懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB哭......

一將bb放在bb床他就哭, 怎麼辦? 妳們會否立即將他抱起or 任他哭一會兒, 訓練他習慣自己睡在床上?

大宅

Re: BB哭......

我就好狠心咁由得佢喊一陣, 如果佢唔收聲, 我先抱佢囉! 不過你係唔係以前抱住佢同你一齊瞓呀, 如果係, 佢可能慣左呀. 如果唔係, 佢可能安全感唔夠呀, 我媽媽就幫我霖霖整左個米袋, 等佢瞓時放係佢心口仔到, 又好似好d喎, 再唔係試下將佢打側瞓呀, 不過你要小心d, 搵野"ship"住等佢唔好"扒"左係度呀, 會焗親佢ga

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

大宅

如果知佢食飽飽,換左片
我就由佢 ar,除非佢真係喊得好緊要就抱佢一陣
一放低佢就扭計個種,我就唔理 la

大宅

我都係用由得佢喊的方法, 但食奶後個幾鐘, 喊到嘔奶呢
所以怕左佢.

依家剛第3個星期, 有 d時段唔多訓.要抱住.不過,半夜就無問題. 所以寧願佢日頭扭計.留番半夜訓好d.

]My Melody[/url]

男爵府

畀面勳章

睇下你恨唔恨心啦,我自己就覺得由佢喊會好d.
縱慣左好難湊.
我個女就係一個人版~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

複式洋房

其實我好想由佢喊咖.. 不過每次6299話由佢喊吓先..
但唔夠3分鐘佢哋就抱起佢.. 攪到佢習慣咗..
所以好多時佢喊嘅時候都會有人抱起佢..
半夜喊我就會抱.. 因為唔想嘈醒老公..
2個禮拜人仔.. 我真係怕佢習慣咗我抱住佢瞓呢..
但抱住佢瞓又唔會嘔奶同埋喊嘅情況喎~
所以.. 明知自己唔應該抱咁多都會去抱..
因為唔捨得佢喊咁耐~~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小b都會喊得好癲,所以我都會有時唔理佢,有時佢會用腳"young"到自己頂住床頭,我小b家陣踏入第三星期,都係有d時間唔肯訓,要抱住先得,我都寧願佢日頭摟好過,半夜大家都有得訓,始終佢都未滿月,係要多d安全感,所以有時都要抱下佢law :lol:
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

民房

我仔仔出世個幾月了,但已經習慣了有人抱住先係睡,都係一放在床仔就哭,一定要抱,佢越大越睡得少,有次由6:00am - 20:00pm 都可以唔睡多過30mins(自己睡),但抱住就係睡. :-( :-( :-(

大宅

@_@
咁曳曳?!
好嚴重WOR~~不如試下狠心D擺佢落去由得佢喊啦...
咁落去好似唔係辦法呢~~
豬仔太太 寫道:
我仔仔出世個幾月了,但已經習慣了有人抱住先係睡,都係一放在床仔就哭,一定要抱,佢越大越睡得少,有次由6:00am - 20:00pm 都可以唔睡多過30mins(自己睡),但抱住就係睡. :-( :-( :-(
可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

由 viola_siuba 於 2006-10-04 15:42:39

@_@
咁曳曳?!
好嚴重WOR~~不如試下狠心D擺佢落去由得佢喊啦...
咁落去好似唔係辦法呢~~ 引文:
--------------------------------------------------------------------------------

我都係咁話,邊個咁得閒成日抱住佢先?咁咪乜都唔駛做?
快 d 幫佢 quit 扭抱 la
唔係佢重 d 你就慘...

民房

我都想很心D,但當BB一哭時(只係5mins)我亞媽就話BB唔可以哭禁內的,佢就會馬上抱起BB,你地話我點做好喎.

大宅

如果任他哭, 哭得耐怕唔怕喊壞他的聲帶? 最多任他哭幾多分鐘?

侯爵府

有d書話bb無安全感先哭, 多抱無問題, 就算訓練獨立都唔好多過15mins;我小b頭個幾月都多哭同要抱住瞓, bb由媽媽肚內移民來,要d時間但好快會適應, 我依家都好懷念抱住小b一起瞓嘅日子. 我小b都ok獨立! 日子好快過, 加油!

別墅

Agree!我個BB都會喊得好癲,仲喊到咳添,有時我都會唔理佢,佢就會收聲,但唔多囉!BB仲咁細個係無安全感,唔抱佢又怕佢驚驚,抱得多又怕第時辛苦,總之唔好一喊即刻抱,睇情況啦!

BigPig阿花 寫道:
我小b都會喊得好癲,所以我都會有時唔理佢,有時佢會用腳"young"到自己頂住床頭,我小b家陣踏入第三星期,都係有d時間唔肯訓,要抱住先得,我都寧願佢日頭摟好過,半夜大家都有得訓,始終佢都未滿月,係要多d安全感,所以有時都要抱下佢law :lol:

首頁

尾頁

跳至