嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb飲奶突然變得勁慢

阿仔平時飲奶9oz只用20mins就可以飲晒...但係從上星期開始,唔知點解無lala變成一支奶要120mins才會飲完,有冇bb都試過呢個情況?是否再次厭奶期?

別墅

Re: bb飲奶突然變得勁慢

請問有冇媽咪可以教我,怎樣做才可令bb再次飲奶快d...

大宅

是否奶咀個孔太細了,bb一路大,奶咀要換下

複式洋房

Hi hei822,

你的小朋友的飲食習慣, 有沒有改變? 食物的味道會否太濃? 有時都會影嚮 BB 飲奶的情況。

每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

別墅

diamond88,

會唔會因為咁呢...最近我開始係D飯裡落好少好少salt,之後就好似唔係好肯飲奶,唔知會唔會有關呢?

大宅

d奶唔好飲超過一個鐘, 唔好架, 佢唔飲就算, 我個bb都係甘, 我聽d媽咪講佢地唔飲唔好迫, 迫左佢地仲驚飲奶, 佢哩餐唔飲, 下餐就會食多, 我今日就係甘對我個bb.

minnie

民房

係喎, 我本來都好苦腦, 阿仔近星期一支奶5安總係分兩次飲, 中間隔開一個鐘都夠敢死, 激得我

男爵府

henryandjo 寫道:
是否奶咀個孔太細了,bb一路大,奶咀要換下

係要吉大個咀嘅時候啦啦!!

大宅

唔好迫佢食奶呀! 因為迫唔o黎. 我個囡都係咁, 4個月時已開始厭奶, 每日只係飲到 1x oz 奶.... 試過好多種方法想佢飲多d (changed milk bottle & 奶粉), 都無用.... 搞到自己好自責, 成日發脾氣, 點解佢會咁樣....

之後有其他媽咪同我講, 佢唔食就算, 唔好令佢一諗起食奶就唔開心, 食多一安半安都唔好太在意

而家佢 8個月, 有時飲 3至4餐奶, (around 5-6 oz each time), 再加1 1/2碗粥仔, 體重屬S size, 一d 都唔係節瓜人
食多食小唔緊要, 就緊要bb開心,健康

ps, E生話有時bb個nose "室", 另佢透唔到氣, 要用個口呼吸, 可以試"敵"d nose水
Thank You

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

HI HEI22

原來我個仔出牙仔呀, 仲出2隻添, 所以唔願啜奶, 平均飲小左3安一餐, 我由佢了, 好在佢食飯仔又食多左, 可能補返飲唔到既奶.

你都唔好太擔心, 奶咀有時啜扁左要轉下個奶樽等 D 氣放返出來先啜到嫁. 我用PIEGON咀就係咁, 成日都要擰下擰下個樽, 因為冇理由成日換成批新奶咀嘛.

複式洋房

Hi hei822,

可能是有關的。

其實BB吃D飯是不用落Salt,讓BB習慣吃淡的食物,對BB的健康也會好些,而BB暫時不飲奶,你也不用擔心,你可以讓BB少吃多餐,千祈不要勉強。

hei822 寫道:
diamond88,

會唔會因為咁呢...最近我開始係D飯裡落好少好少salt,之後就好似唔係好肯飲奶,唔知會唔會有關呢?
每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

複式洋房

你個b幾大呀? 用幾多號奶咀? 如果奶咀孔太細, 阿b會食得好辛苦/ 好用力! 咁攰...所以會唔想食. 我個b幾個月前(現1歲大)已開始用3號奶咀, 初時10mins飲完7oz. 而家5mins搞掂. 如果真的不想飲, 就由得佢, 免得對奶反感就麻煩了.
:-P

別墅

我個女都係要個半鐘先至食完, 試過頭一個鐘訓住一啖都唔食, 真係比佢激到 :-(

別墅

moonychan,
我個仔又係出緊門牙,仲要係上下三隻一齊出 ,唔知係咪咁既原因呢 不過呢兩日我轉左字母粉比bb食之後,佢跟住胃口又好似好番好多喎...雖仍然每次飲奶都要分兩次飲 但時間就快好多
另外,妳話個奶咀有時啜扁左要轉下個奶樽,以前我都有相同既問題,後來我嘗試將個奶樽蓋扭鬆d,個奶咀就唔會再扁o架la

moonychan 寫道:
HI HEI22

原來我個仔出牙仔呀, 仲出2隻添, 所以唔願啜奶, 平均飲小左3安一餐, 我由佢了, 好在佢食飯仔又食多左, 可能補返飲唔到既奶.

你都唔好太擔心, 奶咀有時啜扁左要轉下個奶樽等 D 氣放返出來先啜到嫁. 我用PIEGON咀就係咁, 成日都要擰下擰下個樽, 因為冇理由成日換成批新奶咀嘛.

首頁

尾頁

跳至