 數還數呀, 我諗你唔會咁蠢話比佢知d錢係你比佢唔係你借比佢呀, 分手咪分手囉, 不過如果我係你, 我會去追去還錢囉, 以後就唔好咁輕易借錢比人喇, 老公都係咁話, 人變起上黎咩都會變, 身為女人, 就算嫁左都要留番d錢自己去旁身啦, 你多d上黎bk網, 就會睇到好多野, 吸收下多d"知識"做人都會清醒d. 不過係都係唔好咁唔開心啦, 總會有過去既一日既, 咁發生左果一刻當然係唔開心架喇, 不過時間一耐左, 你就會無依家咁唔開心, 不過最緊要一樣野, 你記得要追佢還錢呀, 唔好咁蠢益左佢呀.

複式洋房

我覺得你好蠢, 又冇咩腦.... 簡直是自挖墳墓, 好心你醒下啦
他分明是一個 ﹕大男人、 專制、 自私自利 ( 鐘意來就來,鐘意走就走 ), 咁既男人, 冇嫁他, 先係最好彩呀 !
既然你都知道如果大家繼續 / 結婚, 會荊棘滿途, 咁就索性分手, 以後大家不相往來,
記得追回自己的錢 !
也有可能, 藉追錢機會 ( 如果他不還 ), 咁你就會睇到他的真面目啦 , 就算有還錢, 咁既男人, 要來做乜, 你洗驚冇男朋友咩 , 俾他搞到好像和世界隔絕一樣, 為咩呢 !?
你現在一D都不慘呀, 和他結婚你先最慘, 唔好再理他啦,
他在你身邊只是一種習慣, 慢慢你就可以重新開始新生活
拿點勇氣出來 ! 俾自己一個重新機會啦 !

侯爵府

真係比人鬧得冇錯,呢個男人究竟有咩好?

第一,只係呃你錢
第二,你想黎就黎,你想走就走

做咩要咁作賤自己,要比人牽住個鼻走,你可以頂到幾年,又可唔可以頂到下半世呀?如果明知結左婚會荊棘滿途,咁真係結黎做乜?結婚真係要諗清諗楚呀!唔好因為一個愛字就盲目去做任何決定呀!

大宅

要有一段開花結果

複式洋房

你真係好鬼死蠢!條友擺到明係呃你錢啦!你仲話自己高攀呀?佢同你去睇樓,一定買俾你架?分分鐘買左層樓要你一齊供但係唔落你名添呀!男人啫,通街都係啦,大把荀盤等住你啦!而家未結婚已經唔俾你做呢樣做果樣,結左婚佢咪對你仲衰?你地離離合合咁多次,你自己都唔識反省下呀?你無左佢係唔係唔得呀?你自己都話過有次分手之後你可以忘記佢啦!你係唔係真係咁犯賤呀?唔該你清醒d啦!(以上既句子係"鄧"你唔抵,希望咁可以鬧醒你同唔好介意!)

男爵府

2019新春慶豚圓

真係傻,現在比個甘好的機會你,看清他的為人,你仲不醒覺,
不通等到人黃珠老,一拖幾件你看來后悔咩
真係不知,情為何物
不要自討苦吃啦

男爵府

謝謝各位的關心、回應以及善意的批評,放心好了,錢,我一定會拿回來,但我相信他不會騙我錢的,這個你們可以不用為我擔心。可能我表達得不好,讓你們誤會他拿了我的錢跑了實在不該。

你們罵得好,我真是沒腦,我說我沒腦不是因為這些錢的關係,而是自己的不能自拔。有腦的話我就不應該一次又一次的再回頭,我有時候也覺得自己這幾年好像迷失了一樣。我甚至懷疑自己讓他洗腦了,把他那一套當作了真理,把他的準則當作了自己的準則。我知道正常和健康的關係不應該是這樣的。

我知道他有他的立場,我也知道他離開我的原因,也許我們根本就不應讓開始。我現在有一個想法,就是把他離開我的原因寫出來,讓自己不開心的時候看一下,強化自己的記憶,提醒自己不要再回頭,以後也不再犯相同的錯誤。

其實我經常在這個網站看你們的留言,從你們的經驗中也學了很多。只是我比較少發言而已。我知道這裡大部份的人都很樂意提出自己的見解幫助別人,我以前也有想過把自己的問題也拿出來看看大家的意見,只是當時對這段感情仍然抱有希望,也不希望把話說得太盡了搞到沒灣轉。也希望用自己的方法來解決。但現在我覺得是時候完結了,你們說得對,既然預期結婚之後也是荊棘滿途,又何苦死死得留守這段五朥七傷的感情?!放手也是一種解脫,我以後也不用再因為他而覺得內疚和自責了。
睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

我只係想講,

愛一個人唔係咁
唔會做出一些傷害對方的事
你好好想清楚,他真的愛你嗎??????

大宅

一次又一次既欺騙,一次又一次既信任,換黎係一次又一次既失望.......
你都仲信佢!?
nochoice83佢講得好岩,"愛一個人唔係咁,唔會做出一些傷害對方的事"...........

今次當俾錢買個教訓,你之後唔好再盲中中咁鍾意佢喇,佢就係知你仲會鍾意佢,所以次次hurt完你之後又再氹番你.....
你要俾佢知道,你唔係冇左佢唔得.......

子爵府

你係一個單純既好女仔, 你男友分明唔係一個好人你都咁唯護佢, 唔好咁死心眼喇, 女人青春有限呀, 既然離合幾次都係咁, 就無謂浪費時間

男爵府

你嘅世界唔係得佢一個,仲有你嘅朋友,屋企人....仲有好多你可以關心嘅事,何必為左一個男人而收埋自己呢!
我覺得佢只愛自己是一個好自私嘅人!
你唔好再理佢啦,好多mama都幫你分析左e 個係乜人!
你試唸下佢咁對你,仲有乜係值得你愛佢!(唔好再咁盲目啦)
有時鍾意末必適合!!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

貓,
你聽一聽'好心分手'就明晒架啦
唔好點評我

複式洋房

agree!係喎,有隻咁好既歌都唔記得添!

你好嗎 寫道:
貓,
你聽一聽'好心分手'就明晒架啦

大宅

佢咁飄忽,我諗佢還$比你時都會好飄忽,好自為之啦姊妹

別墅

貓,
你真的要小心,你們離離合合幾多次? 每次係咪關係到$$? 清醒d好好統計一吓, 聽過幾多超乎想像既甜言蜜語??你又有幾多$係過左佢手?? 你遇到高手啊! 小心d

侯爵府

月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你個男朋友擺明昆你錢啦
仲諗咁多做乜丫
一收到錢就飛起你
要佢都多余

首頁

尾頁

跳至