跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原文章由 JoJo 於 07-7-12 11:42 發表
KooKoo,
以我所知, 港大同學會, nearly 80%既小朋友會直升上港大同學會書院喎. 你想知餘下個20% 分邊度?

係呀, 唔該晒 , 入佢地網頁睇唔到升中派位ge

禁止發言

民房

[quote]原文章由 yangy 於 07-7-14 12:25 發表

我都好同意你講個套, 間小學的理念就好

男爵府

畀面勳章

嘩...原來好耐都冇人回應呢個topic, up番上黎先得

Charlotte_mom, 我搵到啦

男爵府

Hi,
charlotte_mom,
對於yangy的講法, 你點睇?而港大同學會書院在那裡和是否同你男女校?
Don't worry!Be happy!

別墅

我有朋友說是活動教學, 無咁辛苦, 但是我就無再問細節, 如果真係好像你們說的, 又不是太好bor.
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]

男爵府

畀面勳章

原文章由 chingbb 於 07-11-7 12:30 發表
Hi,
charlotte_mom,
對於yangy的講法, 你點睇?而港大同學會書院在那裡和是否同你男女校?

港大同學會書院係黃竹坑南風道, 都係男女校

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom, 又有問題請教, 想知小朋友如果要食葯, 有冇得請老師到鐘就叫小朋友食葯? 如冇得咁做, 咁佢地返全日會點安排呀?

男爵府

畀面勳章

請問學校會唔會係暑假時搞暑期班(或適應班)畀剛升小一的小朋友呢?

伯爵府

好媽媽勳章

Hi KooKoo,

我仔仔都係9月會入讀港大同學會小學, 但我家住將軍澳寶林, 不是柴灣,所以我要早起身送仔仔返學之後返工(我上環返工), 放學才坐校車。

我之所以考港同是因為我的朋友兩個女兒分別係港同讀緊P2 & P5, 對學校的印象不錯, 但地點遠, 不過都幫仔仔報考了,結果收佢。其實我另外考了3間係將軍澳的直資都收仔仔的, 所以註冊時都很掙扎, 但我老公很喜歡港同的教學方式, 覺得適合仔仔, 所以最後決定入讀港同, 加上我朋友的女兒我成日見到的,我可以知道學校很多資料, 有機會分享你知, 亦希望我的選擇冇錯。

據所知, 港同是沒有暑期班或適應班比剛升小一的學生, 同樣係9月1日開學, 但有兩週係適應週, 只返半日學, 我朋友小二的女兒同我說好快適應的, 我預了仔仔最初開學會去找朋友的兩個女玩了, 我已叫她們好好照顧仔仔的。

我已發表了意見給小學一覽的版主, 要求開港大同學會的topic係東區, 等我們可以有個聚腳地。

Cheer....
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-4-23 11:47 發表
請問學校會唔會係暑假時搞暑期班(或適應班)畀剛升小一的小朋友呢?

男爵府

畀面勳章

原文章由 iwff 於 08-4-23 13:20 發表
Hi KooKoo,

我仔仔都係9月會入讀港大同學會小學, 但我家住將軍澳寶林, 不是柴灣,所以我要早起身送仔仔返學之後返工(我上環返工), 放學才坐校車。

我之所以考港同是因為我的朋友兩個女兒分別係港同讀緊P2 & P5, 對 ...

hello iwff,

如我冇記錯, 我地曾經都問過關於港同d問題(唔記得係東區媽咪會, 定係小一選校個邊), 好開心 , 唔知會唔會有機會編埋一班呢, 我就住北角, 仲諗緊會搭校車返學(我仔好想搭)/我送佢返跟住就返工, 我就係中環返工, 但如我送左佢返學再返公司又好似好早咁 , 咁你安排你仔仔放學搭校車返屋企, 咁係咪有屋企人幫你接呀? 我就要安排我仔去補習社, 一來可以有人睇佢功課同溫書, 二來都可以話係個度託管, 就因為都係第一次去補習社, 所以要預先報下個度嘅暑期班, 等佢先去個度適應, 之前我驚港同都會有暑期班, 驚會撞期, 原來港同係唔會有暑期班, 咁我就可以去報喇

嘻... 你都幾好呀, 你有朋友兩個囡囡係港同讀, 有乜問題都可以好快請教到, 唔好介意呀, 有乜問題我都要向你請教 , 另其實仲有位媽咪, 我都要多謝佢, 佢都常常解答我地, 佢就係 --> charlotte_mom

伯爵府

好媽媽勳章

Dear KooKoo,

我都知Charlotte mom個女係讀緊P2的, 佢好熱心解答港同的問題, 我朋友係教會的朋友, 每個星期都見的, 我那朋友哥哥的仔仔又係港同讀P2 (即係表姊弟一起讀), 我老公一個同事的仔仔讀緊P3, 另一個同事的仔又係9月讀小一, 所以要收到港同的資料都唔難。

我有工人姐姐的, 姐姐會接仔仔校車放學。我返學不坐校車是太早了(6:50分上車, 我仲要行去的,不是樓下上車), 所以我會送仔仔返學, 返工早些可以上下網。 我都估仔仔喜歡坐校車的,可以和同學一起。但我送佢返學都係一些親子的時間。

我小一不會比仔仔補習了,相信會應付得到。我朋友說港同初小的課程深了,因為她的大女可以同細女比較到, 所以我們要有定心理準備陪小朋友一起學習了。

希望我們的仔仔會安排同一斑啦。

Keep in touch.

Cheer...
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-4-23 14:11 發表

hello iwff,

如我冇記錯, 我地曾經都問過關於港同d問題(唔記得係東區媽咪會, 定係小一選校個邊), 好開心 , 唔知會唔會有機會編埋一班呢, 我就住北角, 仲諗緊會搭校車返學(我仔好想搭)/我送佢返跟住就返 ...

男爵府

畀面勳章

原文章由 iwff 於 08-4-23 14:39 發表
Dear KooKoo,

我都知Charlotte mom個女係讀緊P2的, 佢好熱心解答港同的問題, 我朋友係教會的朋友, 每個星期都見的, 我那朋友哥哥的仔仔又係港同讀P2 (即係表姊弟一起讀), 我老公一個同事的仔仔讀緊P3, 另一個同事的 ...

thank you

係將軍澳要咁早上車? 唔知北角可唔可以安排到係我屋企個路口上車呢(好貪心, 可以的話唔使行咁遠)

伯爵府

好媽媽勳章

Dear Kookoo,

你比email address 我, 我可以email 今年的校車時間表比你參考睇下。今年唔知會否有改了。

Cheer....
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-4-23 15:26 發表

thank you

係將軍澳要咁早上車? 唔知北角可唔可以安排到係我屋企個路口上車呢(好貪心, 可以的話唔使行咁遠)

男爵府

畀面勳章

原文章由 iwff 於 08-4-23 15:28 發表
Dear Kookoo,

你比email address 我, 我可以email 今年的校車時間表比你參考睇下。今年唔知會否有改了。

Cheer....
iwff

好呀, please check pm ah

複式洋房

中學係米直升 黃竹坑 間中學呢? 定收幾多個%學生呢?
小學有冇分精英班?

伯爵府

好媽媽勳章

Mickey27,

小六中英數主科只要合格, 操行有B就可以直升南區的中學部, 小學冇分精英班的。

iwff

原文章由 Mickey27 於 08-7-28 23:50 發表
中學係米直升 黃竹坑 間中學呢? 定收幾多個%學生呢?
小學有冇分精英班?

首頁

尾頁

跳至