夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

在職媽媽係咪唔應該要家用?

有做野的媽媽係咪唔應該要家用?你哋會有多少家用?家用係自己袋,還是真係用嚟買家庭用品?如果取家用,用來for 家庭的日常開支,咁咪好似樣樣都計得好清楚law?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 在職媽媽係咪唔應該要家用?

家用嘅意思for family expense.
零用錢就係 for 自已自由決擇.

其實而家都無分啦!公一份、婆一份。有多未買下嘢比小朋友囉!
不過如果係揾錢買花帶,就更加無計啦!

別墅

我同意..我以前冇要家用,而家開始有,不過唔係

禁止訪問

別墅

如果老公手頭鬆動就梗係最好比我啦,但如果佢都掹掹緊就算啦,最緊要知佢d錢使喺邊度啫

大宅

佢負責比$奶奶揍對仔女(包埋平日伙食), 所以我無得再收家用, 屋企乜都係我比晒

大宅

當然要家用啦,因為頭家大家都有份嘛,就算老公無錢都要比三幾佰啦,依d係責任問題......(我亞媽教既)

子爵府

好媽媽勳章

其實我覺得無所謂...如果老公有多餘錢...咁佢咪比家用用係屋企囉...如果老公搵錢o岩o岩好夠佢用...咁咪唔駛比家用囉...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

2019勳章

我自己覺得點都要俾返d責任老公,多有多俾,小有小俾

大宅

邊有話唔應該架, 除非佢真係比唔起, 唔係一千幾百都一定要收... 咪儲起佢當儲備羅! 唔係到有朝一日到你無工返果時先要佢比就煩喇...

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實好難計, 所以老公只會留起佢的零用, 其餘的給我去分配支出, 當然有時會比多D錢我自己SHOPPING啦

男爵府

畀面勳章

我老公份人好有責任感...一定會比 出街都唔洗我比$ge...叫我留多個$...佢就會好開心wor...

大宅

真係結果參半喎,其實我都無要家用,只不過我啲同事個個都話一定有,所以就問下大家意見. 原本都有幾多人同我一樣無要求家用,我仲以為個個都一定要有tim.

洋房

mlkk 寫道:
我自己覺得點都要俾返d責任老公,多有多俾,小有小俾

我都覺得對, 個家他都有份
:-?

男爵府

2019勳章

除非佢無能力比到你喇,否則一定要佢比,
比一個佢負擔得起的錢,跟住你咪多除小補囉。

大宅

我老公冇比家用我的,但佢負責供樓,交管理費雜費等.我負責伙食同日用品等等...其實家用唔一定要既,視乎老公有冇多餘錢可以比,我都希望有日可以收到家用呀.

大宅

Must ask for 家用. No matter it is $100 or $10,000. If your hubby does not give you 家用 now, it is difficult to ask for it later. Even $100 is better than none, then you reserve the right to increase it later when he makes more money.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題