跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 大仔媽咪會(小學生媽咪齊來分享)Part 2

Jmum 寫道:
[quote]
Ms.ChanChan 寫道:
鬧佢仲要加埋個唔忿氣樣。

試過我激氣到衝左落街行一個圈先再番去,唉! :-(

Ms.ChanChan,

咪係,最衰重要加埋個衰樣,真係想"dau"爸星埋去咁濟!

睇嚟家陣 d 細路,個個都係咁款,咁我地惟有慳返 d air![/quote]

Agree~~agree

大宅

Cinderella
係啦. 大家入黎一齊呻下啦 :tongue:

伯爵府

好媽媽勳章

我今朝先受完亞囡氣 :-( :-( :-(

男爵府

kittyma,

受咩氣,講o黎聽下!

我每日放工番屋企係lift度都會警戒下自己唔好咁火,但番到去都係忍不住...

昨晚我病到cc下本來都咩火無咩聲,但阿女都可以激到我用番平時咁上下的火力向佢開火。

別墅

Hello all mon

我仔仔 sept 讀p1, 我自己仲緊張過佢 :-|

別墅

chan,

每日我都同自己講要忍耐下, 平心靜氣同個女傾下, 但次次佢點都可以撩慶我嘅, 攪到我實會失哂控!!!!

好似佢今日test g.s., 佢好多字都唔識串, 但佢就好似無乜所謂, 唔識就唔識啦, 話下佢, 佢重頂返我話老師同佢講份test大部份嘅 answer都有得choose喎~~~真係搵鬼信佢

大宅

hi all
我琴晚又鬧/打仔了
究竟邊一日吾駛咁嫁, 我把聲沙左佢都係咁...
好似Jmum/Ms. Chan Chan話....叫佢吾好睇電視, 佢就大大聲話吾得, 仲要加埋個衰樣, 真係吾
吾得
天呀 :cry:

禁止訪問

別墅

Hi 各位媽咪:

你好!我想每位小朋友都是這樣的,是嗎?

就以上次為例,我檢查囡囡的功課之後,要她改正,當天她看見要更正太多功課,即時大發脾氣、大吵大鬧。即時解釋給她聽媽咪不時捉你錯處,只是提醒你更正,但她仍不接受,只是不停吵鬧。在當時環境,我只好去冲涼,待雙方冷靜一下。

其實,現在小朋友EQ低,是否應該帶她參加一些EQ課程,讓同齡小朋友互相學習EQ透過遊戲。

各位媽咪又有排忙喇! 六月中,各位小朋友又要大考了。

Ms.ChanChan 寫道:
要呻,點小得我份。

個女上左小三,真係好激心,句句都駁咀,教極唔聽,鬧佢仲要加埋個唔忿氣樣。

試過我激氣到衝左落街行一個圈先再番去,唉! :-(
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

子爵府

twins媽咪,

我女都是, eq好低, 一d唔高興就發晒脾4, 我都冇晒符. 又開始忙了, 6月中又考試, 好似剛測完驗又來過, 希望考完到暑假透下氣!!
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

GIGI/Twins媽咪/Betty媽咪 and other
等我up番上黎先
我個囝又係eq超低. 一d吾鍾意就發皮四. 我見佢發, 我就跟住發的了. 所以我覺我你地做得好好....去沖個涼, 落街等大家冷靜一下. 我都要控制下我自己的eq了.
仲有兩個星期就大考了. 大家努力吧

大宅

kitsum 寫道:
我見佢發, 我就跟住發的了

kitsum,

係呀,同佢硬碰對大家都冇好處,又解决唔到件事,有時真係要冷靜吓!不過有時比佢激到爆血管咁劑,就會即時爆發,不知"冷靜"為何物!

大宅

今年好似多咗好多暑期活動玩喎!

別墅

kitsum

教孩子的工作,我都是邊學邊教。每次與孩子有甚麼不愉快事件,心裏要提醒自己要說些正面的話,而不是說一些負面的話。不然,她的情緒就會波動得大。

各位媽咪:

你們的小朋友有沒有一些exercise關於認識克和公斤,因我囡囡好像不太明白,我想找多些exercise給她做。是否可以e-mail給我呢? 謝謝!

kitsum 寫道:
GIGI/Twins媽咪/Betty媽咪 and other
等我up番上黎先
我個囝又係eq超低. 一d吾鍾意就發皮四. 我見佢發, 我就跟住發的了. 所以我覺我你地做得好好....去沖個涼, 落街等大家冷靜一下. 我都要控制下我自己的eq了.
仲有兩個星期就大考了. 大家努力吧
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

別墅

各位媽咪,

你哋d 仔女都快要exam, 大家努力d, 捱埋呢半個月就有得透下啦!!!!

我女23/jun開始exam, 我都要閉關啦!!!

子爵府

LALA,

我女明天開始考呀! :-( 過埋呢個星期終於可以展開悠長假期LU!

各位媽咪

加油吧!!
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

首頁

尾頁

跳至