產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

生纖維瘤

本人身體一向都是很健康的, 佗bb 的時候也沒有問題, 原本預產期是23/09/2006, 但是bb早產, 13/08/2006就出世, 她出世的時候, 醫生說她有貧血, 要換血, 他解釋可能是bb的血形和我唔甲, bb是O-, 我是B+, 是不是真的這個原因呢, 一般會不會有後遺症呢?
還有我昨天產後檢查, 又CHECK到我有個纖維瘤, 請問是什麼, 有沒有生命危險的???
THANK YOU......

大宅

Re: 生纖維瘤

嘩!!! O-!!!! 好罕見0架0番!!!

你地之前無做婚前、產前檢查吧, 所以才會不知道你地兩公婆的血型問題, right?

-ve 係指 RH 因子, BB同媽咪一正一負係好危險的, 好彩今次係佢負你正, 如果倒轉仲難攪呀! (你BB係仔定女? 如果係女, 你將來記得提佢生BB前一定要同老公做血型檢查啊!)

你如果下次生第二胎之前, 一定要先做足準備功夫!

我之前睇過, 如果媽咪係 -ve, BB係 +ve, 0甘一生BB之後, 媽咪要立即打一針, 如果唔係, 媽咪會對 +ve 產生抗體, 以後生 BB就會好麻煩。不過你個 case 係倒轉, 我就唔清楚啦, 照計就唔駛, 但係 BB 方面可能要做0的功夫。我估醫生會教你、幫你0架啦。

至於纖維瘤, 好多人都有, 只要無增生、無變化、無痛, 其實無乜野的, 唔駛擔心。但就最好定期做婦科檢查, check 住個瘤有無變大、變形之類。

PS: 加多句: 你第日BB大個之後記得鼓勵 BB 多的去捐血, 因為 O- 很罕見, 捐定血, 大吉利是第日有0羊需要, 都可以快0的有血用~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係O-ve???!!!! 好罕見!!!

你老公係??血型??

有冇 keep cord blood?

民房

下, O-真係好少有架, 我同老公冇做產前檢查, 先生係A-, 我係B+, BB 係O-, 就算有做產前檢查, 可以避免架, 我個BB 係女仔, 冇做臍帶血, 一出世就咁都已經嚇死啦, 醫生又冇叫做, 醫生又冇叫我打針, 只係PASS 左我去伊利沙伯醫院到睇遺傅科炸

大宅

如果之前有做產前檢查呢, 我估醫生會親自幫你接生, 同埋會做定避免「血凝」、「排斥」之類的功夫 (e.g. 打針0甘), 同埋會可以考慮 keep 臍帶血0甘。

不過過左0既野追唔返0架啦, 最緊要宜家平平安安就得。安心湊女啦~ (但第日B女大個, 你記得要提佢要做足孕前準備啊~)

祝 B女的貧血快0的好返~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

民房

纖維瘤好普通, 良性, 唔需要擔心, 我都曾經有, 你生係邊個位呀, 我最後都決定割左, 心理上好d

首頁

尾頁

跳至