嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

各Mama,Pls help!!!

囝囝22個月大,得22磅,太瘦了,一日食兩至三餐7oz奶,有時會食飯,食粥,通粉,粥,麥皮,烏冬等,但每次都食好耐,好唔正經食,食一個鐘先食半碗,很多時食唔到一碗就推開唔食,有乜辦法可令他食飯食得好d???我已經放他坐在bb chair,唔俾佢走來走去食飯,但有時就含住唔吞,有時又吐番d食物出來,好頭痛,雖然touch wood都無乜病痛,但眼見好多比他年紀少的bb重高大過佢,自己有d擔心他營養不足,影響發育,有無mama可以指教下!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 各Mama,Pls help!!!

j129,

我仔17個月大, 佢越大個越要一路玩一路食, 唯有比玩具佢,
要同佢玩吓,大約半個鍾食完.湊bb真係要耐性,你都好好耐性,比心機! :lol:

大宅

salayip,
好多謝妳的鼓勵,但見佢無d肉地,係自己責任,想阿B食得好,肥肥白白我就開心la
:-( :-(

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

j129,
咁你囝囝算唔算活躍?盡量比佢多d活動,唔比餅乾,或零食佢食,或間中比佢食吓保嬰單,等佢開胃d.又或有冇煲鴨腎粥佢食?

大宅

平日無零食俾佢,間中有食保嬰丹,鴨腎粥有乜用???開胃d???

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

鹹鴨腎煲西洋菜開胃消積,淮山次實( 煲鮑魚瘦肉 )健脾胃.我每星期都會煲一次比b食 , 每天有時食一個橙, 或一隻蕉.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我仔仔自從識行識走後, 好似食好多都唔再儲到肉咁, 可能burn得快~

首頁

尾頁

跳至