跳至

首頁

尾頁

大宅

打歲半針實況 & 綜合測驗結果~~上來分享吓

不經不覺我地小朋友又歲半啦, 種種辛苦、難忙經歷或者喜悅之情都已入了mami們的腦海中, 永不磨滅的.

10月10日我會帶OCEAN仔去打歲半針, 呢幾日會我開始煲d涼水(eg. 開奶茶、竹蔗矛根水.....等等)比亞仔了, 更要保重佢的身體, 免佢著涼病, 就勁辛苦了.

你地又有何準備呢? 打完歲半針記住上來分享吓個實況喎!!!

別墅

Re: 打歲半針實況~~上來分享吓

Hi Nancy:

今日同bb 喺私家打咗五合一嘅最後一支, 亦即係歲半針. 我問過e生, 佢話除咗針位有少少tung , 會有d扭計外, 應該無mug 大反應, 佢話健康院

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係唸住去健康院前幾日帶阿囝去診所打左五合一先, 去健康院果日就淨係做下檢查咁

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

me 2 la.....but 我問過e生,佢話同之前五合一一樣冇分別woo....
anita_mon 寫道:
我都係唸住去健康院前幾日帶阿囝去診所打左五合一先, 去健康院果日就淨係做下檢查咁

男爵府

私家打咗五合一, 幾多 $$$ 呀 !!
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

別墅

唔係好記得啦, 因bb幾個月巳開始打, 好似total 打4支, 每支$600?

mankok 寫道:

大宅

之前在私家打開五合一的, 到歲半是否一定要去番私家到打?

民房

6日打左啦, 轉去私家打五合一, $450
芷殷今次好叻, 平時去襯見個醫生, 都係打疫病, 她一見他就已哭定, 係咁指住出邊哭: 去街街, 去街街 ! :-( 哭到拆天咁, 我心都痛埋, 但今次竟然唔哭, 總要打落去時只係"嗯"左一下. 暫時無發燒, 應該無瓜 !
但之前我先去左健康院檢查, 因book下午, 平時係芷殷 時間, 她無晒mood, 做咩都唔肯, 結果係姑娘問我答, 她話芷殷有超過2歲講嘢能力, 話時話, 就算係私家診所見個的poster, bb的0~2歲行為, 我發覺有的out 啦, 個的行為, 我見好多bb 10幾月都做晒2歲的啦.... 而家的bb 好醒啦...
之後要去到4歲先去健康院啦...
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

禁止發言

Re: 打歲半針實況~~上來分享

別墅

rosan:
你好! 我想問你女1歲半前d針係唔係在健康院打呀!歲半個枝先去私家

複式洋房

銳林6號打左啦,喊到拆天咁,不過出門口有野食就唔喊啦
做發展就激死我 ,因為佢只係顧住玩d積木,姑娘叫佢做0既全部都唔肯做 ,結果兩歲要去多次
哥哥Evan--2005年4月6日出世
細佬Oswin--2010年1月26日出世

男爵府

[size=medium]thanks of lot
marywmf 寫道:
唔係好記得啦, 因bb幾個月巳開始打, 好似total 打4支, 每支$600?

[quote]
mankok 寫道:
[/quote]
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

可唔可以報告一o下, 健康院d姑娘要bb們做d咩?

大宅

原來我嗰間健康院無綜合測驗做呀, :-( 要去到3歲先會做評估呀, :-( 唔制呀, 咁我亞b點呀

民房

芷殷眼瞓, 姑娘叫她叠積木, 寫字, 全部唔肯, 唯有我話俾姑娘聽她識的咩....問我平時同她玩的咩....例如有無煮飯仔, 積木....
她話說話能力超過2歲(她話連句子都識講, 好好 !), 其他都好好 (好似她問個的芷殷好早都識了) 所以她話4歲先去...
我覺得求其左的...

nickybaby,

覆左pm啦.

芷殷只係係今次打1次五合一, 政府係無架,一定要自己去私家打.
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

別墅

NANCY:

ha? 係咩? 有會嘅? 可唔可以去第間做番?

我個仔有做綜合測驗, 姑娘問:

1) 識吾識行, 穩唔穩, 我話好唔穩, 佢叫我個仔行幾步俾佢睇
2) 識吾識自己'筆'野食,
3) 識吾識mau 低起番身
4) 識吾識手指想要嘅野
5) 識吾識講野, 我話識, 咁識講d mug, 我話駛唔駛示範, 佢話唔駛, 要我列舉15 個單字 (呢d字係要bb 自發識講 , 唔係跟大人口水尾嗰d ) , 我咪一路UP囉...
6) 屋企玩D MUG, 我話LEGO, 波波, 煮飯仔
7) 攞3粒積木出黎, 姑娘疊一次, 然後叫我個仔疊
8) 攞一個公仔, 一個杯, 一個羹出黎, 叫我個仔餵bb

大約係咁啦, 姑娘話4歲先再去...

大宅

我問過長沙灣健康院話1.5yrs冇野做, 要3yrs 先有測驗, 姑娘話打完五合一返去登記番喎, 我都唸緊駛唔駛.

點解間間健康院都唔同口既?

複式洋房

Hi, Rosan,

你的囡囡好醒噢!!我的囝囝好早就識行, 但到e家都只係嘰嘰喳喳,不停講, 唔知佢講么.

我的囝囝之前係健康院打針, 但準備到私家打歲半針,可否pm話我知你在哪裡打針, 我問過最平都要$500

Thanks!

大宅

各位,
我呀b昨天下午係健康院打左針喇,打手臂仔度,打果陣應該唔多痛(個姑娘好溫柔),只係扁扁咀,打完之後都無咩野,好精神,但到夜晚半夜有少少燒,而且針口對下腫了(大概2個5元硬幣咁嘅size),而且紅腫位置熱辣辣,呀b一路sleep,一路半夢半醒啜泣(應該好痛),我就幫佢一時用ice,一時用暖水敷,咁佢先舒服d...
而做測驗...想起真係把幾火,遇著個黑口黑面目無表情ga姑娘,呀b見到d積木就想申手去玩,點知一抬頭見到個姑娘,佢即刻定左型,唔敢郁,但最後都疊了3粒(total4粒)...
跟住佢叫呀b指d身體部位比佢see,開頭指頭髮同鼻都好快指到,到指咀ga時候,呀b係度猶疑緊指咀定係指鼻,個姑娘就係度係咁擰頭,跟住呀b就唔指喇,只係o係度搖頭......
之後姑娘要呀b講d單字,大佬呀,你又唔比我引導佢,佢咁細個點識同你講佢曉邊d單字呀,咁個姑娘先問我啦,我大大話起碼數左15-20個比佢聽...
得出黎ga結果係,佢話呀b全部唔及格,仲好民主咁問我呀b2歲時番黎做多次好唔好?當時我只係諗下次千祈唔好又係遇到你.....
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

大宅

mary,

細女係14號去打針既﹐做埋個綜合觀察服務﹐做既野同你一樣﹐都係
- 行路
- blocks 3 塊
- 跌左野自己執﹐睇下可唔可以自己mau低起身
- 問自己食野
- 問眼耳口鼻﹐要指出來﹐但女不合作﹐但姑娘知道佢其實識仲可以講添就話OK
- 餵公仔食野﹐個女餵到um um聲
- 問單字﹐一串字﹐短句等 (暫時頂多2個字既片語﹐未有芷殷咁利害既句子﹗)

玩玩下﹐個女仲叫我行開﹐等佢自己坐係度玩﹗(原本係女坐我大腿)

跟住打針﹐只喊了半秒﹐d家長都話好叻喎﹐聽唔見喊聲。

回家冇燒﹐但隔一段時間就摸住手臂喊﹐我想可能係痛﹐錫她一啖就冇事。當晚有燒﹐食左一次藥。

第二日微燒﹐都食左一次藥。

今日第三日﹐朝早微燒﹐又食左一次藥。現時冇燒就唔食lu。

首頁

尾頁

跳至