懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

初為人母的壓力

初為人母越近bb出世就越多野擔心,由出世既醫院唔知有無位到照顧BB既常識等等,好似好多野都係未知數,面對生活習慣將會改變,老公可能又幫唔到手,要返工既可能仲要加埋工作壓力,雖然BB未出世已經有壓力喇~有無媽咪都係咁?入黎吹下水,當減下壓,又可以互相支持下~~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Re: 初為人母的壓力

我之前基本上同你一樣,直到b女出院第一及二天回家.
我全日也是超擔心,怕她食唔飽,怕她被被仔焗到,怕她嘔奶等 .....

但後來我家人叫我 relax 一點及要相信工人可以 handle ! 最緊要坐好月及自己身體 !! 反正到時自然會慢慢 okay 及習慣 !!

多一點上 bk 同其他媽咪請教及分享 !!

大宅

唔好比咁大壓力自己,而家睇定多d書到時咪唔怕囉

禁止訪問

大宅

[quote]
靚太太 寫道:
Hello!!你

侯爵府

我無工人, 無奶奶/亞媽幫手湊, 未有前d都絛留意bb嘢; 但我一直堅信: 生得出, 就湊得大(小心d就得),依家資訊發達, 好多嘢上bk學, 最緊要開心d, 小b開心健康. bk媽咪好好, 有問必答.

子爵府

smiletigger 寫道:
我無工人, 無奶奶/亞媽幫手湊, 未有前d都絛留意bb嘢; 但我一直堅信: 生得出, 就湊得大(小心d就得),依家資訊發達, 好多嘢上bk學, 最緊要開心d, 小b開心健康. bk媽咪好好, 有問必答.
兩個都係我心肝定>3<

大宅

我無工人, 無奶奶/亞媽幫手湊, 未有前d都絛留意bb嘢; 但我一直堅信: 生得出, 就湊得大(小心d就得)<---- me too!
依家資訊發達, 好多嘢上bk學, 最緊要開心d, 小b開心健康. bk媽咪好好, 有問必答<----- agreed!

首頁

尾頁

跳至