跳至

首頁

尾頁

大宅

插班小二, 北區有咩選擇?

計劃待阿仔升小二時搬到上水居住, 故打算在附近入讀小二, 請問有什麼好學校? 什麼時候可申請呢? 我的心水是上水宣道同榮真! 請大家幫幫忙, thanks

別墅

Re: 插班小二, 北區有咩選擇?

上水宣道已搬到粉嶺联和墟 啦!
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

大宅

上水去粉嶺都好近, 如果係好學校都ok

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

于良發/榮真/李志達/曾梅千禧 都好架...

不過我鍾意返大埔讀書...

大宅

mrs.so
你小朋友咪要好早出門口? 我想佢就近入學, 唔想好似而家咁將時間花在交通上呀, 請問李志達好無呢?容唔容易插小二呢?

公爵府

我預計7:30上校車出大埔...其實北區學校間間都參唔多車程...如果你粉嶺去李志達...就要7:15上校車...

李志達英交程度唔錯架...我大仔既同學仔mummy都有第一輪入表都有揀到李志達...最多都係于良發同嘉福榮真...嘉福榮真係全港數學排名第三位架...好掂...

大宅

mrs.so
嘉福榮真好多人都話好, 咁榮真又如何呢? 李志達係近我將入住既屋企! 請問知唔知邊間學校係用普通話教中文架? 而家阿仔學校係用普通話教中文, 佢又學得唔錯, 所以可以的話我想揾返呀! thanks!

公爵府

北區我就唔知有邊間小學係普通話教學...但係我覺得李志達係ok架...你打去學校問下可否參觀?

別墅

正慧 小一至小三, 每級都有一班系用普通話教中文架! 而 東華电器上午校, 小二都有一班 系用普通話教中文架! (但唔肯定, 最好打电話去問清楚)
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

別墅

honeybbb 寫道:
mrs.so
嘉福榮真好多人都話好, 咁榮真又如何呢? 李志達係近我將入住既屋企! 請問知唔知邊間學校係用普通話教中文架? 而家阿仔學校係用普通話教中文, 佢又學得唔錯, 所以可以的話我想揾返呀! thanks!

大埔富善邨第三期
"孫方中 "係 以普通話授課

click 孫方中小學
如果還有遺憾 又怎麼樣呢  
傷了痛了懂了 就能好了嗎  
曾經依靠彼此的肩膀  
如今各自在人海流浪  
逃不開 愛越深越互相傷害  
越深的依賴 越多的空白  
該怎麼去愛  
如果還有遺憾 是分手那天  
奔騰的眼淚 都停不下來