跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

未滿月人仔食幾多奶先夠?

BB 依家未滿月, 一直食人奶, 但係最近佢瞓無定時, 有時個幾鐘瞓醒就要食, 有時瞓成五粒鐘先食, 我工人成日話佢唔飽所以夜晚唔瞓, 因為我有泵奶出來, 大約有2.5安左右, 但係有時佢食到一半又瞓, 都驚佢唔飽.

男爵府

Re: 未滿月人仔食幾多奶先夠?

總之佢肚餓就要俾佢食,唔好理幾時!佢飽就自然唔食架啦!人奶係會容易消化d架,所以會好易肚餓架!你一定要堅持呀!唔好好似我咁驚佢餓俾佢食奶粉(我坐月時老媽子幫我手,佢驚c我餓親bb咁,係咁叫我餵佢奶粉!)佢食左奶粉就會飽肚d所以我谷奶時佢就唔係好食我d奶啦!足之攪到我冇咩奶........我餵左兩個幾月就冇餵啦!
一般未滿月食奶粉的話3個小時一次3安奶就夠啦!其實佢o地好多時都食唔晒3安架!
食人奶真係好難講

洋房

係嘍... 我亞媽, 99, 重有工人, 成日叫我餵奶粉, 話奶粉食左就瞓得耐d, 梗係我人奶唔飽啦.. 攪到我唔知點..

大宅

其實只要bb餓就俾佢食,俾佢啜多d就得啦﹗同埋每日有6-8片尿片就正常架啦﹗唔使太擔心啦...得閒過母乳餵哺坐下呀...

侯爵府

丁當 寫道:
係嘍... 我亞媽, 99, 重有工人, 成日叫我餵奶粉, 話奶粉食左就瞓得耐d, 梗係我人奶唔飽啦.. 攪到我唔知點..

我完全明白你o既感受, 佢地話飲人奶易餓, 係因為人奶易消化, 邊個唔想比最好消化o既野比bb食/飲呀? 係咪? 我囡囡個時差唔多一個鐘就飲一次tim呀, 所以只要bb肯飲, 千其唔好比奶粉, 因為食過d咁易食o既野之後, 你想佢飲番人奶(難啜好多)就難啦~~

大宅

stephenietam 寫道:
[quote]
丁當 寫道:

我完全明白你o既感受, 佢地話飲人奶易餓, 係因為人奶易消化, 邊個唔想比最好消化o既野比bb食/飲呀? 係咪? 我囡囡個時差唔多一個鐘就飲一次tim呀, 所以只要bb肯飲, 千其唔好比奶粉, 因為食過d咁易食o既野之後, 你想佢飲番人奶(難啜好多)就難啦~~[/quote]
你係度就好啦,你超有經驗...
岩岩想pm你問,果d人奶被肩係邊度有得買呀?好唔好用呀?

男爵府

丁當 寫道:

加油呀!要堅持到底呀!

洋房

我想知點先可以多o的奶呀?????
我泵得好小咋......

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

餵人奶係咁架...要時間比你個身體去生產人奶..又要比bb習慣食奶....

如果係有心餵人奶..你夜晚自己take care番bb啦...餵佢食多d夜奶...咁你就會有多d人奶...咁到日間..bb就會有多d奶食..到你完全有足夠既奶比佢一餐時..bb進食既時間都會慢慢安定..如2小時或3小時食一次奶咁...

我仔仔初生時,我都係佢一喊就餵...有時半個鐘就要再餵..有時又3,4個鐘先食一次...但係到左滿月打後...仔仔就定時2小時食一次啦...到佢6個月就4小時一次咁...

你多數餵奶時間係幾耐?一次餵一邊定兩邊?因為人奶前5分鐘左右都會係前奶..水份為多..唔會餵的...所以一邊起碼要餵15分鐘..bb先會飽d...
我果時就每次餵一邊..一次大約25至30分鐘,如果你一次係餵晒2邊既話..就起碼要餵30分鐘..每邊15分鐘先得...
重有丫..bb食食下就訓..係要整醒佢架...只要用手指摸下佢嘴仔,下巴等...佢地就好易醒..佢食奶時同佢講多d野..得閒就周身摸下佢...keep him awake先得架

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

日清..想多奶就係晚上比bb啜多d..因為晚上會分秘最多激素去令你生產人奶...
另外就係少食d會減奶既食品,如乳鴿,豆鼓果d...
同可以多飲d湯水...好似乜木瓜湯或乜魚湯咁

別墅

macaogirl 寫道:
[quote]
丁當 寫道:

加油呀!要堅持到底呀! [/quote]

係呀~你要加油呀~我都堅持緊

我bb未滿月食3安奶

大宅

我bb未滿月已經食4安奶啦.....!
如果佢食食下訓左, 咪整返醒佢囉, 佢啜啜下累先會訓著o者~你摸下佢耳仔, 又R下佢腳仔整醒佢囉, 總之就盡量要佢食晒d奶, 3安就3安, 唔好食一安就唔食, 佢食定量, 咁佢食奶o既時間先可以定時d架!
8個月囉!

大宅

阿ma話, 煲多d章魚湯或者d豆o既湯會多d奶, 例如:
花生眉豆煲豬手章魚, 好得架!
8個月囉!

侯爵府

想多d奶, 如果唔想煲湯咁煩, 其實飲多d豆漿都得架~~ 有好多人奶媽媽豆漿當水飲~~

大宅

不過我想知, 其實一次過一邊可以搾到幾可安出黎架?
8個月囉!

侯爵府

餵奶披肩澳門唔多覺有得買, 我個時係香港toysrus買架, 但係其實唔用得耐, bb細就ok, 大少少就會用手拎開架啦, 因為你諗下比塊布cup住個頭仔都將熱下架ma, bb唔多鐘意架, 唔想專登買咁煩(又唔係用得多), 用件大人jacket都得架~~

侯爵府

shakiebinokay 寫道:

shakiebinokay
好難講架, 人人都唔同, 好似我咁就係超小產量媽媽啦, 我未試過一次pump得多過5安架~~ (2邊wor)

別墅

stephenietam 寫道:
[quote]

shakiebinokay
好難講架, 人人都唔同, 好似我咁就係超小產量媽媽啦, 我未試過一次pump得多過5安架~~ (2邊wor) [/quote]

我都係個超小產量媽媽 e + 1邊pump得 2.5安
1邊就1安炸 :-(

伯爵府

我歌時一邊PUMP 7安,不過之後......................您都知GA LA

侯爵府

你bb咁細, 梗係啦, pump多d同比bb啜多d就會多架啦~~ 仲有記得要心情輕鬆, 有幫助架~~

首頁
12345...8

尾頁

跳至