嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

有無bb有頭泥?點處理?

我個bb個頭有頭泥?點處理?用什麼洗頭水好?

別墅

Re: 有無bb有頭泥?點處理?

我之前係洗澡前半個鍾用欖檻油按摩一下, 都係覺得無咩用, 之後用醫生比既葯膏查左3日, 而家無曬喇 我個B有頭泥時都一路用緊施巴!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

我個大B係勁多頭泥,開始時每日keep住係洗頭之前用橄欖油同佢軟化d頭泥,然後洗頭,慢慢打圈卒走去,點知過兩日又返黎,D頭泥又起餅,重好鬼臭!!

於是我咪去睇 E 生,E生話係同佢有敏感底有關 (我個B有濕疹架!), 佢都係教先用橄欖油軟化D頭泥,不過仲要每日搽兩次藥膏,情況受控制,後來唔駛搭藥膏,攪左好耐先斷尾,可憐我BB d頭髮因為D頭泥影響,全部甩哂,有一段時間做左光頭仔!! :-(

洋房

頭泥係咪係個bb個頭仔前額, 臭臭地會唔自己甩唔睇e生得唔得

大宅

我同阿仔係洗頭之前用baby oil軟化d頭泥,然後洗頭,洗左1-2星期就冇

子爵府

我用mustela foam shampoo for newborns 幫囡囡洗左幾次頭就冇晒頭泥lu

男爵府

我囝囝有頭泥時無同佢睇醫生, 只係去健康院時順便問吓
醫生同d姑娘, 佢地教我用橄欖油同bb按摩頭仔, 半個鐘
後再洗頭. 我同bb按摩咗大約一個星期頭泥就無晒.
後來聽d mami講頭泥係因為敏感, 所以之後同bb換埋
洗頭水&梘液, so far 囝囝d頭泥到而家都無出現過.

男爵府

請問唔理佢會否自已慢慢無gar

首頁

尾頁

跳至
熱門主題