跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 港大同學會小學

中環、半山區
上車時間 到校時間 離校時間 下車時間
干德道39A 6:50 7:45 15:30 16:15
旭龢道福苑 6:51 7:45 15:30 16:15
俊傑花園 6:52 7:45 15:30 16:11
般咸道合一堂 7:00 7:45 15:30 16:08
西摩道高雲台 7:05 7:45 15:30 16:02
羅便臣道樂信台 7:10 7:45 15:30 16:05
衛城道10號 7:14 7:45 15:30 16:00
奧庇利街 7:17 7:45 15:30 15:55
堅尼地道3-68號 7:30 7:45 15:30 15:45

上環、港外線碼頭
上車時間 到校時間 離校時間 下車時間
帝后華庭滙豐銀行 6:40 7:30 15:30 15:55
薄扶林道裕仁大厦 6:55 7:30 15:30 16:20
薄扶林道學士台 7:00 7:30 15:30 16:15
寶翠園5座 7:10 7:30 15:30 16:10
第三街 7:20 7:30 15:30 15:55
三號碼頭 7:25 7:30 15:30 15:50

中學係會行IB既, 不過聽聞話(聽聞咋, 對我黎講都太遙遠), 如果學生唔適合IB課程, 學校都會盡量協助學生考返本地試

學生活唔活躍, 係一個因素, 而父母係咪接受學校理念, 又係另一個因素, 聽左咁耐, 你應該知HKUGA同一般傳統學校, 無論校風, 教材, 教學法等等, 都唔係好相同, 有d家長, 覺得玉不琢不成器, 傳統學校果種催谷手法至可以培育良才, 亦係無可口非, 而HKUGA既學習方針, 又唔係著重果d wor! 例如學生好多實習機會, 上台表演, 培訓自信心, 唔怕錯, 主動求知識等等, 又的確係其他學校忽略左.........
仲有時間, 不妨唸唸丫, 最緊要唸清楚, 揀左就唔好令自己後悔嘛

禁止訪問

民房

你好, 我個仔宜家n1, 都想報港大同學會, 有咩提議, 謝!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

提議? 你意思係去準備interview?
其實考邊間小學都係, 肯講野唔怕羞一定有著數, hkuga更加明顯(不過都有d好乖巧既學生入到既)
而家考小學, 好多都有呢幾樣, 不妨預備下: group activity點樣去合群啦, 表現得黎又唔會蝦蝦霸霸, 小朋友表現出平時父母有擺時間落去eg識形容平時親子活動既地方, 識講故事等等
好多時學校都要求applicants畫畫, 靚唔靚唔緊要不過要夠創意, 你可以陪小朋友多d畫畫, 提醒佢地點去用圖畫表達, 同埋點用說話去表達自己畫既畫
語言技巧好緊要, 當然呢d唔係一朝一夕就做到既, 陪佢睇多d書啦, 如果小朋友表現出鐘意睇書, 考邊間學校都會留下好印象
我細仔都係n1, 出年k1會去聖保羅堂, 我都想佢入返hkuga架, 不過競爭太大......我見聖保羅堂d學生, 考聖保羅男校都幾好(我都幾鐘意呢間架), 所以咪報lor
你呢, 仔仔k1會轉校嗎?

男爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 寫道:
教學語言係廣東話, 英文堂用英文上, 中文堂全部普通話(小一開學已經開始)

Charlotte_mom,

Do you mean the school uses PTH for Chinese and Cantonese for other subjects? Do they have NET for English? Is the school fee for 08/09 still $16xx? Is there any additional charge? Many thanks!
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

王國長老

中文-全普通話
英國-學校有外籍英文教師, 亦有外國回流既中國人, 我女女班主任就曾經o係加拿大生活同教過書, 可能未必個個英文老師都係統外國口音, 但都唔會係"港式英語"lor
其他科目-主要廣東話, 亦有可能因為老師習慣講英文而用英文
學費-上一年係$1550, 今年加左$100=$1650, 出年, 當佢再加一百, 亦只係$1750, 比起市面上一般私立學校要$2500+, 都算好平(唔係咩貴價私校, 就算出名平實既真光/st clare's, 都要呢個價錢)
雜費-睇返通告, 見到: 簿費每年一次(小一今年$380), 課外活動一期期俾,平均$31.5一節, 有試過每人夾$200買一set中文圖書, 學校旅行俾左$30車費, 校車就當然一個個月啦(我就$600)!
其實真係無咩特別雜費架咋........

如果你對學校學習情況有興趣, 可以去呢個網頁:
http://www.hkugaps.edu.hk/chi/student/student_file.shtml
你可以睇到晒, 究竟學校咁多年級學緊d咩, 習作形式係點, 睇完你會對學校有進一步理解

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom, 又係我有事請教 , 小一每日有冇功課要做架(除左project外), 如冇, 你會唔會自己畀d練習你囡囡做? 同埋每天要唔要同佢溫習書本?

男爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom,

謝謝您的回覆! 其實問您前我亦飽覽它的網頁一番, 我亦很欣賞學校的方針及課堂安排, 不過老師資料方面很缺乏, 所以想知多些.

請問一班有多少個學生? 是不是中英雙班主任? 英班主任是否一定是NET or ABC? 其實我並不太介意英文老師是否正統外國口音, 就算一個NET from New York 同一個Aussie NET, 都有accent.

至於學習單元是不是=課外活動?
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

王國長老

KooKoo
平均每日都有功課, 我地都係由功課知道學校教緊咩, 由於學校宗旨係"學生上堂學左野, 就應該要識, 唔係要返到屋企搵補習or父母迫住讀", 所以有時如果果科無功課(例如it)真係做晒評估(經常都有評估不過唔會事前通知), 我地至知佢學左d咩......
(暫時未見我個女有d咩大型project wor!)
溫習書本........見到佢做功課唔識, 點都要花d心機去講到佢明既, 至於係咪好似d名校生咁, 要再做extra習作, 就真係見人見智喇

HuiTung
我女女一班有32人(不嬲都係around30, 可能我地果年係千禧龍年, 需求比較大啦!), 2個班主任, 亦係教主科既, 我女女果班就係一個英文老師+一個數學老師, 我知有d班可能係中文老師+數學老師, 咁就無英文老師做班主任喇!
我唔肯定英文老師係咪一定net or abc, 我眼見就係, 而且學校claim有42%老師有master degree, 我相信佢對教師要求係幾高既(如果有時間, 可以上網睇下份annual report, 入面有幾多useful資料架!)
學習單元唔等於課外活動, 單元算係.........下晝活動啦, 一年有3個term, 就會學3組單元, 係課程一部分, 一定要上同埋計grade既, 譬如話, 我女女今年, 第一個term單元係資訊科技/中文/英文/小棟樑/手工藝, 第2個term係跆拳道/中英文/音樂/美藝, 呢個term係中英文/舞蹈/節奏藝術/戲劇
課外活動係要另外報既, 自由參加, 如果join左, term report亦會有個小小評估

民房

我一直找一間風格可以和女兒讀緊間幼稚園較為接近的學校, 僥倖HKUGA收左佢, 加埋睇左你連篇的介紹, 我相信女兒喜歡返學的習慣, 可維持下去, 期待今年九月的來臨, 到時見.

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom, 好多謝你ge詳細資料, 因我要返工, 到我仔讀小學時, 我應會安排佢放學後去補習社, 所以我問定d功課量同校車安排, 我都好期待去聽佢地黎緊ge簡介會, 同埋可以參觀下此校

民房

Charlotte mum,
多謝您的資料,本人本想為兒子申請,但聞老師流失率奇高,老師水平比早年創校時差,風聞今年亦有不少有心實幹的老師轉投他校,如入讀會否冒險?另外朋友女兒在hkuga college讀,有很多P.6及F.1都轉校,似附換了校長,今非昔比。

複式洋房

你唔敢講我敢講 :-x 你敢講時我敢聽 8-)

王國長老

唔知以上d資料o係邊度黎, 我地不如睇學校official annual report(學校網頁有)
02/03 teaching staff turnover rate 7%; 轉校人數11人
03/04 teaching staff turnover rate 10%; 轉校人數8人
04/05 teaching staff turnover rate 搵唔到 轉校人數15人
05/06 teaching staff turnover rate 12%; 轉校人數16人

根據學校概覽, 學校而家有700幾人, 50幾個teaching staff, 以上figure, 大家自己評估下可唔可以接受喇!

民房

Thank you very much for your information about turnover. However, I heard today from a P.5 mum that the popular vice-principals and some very good teachers and senior teachers will leave the school.

王國長老

每隔一排, 就會"有人"傳出一d不盡不實既流言, 陣間又話有精英班, 陣間又話勁加學費, 陣間又話邊個邊個走, 陣間又話新校長同其他staff不和.........
我無辦法去"推翻"咁多揣測, 只能講句"流言止於智者", 無support既猜測, 聽完就算啦............

民房

四年幼稚園的經歷提醒了我, 學校教育不是一件放櫥窗或櫃架上的商品, 是需要小朋友和家長和老師一起參與, 一起創造, 一起改變.

選上了, 我知定要預備勇氣, 要與校方一齊迎接教和學的風浪, 當然, 我亦有預備日後如學校出現極度異常, 要轉校的勇氣.

我相信決定小朋友讀哪間學校, 家長是需要這兩份勇氣, 沒有這兩份勇氣, 你仍只停留於將子女教育來個貨比三家, 老是心猿意馬, 何苦.

男爵府

畀面勳章

出左2008/09年度小一入學申請表及簡介會啦

click here

男爵府

畀面勳章

請問今年升中派位如何呀?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

KooKoo,
以我所知, 港大同學會, nearly 80%既小朋友會直升上港大同學會書院喎. 你想知餘下個20% 分邊度?

原文章由 KooKoo 於 12/7/07 10:05 發表
請問今年升中派位如何呀?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

首頁

尾頁

跳至