自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

整廚櫃有無好介紹?

如題~

男爵府

Re: 整廚櫃有無好介紹?

旺角邊間好?

大宅

我今年三、四月時屋企裝修過,不過係自己畫好哂圖找師傅整的,拆了牆造了開放式廚房增大了屋企可用的空間,差不多全部都係我自己話事,因為自己比較清楚想個廚房有D乜、及有幾多物件需要擺。

睇吓可唔可以upload到相上來比妳參考吓好嗎?
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

別墅

You may try GermanPool. They offer reasonable price with good quality.

男爵府

小樹熊 寫道:
我今年三、四月時屋企裝修過,不過係自己畫好哂圖找師傅整的,拆了牆造了開放式廚房增大了屋企可用的空間,差不多全部都係我自己話事,因為自己比較清楚想個廚房有D乜、及有幾多物件需要擺。

睇吓可唔可以upload到相上來比妳參考吓好嗎?

請問咩價錢?好呀upload相俾我參考下,唔該~

男爵府

ChiWaWa 寫道:
You may try GermanPool. They offer reasonable price with good quality.

請問舖頭係邊?咩價錢左右?

伯爵府

hi~ 小樹熊,

請問你可否email資料&價錢給我, 謝謝你.

請查pm, thanks~

[quote]
小樹熊 寫道:

大宅

ivy_lau & helenjoe,

我整個開放式廚房係因為本身廚房得 8呎 x 5呎,而且有條走廊位,浪費地方之餘仲有師傅睇過話走廊盡頭太黑唔好咁話。

咁我要以下改動:-

1) 拆咗廚房的三面牆 (2仟幾蚊)
2) 要搬電箱,因為在其中一面的廚房牆上 (3仟幾)
3) 因拆牆開係要造過地面磚 (手工3仟幾、料仟幾)
4) 因為廚房水喉及去水位搬咗位置要拉過D喉及去水位 (仟幾)
5) 本身廚柜段呎計 (約二萬)
6) 圍住廚房牆身的是不锈鋼板,方便清潔及耐用 (仟零蚊)
7) 加多三個電掣位 (唔係好記得幾錢)
8) 價錢當然不包焗爐、揪油煙機、雪柜

(一) 正面

(二) 飯枱望過去

(三) 近D~

(四) 留意焗爐頂的位置係一件可以拉高 / 底的廚房面板,如果我唔關煮食爐時就可以拉落嚟,搓面粉整面包又得、爐完餅仔放係上面待涼又得,而且風水學話煮食爐外露會傷和氣咁話,咁唔用時收埋佢咪可以解決呢個問題囉~

(五) 要開爐煮野食就係咁O既樣~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

男爵府

小樹熊, 你的廚房都整得幾好, 不過個雪櫃係火爐旁邊, 好似會影響雪櫃的壽命, 因為太熱啦!

我地家的廚櫃係找德國寶整, 都ok架, 價錢大約左3萬.
本來都係2萬左右, 不過因為我地轉左隻靚檯面料 "corian" - 美國no.1 的仿石.加左差不多8千.檯面同廚櫃本來8尺, 加多2尺. 又加左3個騎馬櫃桶 $1050 同1個拉架 $850.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

hellokitty1011 寫道:
小樹熊, 你的廚房都整得幾好, 不過個雪櫃係火爐旁邊, 好似會影響雪櫃的壽命, 因為太熱啦!

我地家的廚櫃係找德國寶整, 都ok架, 價錢大約左3萬.
本來都係2萬左右, 不過因為我地轉左隻靚檯面料 "corian" - 美國no.1 的仿石.加左差不多8千.檯面同廚櫃本來8尺, 加多2尺. 又加左3個騎馬櫃桶 $1050 同1個拉架 $850.

hellokitty1011,

係呀~ 呢個問題我都有考慮過o架,咁問過爐頭師傅同埋雪柜的代理商,好彩佢地都話冇問題 因為已經係造爐頭的位置再預留相隔呎多的空間,還有我家日常都是煲煲水、煮D輕食。要開鑊、晚餐就去咗媽媽家度 (住係隔鄰) 所以OK囉~

德國寶我造柜前都有拎資料睇過,但係因為要拆牆同埋搬電箱,還有我那個怪要求 (要整那個爐頭開 / 合枱位) ,現在的廚柜是 12 呎,價錢就相差得很遠了,所以最後找師傅幫我造囉

請問乜野係騎馬柜桶?

男爵府

小樹熊, 甘你總共整左幾錢呀?

騎馬柜桶, 我都唔係好知, 不過同普通柜桶差不多, 好似當柜桶係退回櫃時, 有d自動回的感覺, 同唔會bang bang聲.

你屋企都幾大下呀, 仲有個甘大的雪櫃, 我都好想買個甘大的雪櫃, 你的係唔係3星呀? 幾錢? 好用嗎?

大宅

hellokitty1011,

我一家四口住村屋 700呎三房兩廳叫實用少少,但係原有廚房出面的走廊都3呎幾 x 10呎多好浪費,小朋友開始大想有地方走吓都唔得,依家造了開放式空間真係多咗同埋屋企都光猛咗好多,最重要係我整野食時老公同小朋友係側邊飯枱睇吓、傾吓,重有整餅時小朋友又有得參與吓覺得感情重好D囉!

以前個廚房細細有廚柜、煮食爐外,雪柜、洗衣機、乾依機全都塞哂入去,真係兩個大人係入面就轉身都要相就,依家好好多lu~

埋單三萬三、四到,因為屋企仲有整到其他野整 (造了個10呎的頂柜),最緊要係師傅肯幫我執手尾將兩個原有的飾柜改size等我可以用得返

個雪柜係吉之島新年的福祿壽套餐 即係一個價錢包三件家電,咁我娘家都係用開大雪柜覺得幾好咪選佢囉,老公最開心係可以放滿一層的啤酒,小朋友最開心係冰箱可放入維記那隻5L的雪榚,我就最開心買咗D整包野唔用住可以放埋入去,老公冇咁易發覺嚟咋形

伯爵府

小樹熊,

整得好靚呀~ thanks~

男爵府

係呀, 我真係好想買個大雪櫃, 因為之前時時整蛋糕, 時時都無位放, 啤酒汽水都唔係可以放好多, 仲有要預留一d位比奶奶放藥材, 花旗参...之後都無位放阿b的奶樽啦, 所以都想買個大雪櫃, 有無好介紹呀?

我見有4xx公升的大雪櫃, 好多時都要成萬蚊. 仲有要成萬蚊, 當然想買個好用同好品質啦.

首頁

尾頁

跳至