產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問開刀麻醉????

請問開刀麻醉半身定全身好,請各位比啲意見,因為頭一胎...

男爵府

畀面勳章

Re: 請問開刀麻醉????

我揀左半身,因為可以即時見到阿b~
全身的話..on居居起身又未落得床.要第2日先見到阿b...
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

我上胎係半麻, o黎緊呢胎都會係. 半麻可以有老公陪產, 一齊即時見到 bb. 而且聽講全麻o的麻醉藥有機會影響到 bb o架.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

totally agreed, 半身最好因為可以即時見到阿b !!
第一天完全 no pain ! just only 2nd day 下床最 worse !!

大宅

半身好,无甘伤,我都是半麻生的.

大宅

我第一胎全麻, 第三胎半麻, 我會選擇半麻

別墅

我睇書話全麻的風險會比半麻高, 除非有特別原因, 一般都唔主張全麻

大宅

我係政府e院冇得揀—全麻, 如有得揀我都會全麻(因我有心理障礙就係知道比人"湯"好恐怖), 手術完都沒有任何唔舒服, 凈係覺得好似瞓左一場好覺咁, 第二日傷口唔痛只係子宫收縮痛渣, 都唔洗食止痛葯/打針.

伯爵府

我第一胎全麻, 因當urgent case, 冇得揀~ (唔覺對大囡有咩影響)
第二胎半麻, very good

男爵府

我係政府e院生架,半麻,打左之後就暈暈地瞓左,只聽到BB一聲哭,就醒了,... 不過,到今日,傷口仍然有小小痛,要食止痛藥!!
親子王國以外之連結已被刪除

複式洋房

首先多謝你地意見,其實我都想揀半麻,因為可以即時見BB嘛,但聽講要將支針打落腰位,所以怕年紀大咗會腰骨痛?????真煩

禁止訪問

洋房

我喺浸會度開刀,原本想半身可以喺入邊睇到bb,但喺醫生話驚我緊張影響所以就用左全身(20幾分鍾就推齣來)好似髮左場夢咁,無乜真實感 ?-( 之后可能喺插喉關繫喉嚨痛爆 :-(

大宅

李做咩 寫道:
我睇書話全麻的風險會比半麻高, 除非有特別原因, 一般都唔主張全麻

Totally agreed!
因為要做其他外科手術,所以醫生建議我全身麻醉。
醒番之後大約三個鐘先見到bb,o個時都未有力郁,只係姑娘叫我伸隻手出黎,將bb放係我身邊,o個一刻真係開心到喊咗出黎。

大宅

我一d都唔覺痛,只係入到房過床就知痛。

男爵府

半麻好!如果覺得驚,老公是可以入手術室陪住你的!
我半麻生左卡樂B之後,個個都話我好精神喎!
打在背脊骨支麻醉針沒有想像中咁痛,只是吊完鹽水之後,子宮收縮痛囉!

大宅

我全麻老公都可以入手術室陪,視乎醫生俾唔俾入,不過只會係醫生ready抱bb出黎先叫你老公入去,怕佢見到劏肚時血淋淋會暈低,o個時都唔知救唔救佢好...

仲有係唔俾行近睇,不過就可以錄影,剪完臍帶就要出番去等醫生執埋d手尾。

至於麻醉針打邊就唔記得咗喇!

複式洋房

医生都話其實兩樣都有不同的風險存在,
既然係咁,我决定揀咗半痲.....起碼總算見住亞B出世呀嘛

大宅

我全身麻醉,我覺得對BB好D(對媽媽無咁好),因為那那聲拿個BB出黎,醫護人員唔使顧咁多。半身係咪打針落脊髓?聽落都唔覺安全幾多!我自己會PREFER全身!

首頁

尾頁

跳至