自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

5歲小朋友斷了手骨, 要打石膏 & 不用留院, 但可否返學呢?

Hi All,

小兒昨天不小心趺斷了手骨, 在醫院打了石膏 & 不用留院, 今天在家仔休息, 不知可否給他返學, 有否危險? 有相同經驗的家長請給點意見!

Many Many Thanks!

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

Re: 5歲小朋友斷了手骨, 要打石膏 & 不用留院, 但可否返學呢?

不如試試問問醫生,老師或園長的意見啦~

大宅

Re: 5歲小朋友斷了手骨, 要打石膏 & 不用留院, 但可否返學呢?

可以, 打石膏起碼一個月先可以折. 你個仔隻手打左石膏好穩陣. 反而你叫佢小心用隻石膏手打傷人呀 :cheez

大宅

Hi penpen & 277177,

Many thanks for your reply...............
仔仔明天(10/9)開始返學, 希望佢識得保護自己啦, 有點擔心...... :-(

伯爵府

早前, 我朋友的仔仔也是類似這樣, 都不能返幼稚園.
返學其次, 最緊要係安全問題.
希望你仔仔快d好返.

YWWong 寫道:
Hi All,

小兒昨天不小心趺斷了手骨, 在醫院打了石膏 & 不用留院, 今天在家仔休息, 不知可否給他返學, 有否危險? 有相同經驗的家長請給點意見!

Many Many Thanks!

首頁

尾頁

跳至