少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是否一個唔好既媽咪﹖

唔知點解﹐有時我覺得我唔識/無資格做人媽咪甘。。。好似如我個仔仔病時﹐身型好快瘦﹐但又好鬼難先肥番﹐ 我會覺得BB好慘﹐心都痛埋。。。但另外﹐我又覺得有D浪費晒我之前既心機﹐我B已經唔夠磅﹐我用左好耐時間﹐慢慢養到BB大隻D同重手D﹐突然感冒一個星期﹐就唔見晒D肉甘。。。唉﹐好心灰。。。

如我B係無端端既情況下突然扭計大叫時﹐我會情不自禁地大聲地講“唔﹗乜時甘嘈﹗”

有時佢發脾氣時﹐唔俾抱﹐我會唔理佢就放係床上任佢扭﹐但佢喊時﹐對腳會係甘踢好似游水自由式﹐如我想抱佢時﹐佢會踢開我﹐我有時會捉住佢隻腳唔俾踢再打一下腳底叫佢唔可以甘踢。。。

我知我既反應同方法都唔好﹐但BB勁扭時﹐真係“人都癲”

男爵府

Re: 我是否一個唔好既媽咪﹖

吾好咁諗自己啦!bb係會扭計d架喇!如果你咁樣已經係一個吾好既媽咪,我呢個又係做人亞媽既真係吾死都無用!我都希望個仔健健康康正正常常,無奈我個仔乜問題都有,自己俾足心機湊換黎既評語竟然係話我响樹呃緊自己...雖然只係一句說話,好小事,自己覺得自己吾係咪得囉!但係此句評語出自自己親人把口,個心情簡直同俾人屈我係賊話我偷錢無異...噚晚自己白白痴痴傷心喊到失眠,屋企隻佬呼呼入睡完全吾知我吾開心...哈...真係好想笑出黎(笑下自己)~!!!...算啦,亞仔一日响樹需要我地去照顧,我地一日都吾可以諗死或者癲左...為左個仔,我地只可以頂硬上.
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

等待驗證會員

努力,加油呀...

男爵府

大家唔好自怨, 每個人對處事、湊仔既方法都唔同, 若然覺得自己有不足之處, 應反思。

試下寫張字條在當眼處提醒自己: 冷靜、忍耐、身教

如果小朋友好扭好扭, 除左鬧、打、罵外, 試下抱緊小朋友, 安撫他們情緒先, 再慢慢同佢講導理。

唔好灰心呀, 我地要用智慧、e.q.戰勝豆丁, 而唔係比豆丁舞。

男爵府

照顧一個小朋友好辛苦, 但係見佢開心, 乜都值得, 首先要自己放鬆心情呀
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

複式洋房

我都試過自己好比心機去教,但係效果出吾到黎,仲比人話我吾識教仔......... :-( :-( .......有時囝囝失控連自己都好失控由期佢鐘意四唯走...我就會發神經........ 好失落....但有時囝囝吾百嚴個時真係好得意同令我好開心....

做媽媽真係一啲都吾容易.......

唯有............加油.........加油.........

JAY媽 寫道:
吾好咁諗自己啦!bb係會扭計d架喇!如果你咁樣已經係一個吾好既媽咪,我呢個又係做人亞媽既真係吾死都無用!我都希望個仔健健康康正正常常,無奈我個仔乜問題都有,自己俾足心機湊換黎既評語竟然係話我响樹呃緊自己...雖然只係一句說話,好小事,自己覺得自己吾係咪得囉!但係此句評語出自自己親人把口,個心情簡直同俾人屈我係賊話我偷錢無異...噚晚自己白白痴痴傷心喊到失眠,屋企隻佬呼呼入睡完全吾知我吾開心...哈...真係好想笑出黎(笑下自己)~!!!...算啦,亞仔一日响樹需要我地去照顧,我地一日都吾可以諗死或者癲左...為左個仔,我地只可以頂硬上.

複式洋房

我囡囡感冒咗3weeks啦.........
攪到個人又奀又高........
個心都赤埋.........
學都冇返2weeks啦.........

男爵府

查實我個仔一直都有進步架!仲要係進步得好快,次次都有驚喜俾我地同個治療師...無奈吾知何解連自己親大佬都睇吾到呢D改變/成效,吾鼓勵個小朋友不但只,仲要下下都要踩多兩腳,下下都要打擊我同囝囝既自信心/自尊心...呢下我真係好吾開心囉!

你既經历我都經历左幾年呀!我個仔頭頭兩三歲至七歲,我都係成日俾街外人千夫所指,話我吾教(仲要吾係話我吾識教喎!)!你話...吹吾吹漲???到個仔升到小一,遇到好學校好校長好老師,成個人開朗左開心左,又順得人,家下同朋友/BK媽咪傾開囝囝問題,我都話'以前係地獄,依家係天堂',儘管我個仔咩都踩哂界(自閉傾向/過度活躍專注力不足症/學習障礙/動作協調障礙),但係依家真係湊得我好開心囉!好鐘意同個仔起埋一齊,好鐘意同佢去街玩,好鐘意同佢一齊做功課....

總之我地各位媽咪爸爸都要努力加油啦!
CATMAMAHK 寫道:
我都試過自己好比心機去教,但係效果出吾到黎,仲比人話我吾識教仔......... :-( :-( .......有時囝囝失控連自己都好失控由期佢鐘意四唯走...我就會發神經........ 好失落....但有時囝囝吾百嚴個時真係好得意同令我好開心....

做媽媽真係一啲都吾容易.......

唯有............加油.........加油.........

[quote]
JAY媽 寫道:
[/quote]
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

大宅

睇完你地D case﹐ 我仲更加覺得自己衰﹐連甘小事都控制得唔好。。。今日出街見到有家人﹐個小朋友同我個仔差唔多大﹐可以好乖地坐係BB椅上﹐又可以好易喂食飯甘。。。見到甘就會諗點解我個仔唔可以好好地坐係出面D BB 椅上﹐食飯又要哄﹐又唔好胃食甘呢﹐唉﹗當時真係想行去問人地阿媽點教仔嫁。。。。 :-( :-(

男爵府

其實個個父母都係邊學邊做.....唔洗介意人地點睇架!!

我自己就唔覺得BB/小朋友難湊...其實係好在乎你自己點睇!!如果BB瘦左/唔鐘意食野....其實都好正常..自己都會啦!咁咪諗d方法試下新菜(攪下花款)..或者可能出牙唔舒服唔想食...
"最緊要搵出原因..自己唔好轉牛多尖(eg.覺得自己做得唔好BB先會出現問題)...嘗試找尋唔同0既改善/解決方法...從中你會發覺自己會更加"了"解(即摩順左佢0既性格)自己個BB/小朋友..."

我自己覺得如果BB扭計/不服從....一定係有d野令到佢覺得"唔妥"!!咁方法1唔得咪試下第2d方法囉..再唔得又試其他囉...軟又試硬又試咁......總之,做媽咪要識"變通"(即係"汁"生)...而家一本天書唔可以走天涯架喇....個個細路都精過鬼!...努力啦

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至